Translate

torsdag 21 september 2006

Konstnären Edvard Bechteler 1890-1983

När jag var liten på 1950-talet minns jag en vacker timrad stuga - kallad Villa Edelweiss - alldeles invid nipkanten på Prästnipan mot Nämforsen. Där bodde konstnären Edvard Bechteler (1890-1983). Huset är tyvärr rivet idag, och på platsen där huset stod finns numera ett Hällristningsmuseum.

Jag fick tillfälle en gång att besöka Edvard Bechteler någon gång i början av 1960-talet i hans hem Villa Edelweiss. Min klass skulle göra en skoltidning för att samla in pengar till en skolresa och jag fick uppdraget att göra en intervju med Edvard Bechteler, ett uppdrag som jag tyckte var mycket roligt att göra. Jag minns hur fascinerad jag blev av alla hans egenhändigt handsnickrade möbler med utsnidade vilda djur som fanns i det vackra hemmet. I hans ateljé rådde full verksamhet och där stod många tavlor på rad. Edvard Bechteler var en trevlig, timid man som tog sig god tid för en pratstund.

Edvard Bechteler var född i Munchen liksom hans hustru konstnären Ruth Zacrisson (1890-1949). De flyttade till Näsåker 1933, där paret uppförde och bosatte sig i "Villa Edelweiss" på Prästnipan. Edvard Bechteler var främst fascinerad av Nämforsen och målade ett otal målningar av forsen och den verksamhet som pågick runt den. Men när Nämforsen och forsarna omkring ödelades på grund av kraftverksutbyggnaden, övergick han alltmer till att måla och skulptera vilda djur. Edvard Bechteler skapade även den stora bronsbyst av Pelle Molin som tidigare stod utanför Pelle Molins stuga i Näsåker.


Nämforsen, en målning av Eduard Bechteler

 
                                               Nämforsen. Målad 1946. Privat ägo.



Ur hotell "Gästis" gästbok.


På det numera rivna hotell Gästis i Näsåker fanns en stor tavla av Nämforsen målad av Eduard Bechteler. Tavlan hänger numera i  Hällristningsmuseét i Näsåker.

Hotell Gästis. Möblerna och takkronan är skapade av E. Bechteler.







16 kommentarer:

Karin W. sa...

Jag minns oockså Bechteler. Han tog periodvis promenader uppför backen mot Jakob Sjöströms hus i V-bäck. Kanske fanns något motiv där, som fångade hans öga uppe vid skogsbrynet.

Hustru Ruth, du skrev Elsa, ("tryckfelsnisse:)?") verkar ha varit född i Eskilstuna.

Det finns en del om de två konstnärerna på tyska konstsidor bl a: http://www.galerie-bernd-duerr.de/werke/showart.php3?nav=artists&artist=253

Återvände han till Tyskland på 1970-talet?

Anita sa...

Tack för rättelsen Karin! Jag har rättat!

Kenneth har berättat samma - att Bechteler ofta gick på åkrarna upp till berget för att måla.

Varken Keneth eller jag vet när/om Bechteler flyttade från Näsåker. Ingen av oss bodde i Näsåker vid den tiden. Men jag tycker att det var trist att hans vackra hus revs/flyttades? På den platsen står nu Vattenfalls kontor - så jag förmodar att de var Vattenfall som köpte ut huset och tomten.

Karin W. sa...

1975 tycks han ha återvänt till Tyskland enligt den tyska länken.

Jag hoppas att Vattenfall gav honom en rejäl slant för huset.

Jag undrar just om inte den konstnär Theo Bechteler, som finns nämnd på andra tyska gallerisidor, var en yngre bror.

Anita sa...

Jag såg också att Bechteler tycks ha återvänt till Tyskland 1975. Fast jag tycker mig minnas att jag sett Bechtelers namn på en gravsten i Näsåker - kan det vara hustruns? Visst hade de en dotter också?

Karin W. sa...

Bechteler dog 1980 i Mindelheim (http://www.zeller.de/Kuenstlerindex.150.0.html)Då är han nog begravd där, tror du inte?

Jag vill också minnas att han hade en dotter, men vad hon hette kommer jag inte ihåg.

Teckningen ser ut att vara gjord -48 eller ser jag fel? Hustrun död enligt anteckningen 29 oktober 1949. Sedan finns hans namn och datumet 10.12 1949.

Det verkar vara vid tre olika tillfällen som det skrivits och tecknats på det här bladet.

Anita sa...

Karin! Tydligen är det olika uppgifter på Behtelers dödsår (Jan Molander har 1983 - men jag tror jag litar på den tyska siten...)

Teckningen ser ut att vara gjord 1948. Teckningen ser ut att vara inklistrad i gästboken. Jag undrar om inte anteckningen om hustruns dödsdatum är inskriven i efterhand?
Jag tror också att det är tre tillfällen som gäller i det här fallet....

Anonym sa...

Hej Anita
Jag måste få tacka dig för en underbar blog. Blir alltid lika glad då jag läser allt det trevliga du lägger in där och allt trevligt du har fått och får vara med om.

Måste få tala om att Anita och hennes man var här på kaffe och en pratstund för en vecka sedan innan de åkte till Mallorca. Vi tittade i "Utredningen om en by i Ådals-Lidens socken Lidgatu" av Ann Renström. Nu har jag fått reda på vem som bodde i de olika husen. Har du själv detta häfte? Jag köpte den i Lidgatu för några år sedan då vi var där uppe.

Tack än en gång för allt fint du skriver. Kram Gullmaj

Anita sa...

Tack Gullmaj för ditt mail, som jag fått lov att lägga in här.

Jag har häftet om Lidgatu av Ann Renström. Jag kommer så småningom att lägga in lite om Lidgatu by på min blog, och då kommer förmodligen uppgifter ur detta häfte med som källa.

Ann Renström har nyligen kommit ut med ett nytt häfte om skogsbyar i Sollefteå kommun - det ska bli intressant att få läsa, tycker jag.

Ha det bra!
Kram Anita

Anonym sa...

Smulan, och ni andra som kommenterat inlägget om Edvard Bechteler.

Mitt namn är Oliver Carrà. Edvard Bechteler, eller Eduardo Bechteler som han stundtals stavade, var min gammelmorfar och Ruth Zachrisson följdaktligen min gammelmormor.
Edvards dotter är följdaktligen min mormor, Birgitta Bechteler.

Jag skulle gärna, då jag vet svaren på flera av de frågor ni diskuterat, svara på dessa, men jag överlåter detta till min mormor, Edvards dotter, att göra inom snar framtid.

Otroligt kul att läsa att han fortfarande berör och att folk minns honom, rörande.

Med bästa hälsningar

Oliver Carra (Bechteler);)

Anita sa...

Tack Oliver för din kommentar! Som du ser så har jag personliga minnen av din mormors far Edvard Bechteler från 50-talet. Positiva minnen.
Jag ser mycket fram emot din mormors kommentar!

Med vänliga hälsningar
Smulan (Anita Berglund, Näsåker)

Anonym sa...

Mitt namn är christel och jag har just läst de mycket rara och trevliga inläggen, om min morfar, Edvard Bechteler. Det har gått en mycket lång tid sedan jag besökte Näsåker, men när ni beskriver livet där, känns det som tiden har stått stilla. För mig känns det också mycket fint, att min mamma har varit med och sammanställt en utställning, i Sollefteå, till hans minne. MVH. Christel

Anita sa...

Jag har i dagarna (nov. 2008) fått en gammal film om Ådalen från mitten av 1950-talet, där det även finns en längre sekvens med Edvard Bechteler och hans fru hemma i och utanför huset Edelweiss i Näsåker. Man kan tycka att det är väldigt tråkigt att det intressanta huset inte finns kvar. Så originellt och vackert!

Smulan

Kerstin Franzen sa...

Jag var med och ordnade den utställningen. Det var Sollefteå Konstförening som inbjöd din mamma till en minnesutställning med din mormors verk. Jag har f.ö. själv just köpt en målning av Ruth Zachrisson.

Åke Wikström sa...

Jag känner också till Bechtler och vid besök i Näsåker kunde man förr se den originella trävillan uppe på nipkanten. Jag har under åren samlat på mig konst från trakten och har i min ägo en fantastikt fin oljemålning av Kilforsen före utbyggnad av Bechtler samt ett stilleben av Ruth. Båda verken har ramar som Edvard tillverkat och för tavlan av Kilforsen är den belagd med bladguld.
Jag håller på att minska ner mitt innehav av konst och är du intresserad av dessa två verk kan du kontakta mig.

Unknown sa...

Hej Åke!
Om du tycker det är Ok och ingen annan nappar så skulle det vara kul för oss i Nya Gästis i Näsåker att få härbärgera dessa tavlor. Detta särskilt som vi även har lite inredningsdetaljer som Eduard har skapat. Ruths konst känner jag inte riktigt till ännu dock.
Vänliga hälsningar, Andreas Säflund
070-3207002

Anita sa...

För en tid sedan fick jag ett mail från en dam i Skåne. Hon ägde en tavla av konstnären Edward Bechteler, som hon träffade vid ett tillfälle när hon vistades i Näsåker. Hon köpte en tavla av honom, som hon nu ville avyttra i samband med att hon skulle flytta. Hon skrev till mig eftersom hon hade hittat ett inlägg i min blogg som jag skrivit om E. Bechteler. Hon frågade om jag möjligen var intresserad av tavlan.

Det är en stor vacker oljemålning. Jag föreslog damen att kanske hembygdsföreningen skulle tänka sig att ta emot den. Så blev det och det blir ett fint och värdefullt tillskott till den samling av tavlor som redan finns i hembygdsföreningens ägo.

Tavlan är nu levererad till Hbf och kommer att finnas för visning på Hembygdsgården under sommartid.

Ett stor TACK till givaren Gerd Strömberg!