lördag 9 september 2006

September


Akvarell av Laila Wikström


September. Älgjakt. Hundarna är lyckliga - de får springa mest varje dag. Färskpotatis och älggryta. Rönnbärsgelé. Lingon i massor - göra lingondricka? Lite råkallt både ute och inne - höstkänningar. Brrr... Fingervantarna på under cykelturen - det är inte klokt! Löven blåser ner av vinden. Tände ett ljus igår - då är det höst. Kommit igång lite med fotosortering igen. Gamla kort, mycket kort - vad gör man med alla kort? Försöker skriva - det går trögt, mycket trögt. Jag vill inte - VILL INTE - se att det är höst redan....
Börjar en intressant kurs i höst i lokalhistoria. I Härnösand. Känns kul. Släktforskning - njaa....inte just nu. Bara om det dyker upp något nytt och intressant.

Önskar alla en bra dag!

Min favorit - älggryta.
5-700 g grytbitar av älg
smör
1 msk vetemjöl
salt
citronpeppar
basilika
paprikapulver
2-3 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
1-2 msk soja

1 liten burk kantareller eller champinjoner (eller färska om man har)
2 stora lökar i klyftor
3-4 skivade morötter
1 skivad purjolök
1 paprika i önskad färg.

Skär köttet i små bitar. Bryn dem tillsammans med smör i en stekgryta. Strö över salt, kryddor och mjöl. Rör om och slå på rödvin, buljongtärning och soja. Låt allt puttra sakta ca 30 min. under lock. Rör ibland. Lägg sedan alla grönsakerna i grytan. Späd ev. med lite vatten om det behövs. Låt allt puttra tills köttet är mört och grönsakerna mjuka. Den sista kvarten får paprikan koka med. Servera med kokt potatis och rönnbärsgelé. Smaklig måltid!

10 kommentarer:

Karin Irene 60+ sa...

Hösten kan vara ljuvlig - men inte stormiga, regniga dagar som igår.

Älgkött har jag inte.Jag ska prova att laga grytan med nötkött. Min man är äkta jämte, men har aldrig någonsin varit jaktintresserad. Inte jag heller för den delen.

Annars är älgjakt årets höjdpunkt för många jämtländska män och kvinnor och för dom delas året in i tiden före och efter älgjakten.//Karin

smulan sa...

Det går lika bra med nötkött, Karin! Ett gott rött vin till smakar heller inte fel....
Idag är det underbart soligt väder - då är det fint!

Inkan sa...

himmel så gott det låter när jag läser....jag tror jag kommer på middag:)

Så spännande och roligt att höra om studierna! Det är ett positivt steg framåt och jag gissar att det kommer att bli en härlig höst.

allt gott!

Anonym sa...

Mums!!

Det receptet ska jag genast prova. Gör alltid samma älgstek eftersom jag inte haft något annat recept. Men NU har jag det. Tack! :D

Angående hösten, ser verkar det som om det är en eftersläng av sommaren på väg mot mina trakter. Det tackar jag för. Tänk om det t.o.m kommer att gå att bada....

Angående din kommande kurs, låter den jättespännande. Ser fram emot lite rapporter :D

Hej från Evy

smulan sa...

Visst räknas tiden före och efter älgjakten, Karin! Jag vet....:) Fast det är ganska trevligt också - ikväll har vi haft en trevlig jägarmiddag med bl.a. älggrytan sim huvudrätt. Trevligt och gott!

Inkan! Du är så välkommen! Synd att du inte var här ikväll! :)

smulan sa...

Evy! Ser att du skrev samtidigt som mig!:)

Vi har också haft en vacker fin dag idag, om än något blåsig. Man är tacksam för allt!

Lycka till med älggrytan - hoppas den faller dig i smaken!

Smulan

bibi sa...

Jag är inte så bra på älgkött. Om jag skall vara riktigt ärlig, är jag inte särskilt bra på matlagning alls, men tipsa gärna om ett gott rödvin till en mustig köttgryta en orangebrun höstkväll.

smulan sa...

Till den här älggrytan brukar jag köpa det populära sydafrikanska rödvinet "La Chasse" som dessutom passande nog har en älg på etiketten! Egentligen föredrar jag vitt vin, men till köttgrytor passar nog helst ett rött, mustigt och "runt" vin.

Skål för din lyckade utställning, Bibi!

Eva sa...

Känner lite som du, vill inte riktigt vara med i hösten. Ett smärre vemod infinner sig. Älggryta låter gott. Tyvärr får jag aldrig tag på detta goda kött.

smulan sa...

Eva! Finns det inga älgar i Jämtland?:)
Fast faktum är att älgstammen har minskat rejält här i det inre av Ångermanland de sista åren. Alltför stor avskjutningar har skett trots jägarnas protester gentemot skogsbolagen. I år ser det ut att bli mycket lite köttutdelning för oss....