onsdag 23 augusti 2006

Vännen Rune

I min släktforsknings barndom - nåja, intresset började på allvar bara för ett tiotal år sedan - fick jag kontakt med Rune i Lövånger. Det var genom släktforskarnas diskussionssida Anbytarforum, där vi båda var aktiva med frågor och svar, som kontakten togs. Rune var en av dem som på ett personligt och vänligt sätt hjälpte och hjälper släktforskare att svara på frågor. Rune hjälpte mig otroligt mycket när jag som ny och tveksam släktforskare blandade mig bland Anbytarforums experter och stora elefanter på släktforskning och historia. Man kan bli skrämd för mindre och många är de nybörjare i släktforskning som drabbats av ruelse, när de fått smått ovänliga och oförstående svar från vissa besserwissrar i släktforskarvärlden. Men Rune var och är en tålmodig och mycket hjälpsam forskare! Det typiska för Rune är hans dialektala formuleringar som han gärna även använder i skriftform. Men man ska inte missta sig på Runes sätt att formulera sig - bakom hans underbara, personliga formuleringar döljer sig mycket kunskap, funderingar och underfundighet.

Rune startade också i samma forum en underbar och trevlig diskussionstråd som fick heta "Kantstött porslin". Det gladde och engagerade många av oss släktforskare när vi en hel sommar och höst (tror jag det var) diskuterade allt möjligt mellan himmel och jord, innan tråden bryskt stoppades av de stora elefanterna och ansvariga på forumet. Men det var såå roligt medan det varade! Och jag är viss om att tråden är saknad av många, många...

Rune hjälpte mig otroligt mycket när jag körde fast på mina anor från Åsele och Anundsjö. Ibland var han för hjälpsam - han kunde skicka mig flera generationer av anor (människor i släktleden heter så bland släktforskare) fast jag bara frågat om ett par anor. Men det är typiskt Rune - han är givmild och bryr sig inte om tesen "att forska själv är största nöjet". En del av hans forskning finns på min hemsida om släktforskning. Rune är givmild på andra sätt också - han har skickat både tunnbröd, blommor och amerikanskt fläsk (per post!) och ibland har han skickat sig själv genom att åka den över 30 mil långa vägen för att hälsa på oss i Omsjö! Han är sån, Rune. Trots att hans hälsa inte är den bästa så är hans nyfikenhet, givmildhet och positiva syn på livet ovanligt stort. Jag är glad att vara din vän Rune. Välkommen igen!

7 kommentarer:

Inkan sa...

O Rune - den Rune som alltid fick mig att le, tänka till lite extra och fnittra när han på sitt oemotståndliga sätt knäppte någon stor elefant på nosen.

Och "Kantstött porslin" är vi många som saknar. Det var ett andningshål för släktforskare som även ville ta en kopp kaffe ihop och byta tankar. Det blev en hel del som vi bjöd varandra på.

Och så glad jag är över att Rune då och då även hälsar på i min blogg och även visade Lillan att han ej glömt hennes födelsedag.

Jag avundas dig Smulan som även får träffa den kloke mannen i verkligheten och nästa gång får du allt ge honom en kram från en jamtstårscha som flaxar runt nere i Stockholm, och längtar upp ibland.
Tack för att du skriver om Rune!
Kram till er båda.

Anonym sa...

Instämmer angående Rune! SEnast idag hade jag ett mejl från honom med bra tips angående en Lövångers-bo.

Bo Nordenfors
Lund

Anonym sa...

Vilken härlig och generös text Smulan! Och så roligt att läsa detta om Rune. Träffsäkert!

Anders

smulan sa...

Åter från hallonriset...
Tack, Inkan, Bo och Anders för era inlägg! Givetvis ska Rune få en kram om han kommer, Inkan! Jag förstod att något hade hänt :)- fin text till länken på Af, Inkan! Tack!

rune sa...

Morrn
mitt i natta.
Såna snälla ord brukar ju vara eftermälet vid en parentation. La in en ny pris och titta mej i spegeln och kunde konstatera att än "levde" gubben. Så nån sån gällde det inte. :)

Tror ju inte allt är "riktigt" sant av de du skriver, men försöker ändå ta åt mej av det.
TAKK se mytjche.

Visst saknar jag det kantstötta porslinet men abstinensen håller på avklinga, men har ni inte sett hur lungt och städat det är på AF numer. Bara Ulf Sawert som försöker få andra att tro på sina fantastiska slutsatser. Något ingen kommer att lyckas med.
ha en bra dag
rune

smulan sa...

Visst lever gubben Rune!:)
Ha en riktigt bra dag och en varm kram / Smulan

petra sa...

är du gammal israelboende? va kul! har själv rest runt i hewla mellanöstern omkring tio gånger tror jag vid det här laget - mest i Israel. Fast nu tror jag det får vara - de senaste ggr jag reste dit blev inkvisitionerna vid in- och utresa alltmer vidlyftiga - till slut ifrågasatte de mitt namn, menade att det var ett grekiskt partisannamn!!! Det blev så pass obehagligt att jag miste lusten att återvända - fast jag alltid trivts där!!
Den där konstnären borde jag ha skrivit upp nånstans - israelisk konst är ju ofta väldigt speciell!! ska återkomma om jag finner namnet! kram