fredag 18 augusti 2006

Anbelangandes Sluring

Gotlandsfår

Anbelangandes (som Nicke Sjödin säger) böcker och kokböcker - se föregående rader - så skulle jag digitalt vilja bjuda på en gammal ångermanländsk rätt som jag tror få känner till. Mina föräldrar har talat om den, di gamle himlar med ögonen när de talar om den och jag har smakat den - sluring. Jag kan inte säga att den var en höjdare precis, men sluring var en stöttepelare förr när det gällde att äta sig mätt länge och billigt.

Jag hoppas att jag inte bryter mot någon upphovsrätt när jag citerar Nickes kåseri ur tidningen Ångermanland. Nicke Sjödin är, för dem som inte känner till det, en känd författare, underhållare och skribent född (och sommarboende) i Röån i Junsele, författare till många revyer och böcker, pappa till Jacke Sjödin (känd från TV) och bevarare av dialekt och annat gammalt. Bland annat gamla ångermanländska maträtter. Som den här:

"Anbelangandes böcker, så har jag läst nånstans att den vanligaste sorten som kommer ut numera är kokböcker. Därför har även jag skrivit en sådan. Här ett utdrag från avsnittet med bokstaven s - saltströmming - sötmjölkssörpa.

Sluring: Enligt min käre far, f 1898, är detta världens billigaste mat, vilket kan vara bra att veta för dig som inte är direktör i nåt försäkringsbolag eller chef för nåt annat bolag - Systembolaget till exempel:

Ingredienser:
Vetemjöl
Mjölk (av lätt - mellan -eller standardtyp)
Smörklick
Fläsk - rimmat (rimmar både på både läsk och bäsk, vilket för övrigt passar bra att skölja ner med)
Krossocker
Tunnbröd (bakas i Röån med flera orter)

Tillredning:
Värm en stekpanna duktigt ovanpå spisen (glöm ej att öppna dragluckan)
Klicka ner smörklickan så att den fräser.
Dutta dit lite mjölk.
Dutta dit lite vetemjöl (här gäller det att vara snabb som en iller, så att inte mjölken har förångats eller gått till Gud innan vetemjölet kommer, för då går det åt h-vete med alltihop, och stekpannan förvandlas till en grotesk företeelse som möjligen kan erövra priser i tävlingar om bästa installationen på Moderna Museét i Stockholm.

Men visst ja, det bästa är givetvis om du hinner snabbsteka det rimmade fläsket innan du tar itu med ovanstående duttande, och sen det är stekt kan du lägga upp det på en servett, som du i förväg placerat alldeles invid spisen, där det kan ligga och vänta på att bli spisat i sinom tid.
Dutta på enligt ovan."

(nu hoppar jag en bit i Nickes kåseri så att inlägget inte blir så långt)

"Fläsket, som ligger där väntande på servetten, kommer nu till pass. Man kan lägga upp det litet dekorativt på tallrikskanten, men framför allt kan man skära det i små bitar och smaska i sig samtidigt med en sluring som du med all rätt kan kalla din rätt."

Nicke använder även ett par nävar brutet tunnbröd i smeten, andra har kokt, kall tärnad potatis i sluringen men det är helt och hållet en smaksak eller vad man haver!

Smaklig måltid! För den som vågar....

11 kommentarer:

rune sa...

Djädran i de, låter som mat för mej
rune

smulan sa...

Jag vet, Rune! Jag tror vi har diskuterat sluring tidigare på AF - eller hur? - och visst har du ätit den?
Ha dé gott! Smulan

Anonym sa...

Om jag förstår saken rätt så blir det hela en slags vit sås? Stekt fläsk med sås, lite öl och tunnbröd. Inte helt fel en kylig dag.
Tack för denna inblick i ångermanländsk humor - tycker mycket om den känner jag.

Heffa sa...

Trevli läsning här på din blogg! tack för kommentaren på min. Gammal IVA-syster.. Låter intressant. Och jäktigt. Själv nöjer jag mig med att vara skolsyster. Fast till att börja med blir jag radiologisjuksköterska. Kul att pröva på innan man sadlar om för gott!!

Trevlig helg!

smulan sa...

Heffa! Välkommen åter!
Smulan

smulan sa...

Anonymus! Visst blir det en vit sås - fast sluringen är mer flottig och och brun än vanlig vit sås. Fläsket, ev potatis och tunnbröd förstärker den här såsen till - i min smak - en ganska oaptitlig smet.... Men säkert mättande (och billig!)

Eva sa...

Nja....tror jag hoppar över "Sluringen"!!

smulan sa...

Jag med! Smulan

elaina som ber Er titta här... sa...

Tänk: några landskap söderom Ångermanland är "Sluring" en helt annan maträtt! I Hälsingland, där jag kommer ifrån är det en sorts redd gryta med rotfrukter å skuret kött. Billig mat, gott å mättande: kanske Du/Ni sku föredra det receptet...
=o)

Sture Johansson sa...

Apropå Nicke Sjödins ³Sluring²! Jag kan banne mej inte känna igen något av
denna förträffliga rätt. Om det har intresse vill jag gärna ge dig receptet
till denna förnämliga rätt som fortfarande får mina smaklökar att rulla ihop
sig av förtjusning.

Kokt kall mandelpotatis.

Rimmat sidfläsk

Vetemjöl

Mjölk.

Koka potatisen med skalet på. Skala den och låt den kallna.

Stek rimmat sidfläsk. ³mängder² och spara själva flottet.

Av flottet görs en vitsås som ska koka (dra) länge. Gärna en halvtimme.
Tillsätt mjölk vid behov. Salta och peppra.

Väll ner den kalla potatisen i såsen och låt det dra ca 15 min.

Sås och potatis ätes med det stekta fläsket. Gärna med lingonsylt. ³Limbära²
som vi kallade lingonen.

Mosa potatis med såsen och NJUT!

Mvh

Sture Johansson

suss sa...

Äntligen någon som vet vad sluring är! Bjöds ofta hos farmor och farfar. Min pappa ville gärna ha lite socker på och sedan avnjöts denna med tunnbröd i höger hand och fläskbiten i den vänstra. Ett glas kall mjölk smakar mums till! Undrar om det fortfarande smakar lika gott?