måndag 18 september 2006

Från Gästis gästbok del 2

Del 1:  http://smulansblog.blogspot.se/2006/09/gstbckerna-frn-gstis-i-nsker.html

Midsommarfirandet i Näsåker var oerhört stort på 1940- och 50-talet. Det var festligt och folkligt. Många kända artister, orkestrar och dansband kom och uppträdde på Prästnipan i Näsåker. Jag var ganska liten då och fick inte vara ute på dessa "farligheter", men man kunde inte undgå att tycka att det var spännande att se alla människor som "tog över" samhället under midsommardagarna. Människor tältade överallt i skogen, i niporna och på festplatsen.

Det var fest, en stor fest i Näsåker. Alla var ute, människor kom från när och fjärran för att fira midsommar i Näsåker. Det var en av de största midsommarfestligheterna i Norrland på den tiden. Ca 20- 25.000 räknades in då publiken var som störst. På Prästnipan spelades Albert Vikstens krönikerspel "Sagornas Ådal", och spelet blev en stor framgång för bygdens arrangörer och amatörskådespelare. Spelet handlade om Pelle Molins liv i Näsåker, och uppfördes under ett tiotal år under 1950-talet. Krönikerspelet återupptogs ett par decennier senare, men är nu tyvärr åter nedlagt.

På dansbanan var det dans på kvällarna. Många stora orkestrar besökte Näsåker för att spela under midsommaren. Och de bodde självklart på Gästis! I gästboken finns bland annat namn på dessa orkestrar; Jay Elvings orkester och Jonny Campbells sextett. Jag tycker att det är fantastiskt fina teckningar de har åstadkommit!

13 kommentarer:

Inkan sa...

Vilken fantastisk Gästbok! Vilken kulturskatt. Jag hoppas de har microfilmat av alla sidorna och att den förvaras på rätt sätt.

smulan sa...

Jan Molander arbetar som kulturintendent i kommunen. Han har scannat av de mest intressanta sidorna i gästböckerna. Och gästböckerna förvaras privat. Känns tryggt.

Anonym sa...

Hej Smulan

Kan du tänka dig? Jag har faktiskt varit på Näsåkers festplats en midsommar. Det var nog 1972. Länge sedan i alla fall. På vägen dit såg vi ett lodjur springa över vägen strax väster om Resele. Det enda lodjur jag sett :D

Nu är höstsådden avklarad och i morgon blir det nog sovmorgon :D

Hej från Evy

smulan sa...

Ja, lodjur är ovanligt att få se - du hade tur Evy!
Sov gotttt... det är du värd!
Smulan

Karin Irene 60+ sa...

Apropå krönikespelet ... jag blev ratad vid "mönstringen" av älvor.
Jag var förstås alldeles för lång.
Det förstår jag nu.
Men tillvägagångssättet var grymt.
Det kändes hårt att man inte dög.
//Karin

smulan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Bergman sa...

Smulan!
Jag tillhör dom som besökte festplatsen vid midommar. 1959 kommer jag speciellt ihåg. Vi var ett helt gäng ungdomar som tältade där vid nipan. Innan dess hade vi varit på skolresa till Österrike. Om jag inte minns alldeles fel var Swe-Danes där och uppträdde, alltså Alice Babs, Svend Asmussen och Ulrich Neuman. Swe-Danes var ju väldigt populära vid den här tiden, Ernie Englunds dansband var också i ropet.
Sedan undrar jag om Lars Molin kommer från samma släkt som Pelle Molin? Jag jobbade ett tag tillsammans med Lars på 1960-talet.
Mvh Martin B

smulan sa...

Hej Martin!
Swe-Danes har helt säkert varit i Näsåker och uppträtt under midsommarfestligheterna. Det finns ett par urklippsböcker tillhörande Hembygdsförningen, där de flesta artister och orkestrar som uppträdde i Näsåker finns dokumenterade. Jag får ta mig en titt igen vid tillfälle!

Visst är Lars Molin släkt med Pelle Molin! Det finns en bra diskussion på Anbytarforum om Lars Molins släktförhållanden, men den ser ut att vara stängd f.n. Flera konstnärer finns i familjen bl.a. den kände träsnidaren Zacharias Persson.

Karin Irene 60+ sa...

Martin!
Jag kände också Lars Molin - innan han blev känd för den stora allmänheten.

Min syster träffade honom, i slutet av 1970-talet, på Hallstaberget i Sollefteå och jag fick via henne hälsningar från honom.

Jag har hans förfäder bakåt i tiden. Om du undrar över något, får du gärna maila.
//Karin

Martin Bergman sa...

karin irene,
jag lärde känna Lars när han jobbade som vägmästare i Björnlunda, Gnesta och jag i Strängnäs. Områden gränsade mot varann, så vi träffades en del när "snösvängen" dkulle dras igång. Lars var en fantastisk människa. Jag har skrivit en del om honom i mina månadsbrev som du hittar på min hemsida. Berättelsen handlar om mjölkpallen från "Midvinterduell" av Lars.
Mvh Martin B

smulan sa...

Karin o Martin! Eftersom både Pelle och Lars Molin finns med i min mans anor, så har jag de pappren någonstans - men just nu kan jag inte hitta dem. Visst var Pelle en farfarsbror till Lars Molin, Karin?

Lars Molins noveller/filmer är helt i klass med Pelles mustiga historier, tycker jag. Helt underbara!

Karin Irene 60+ sa...

Smulan!Ja..
Farfar: Johan Agaton Molin, f. 1868, Tjäll, Multrå,
Farmor: Anna Kristina Söderqvist, f. 1874, Söderfors, Å-L,
Farfarsmor: Anna Helena Lidblom, f. 1829 i Lidgatu, Å-L

smulan sa...

Tack Karin! Då mindes jag rätt.