lördag 26 augusti 2006

Höstbär


I år är det extra gott om rönnbär. Och då gör jag gärna rönnbärsgelé!

1 kg (2 l) frostbitna rönnbär
5 dl vatten
750 g (9 dl) strösocker per liter avrunnen saft

Rönnbären smakar bäst frostnupna. Skölj de rensade bären och låt dem rinna av. Lägg bären i en gryta med vattnet och låt dem koka under lock tills de är mjuka och saftar sig, ca 10-15 min. Rör sönder bären och häll den kokta massan i en saftsil och låt den självrinna.
Mät den sura saften och låt den koka 3-5 min. utan lock. Rör ner sockret litet i sänder och låt saften sakta koka utan lock och omröring. Gör geléprov (ös upp lite gelé på en kall assiett. Drag en sked igenom geléet och om geléet inte rinner ihop är det färdigt) Låt det annars koka lite till men högst 20 min. Tag grytan från värmen och skumma saften. Häll upp geléet på varma torra burkar. Förvara dem svalt och torrt. Jättegott till viltkött!

8 kommentarer:

Karin Irene 60+ sa...

Det är en härlig tid just nu och så roligt att ta rätt på naturens gåvor.
Jag går och väntar på svamparna.

Ett normalt år skulle det ha varit dags att plocka blodriskor nu, (jämtlands landskapssvamp) men de lyser med sin frånvaro - än så länge.

smulan sa...

Tyvärr är jag inte någon större svampkännare. Men murklor på våren och höstkantareller plockar jag gärna. "Vanliga" kantareller finns knappt här. Men jag tror att kantareller behöver mer regn än vad de har fått hitintills.

Inkan sa...

Å jag måste ut på upptäckarfärd efter rönn och skörda lite så jag kan göra gele och även marmelad ( ihop med lite äpplen) som jag har ett gammalt recept på någonstans. Jag fick det av min onkels fru en gång och det var något hon hade lärt sig som barn i början av 1900-talet. Det var så gott på vanligt hårt bröd - samt även på rostat förståss.

Karin Irene 60+ sa...

Jag är inte heller någon svampkännare. En av mina svägerskor har lärt mig att känna igen de svampar som finns här.

Hon är snäll och skickar med bussgods varje höst andra läckerheter (torkade)-Karl Johan, sillkremla, musseroner, sotvaxskivling..... det är en skatt.

Blodriskan går inte att förväxla med någon annan svamp, kantareller finns knappt, murklor finns på våren, men jag har för stor respekt för dom.

smulan sa...

Inkan! Jag gör nog marmeladen också....:)

Receptet på marmeladen med äpplen:
1 kg frostnupna rönnbär
2 kg äpplen
7-8 dl vatten
7-9 dl socker per kg mos
2 citroner.
Äpplena skärs oskalade i bitar (även kärnhus) Koka äpplen, rönnbären (repade) och vatten mjika ca 20 min. Passera fruktmassan. Pressa citronerna och skiva skalet i nålfina strimlor. Koka upp igen. Rör ner sockret och låt allt koka sakta till marmeladkonstistens.

smulan sa...

Karin! Lyckost som får så fina svampar!
Murklor är en delikatess. Jag torkar murklorna ute tills de är helt torkade. Murklorna kan sedan sparas så länge som helst. Men smaken avtar efter något år, tycker jag. Jag förväller dem i 1 eller 2 vatten i ca 10 minuter och kastar förstås vattnet. Tyvärr försvinner ännu mera av den goda smaken när man förväller dem så mycket, men det är ju de rekommendationer som finns. Jag gör gärna murkelsås eller stuvning på rostat bröd.

bibi sa...

Det var längesedan jag var inne på din blogg. Du skriver så fint om höstbär.
Jag kommer snart med mitt höstinlägg, som dock inte är så positivt. Jag och hösten är inte vänner!
Hälsn. Bibi

smulan sa...

Bibi! Hösten - eller snarare vintern och mörkret är definitivt inte min tid heller. Jag skulle kunna emigrera nu....