lördag 10 november 2018

Kålflons fäbodar i Holafors

Min man och jag fick för en tid sedan anledning att göra en utflykt till en fäbod som tidigare varit okänd för oss båda. Nämligen Kålflons fäbodar i Holafors, Ådals-Liden. Det är gamla, nu övergivna fäbodar som på sin tid brukades av familjerna Lundin och Mähler i Holafors, Ådals-Liden. Fäbodarna är som många andra överväxta av sly och skog. Ett hus som fanns kvar var ganska intakt pga att det fått plåttak, men kohuset var på väg att raseras.

Som vanligt är det lika roligt att läsa alla gamla namn, inristningar och texter som skrivits under åren på väggarna. Jag fotade många av dem för skojs skull, kanske någon kan tyda några av initialerna?

Ofta hittar man även små verser inristade på väggarna och det fanns förstås även på denna fäbodstuga. Vad sägs om denna lite sorgliga vers:

"Troget förblev mitt hjärta, troget och lika ömt
Troget i sorg och smärta, troget men ändå glömd.
Kålflohöjden den 16 juli 1922"

Kanske en fäbodstintas besvikelse över gammal förlorad kärlek?Den här gamla bilden av Albin Altin från Holafors vid Kålflons fäbodar var upprinnelsen till vårt intresse att se fäbodarna i Holafors. Bilden är tagen av framlidne hembygdsforskaren Paul Lundin i Näsåker.

Inga kommentarer: