|
Min mormor Karolina Persdotter f 1883 (gift Johansson) sitter som nummer fyra fr. vä. i samma rad som lärarinnan Margareta Eriksson. Min mormors syster Inga f 1880 (gift Håkansson) sitter som nummer två fr. vä. i samma rad (något skymd). Flickan i mitten mellan min mormor och Inga är Antoinetta Lundin f 1881, som senare blev modist i Näsåker. Längst till höger i andra raden uppifrån står Emil Håkansson f 1884 från Jansjö. Någonstans (mitten - översta raden?) står Otto Lundin f 1883 ("efterträdarn"; syster till Antoinetta Lundin) och brodern Erik Lundin f 1886. |
Ett kort från 1895 i Rå byskola, Näsåker. Klicka på fotot för större storlek!
Det var stora klasser även på den tiden. Undrar om
lärarinnan Margareta Eriksson hade samma problem med uppmärksamheten och disciplinen som dagens lärare många gånger har? Barnen på bilden fick inte ens röra fötterna under lektionerna.....
10 kommentarer:
Det här måste vara ett rätt unikt kort. Jag har då inte sett något lika gammalt skolfoto.
Det är tur att skolan förändrats. Ingen skolbyggnad idag är utrustad med så många "skamvrår" som skulle krävas för alla bestraffningar - som inte är tillåtna nu.
PS. angående gästboken Smulan!
Det finns ingen förteckning över namnen i gästböckerna. Men de sidor som kulturintendenten tyckte var intressanta har han scannat.Jag får en CD med posten.
Jag har "ärvt" kortet av en moster. Det skulle vara roligt att veta flera namn på eleverna....
På sidan 144 i Ådalslidens hembygdsbok från 1970 finns ett kapitel om skolväsendet i Näsåker. Där finns lärarinnan Margareta Eriksson beskriven som en ganska hård och disciplinär fröken. Hon var född i Dalarna och återvände dit i början av 1900-talet. Småskolan flyttades fom 1885 mellan olika "rotar" vilket Rå var en av dem. Det jag funderar över är om barnen från "fjällbyarna" (bla. min mormor och hennes syster från Fängsjö) dagligen gick (nästan 2 mil) till skolan eller bodde de i Näsåker under skoltiden. Jag vet inte.
Spännande med gästboken. Berätta mera sedan!
Fanns den möjligheten - att bo borta under skoltiden, när din mormor gick i skolan? Jag undrar det. Då var det nog bara att traska och gå. Men jag tror inte att det var skola varje dag för de mest avlägsna byarna.
Apropå skola finns ett vackert foto av Öfra kapell i Junsele (både kapell och skola under åren 1894 - 1944) i senaste numret av Pedagogiska Magasinet.
Fotot finns som illustration till en presentation av en bok som heter "Skolhuset, idé och form". En docent i konstvetenskap vid Lunds universitet, Hjördis Kristensson, har skrivit den.
När jag fått CD:n och tittat igenom innehållet, får du ett mail, Smulan.
Jag har talat med min mamma idag och hon kunde berätta att mormor och hennes syster bodde hos en morbror i Rå ("Nicke" Fängstöm) de 6 eller 9 veckor de gick i skolan i Rå.
"Pedagogiska magasinet" - vad är det för tidning? (PS. Har du sett mitt inlägg om Övra kapell i början av min blog?)
Pedagogiska Magasinet är Lärarförbundets tidskrift för utbildning, forskning och debatt.
Boken, som tidningen gör reklam för, verkar intressant.
Ja, jag har läst inlägget och jag vill minnas att jag skrev i kommentarerna.
Aha! Är du lärare Karin?
Nu skiner solen igen - underbart. Dags för en cykeltur!
Smulan
Hejsan såg skolkortet i Rå och blev lite nyfiken då jag har köpt skolan år 2008. Är det samma skola som jag köpt eller är det en äldre skola? Skolan användes som flykting bostad under andra världskriget åt finska familjer. Sedan byggdes nedre våningen om till bilverkstad 1952 men över våningen är intakt. Skulle vara roligt om någon hade mer info om skolan.
Hej Anonym!
Paul Lundin skriver i hembygdsboken 1970 att "rätt så nya folkskolan i Rå uppfördes 1920". Den skolan drogs in 1935 när skolan centraliserades till Näsåker.
Det verkar som det inte rör sig om samma byggnad, men tyvärr vet jag inte mera just nu. Jag ska forska vidare om det.
"Fattiggården" i Rå - som också är omtalad - stod på nuvarande Eks tomt.
Hälsningar från Omsjö!
Hej, Jag är född och uppvuxen i byn Rå. De fakta om folkskolan stämmer nog inte helt. Det som mormor, morfar och farmor samt mina föräldrar delgav mig under min uppväxt. Det var att skolan uppfördes före 1920 talet, skoldriften var redan igång där före detta årtal.
Skolan var i bruk ända fram till 1952. Då överfördes undervisningen till den nybyggda nuvarande skolan i Näsåker. Ådalsliden kommun sålde därefter skolan till en man vid namn Vikner,som etablerade en bilverkstad där. Ett stort sårbart kulturellt ingrepp gjordes där. All inredning väggar och golv revs ut. Detta för skapa denna verkstad. Där fanns tidigare en mycket fin gymnastik lokal, med skolsalarna på båda sidorna därom.
På övervåningen var det boende för lärarna. Där fanns även skolbespisningen, i köket jobbade Göta Engström och Margit Näsström.
Den bilverkstad som Vikner startade varade inte länge, den upphörde efter ca.3 årstid. Någon
gång inpå 1960 talet, så blev det en ny ägare av skolan. Själanders Åkeri i Näsåker. I början av 1980 talet arrenderades den ut till Försvarsmakten, de gjorde fullständiga slutstöten på denna kulturbyggnad. De rev ut all inredning som fanns i denna byggnad. Det var element, skåp, garderober, övriga förvaringsutrymmen, spisar, dörrar. Ja allt, till och med de gamla tapeterna hade rivits bort. En del väggar hade sågats bort med motorsåg. Nere i korridoren var sittbänkarna efter väggen, samt klädhyllorna med de gamla vridna klädkrokarna bortrivna. Tydligen har försvarsmakten bedrivet någon form av "gubblekis" där. I brist på fienden ankomst, så har de givet sig an på inredningen.
Det är med stor sorg att beskåda denna byggnad, efter alla dessa brutala angrepp.
Det bästa som har hänt men något försenat, är att Försvarsmaktens lekisverksamhet i vårt land har rivets ner. Därmed kan man säja att skatteslantarna och gamla kulturbyggnader är räddade.
Jag har några klassfoton från skoltiden på Folkskola i Rå. Jag visar dem gärna för den intresserade.
Tack för din kommentar Roland! Jätteroligt att få veta lite mer om den gamla skolan i Rå. Tack!
Hälsningar Anita i Omsjö
Skicka en kommentar