Translate

tisdag 27 oktober 2015

Ekhagen, Stockholm



Alla bilder är lånade på nätet.

I drygt tio års tid bodde jag i ett underbart bostadsområde norr om Stockholm som heter Ekhagen. Jag trivdes så bra där. Jag hade nära till jobbet på Danderyds sjukhus och nära till det stora naturområdet Norra Djurgården och Stora skuggan, där jag cyklade och promenerade så snart jag hade tid. I Naturhistoriska Riksmuseets park strax intill plockade jag liljekonvaljer på vårarna, och det hände ibland att jag slank in på museet och tittade på alla uppstoppade och märkliga djur som finns där från förr och nutid. Under de senare åren jag bodde i Ekhagen uppfördes "Cosmonova" i museet; en fantastisk kupolformad biosalong där filmerna visas i hela rummet i kolossalformat. Jag minns särskilt en film från rymden där allt kom så nära. En hisnande, otrolig upplevelse!

På andra sidan den intilliggande Norrtäljevägen finns Bergianska trädgården. En underbar botanisk trädgård med exotiska, tropiska växter både utomhus och i två stora växthus. Trädgården ligger alldeles intill Brunnsviken. I trädgården tog jag ofta promenader efter stranden. På somrarna finns ett litet utecafé öppet inne i parken, där jag ofta slog mig ner med en kopp kaffe.

Jag bodde på Åminnevägen (man kan se huset till vänster på bilderna ovan som jag lånat på nätet.) Lägenheten var initialt ganska liten, men under min tid där slogs två lägenheter ihop så jag fick en fantastisk vacker våning med utgång till en uteplats.

Den funktionalistiska stilen i Ekhagen blev mycket populärt under 1930- och 1940-talet, och många skådespelare och konstnärer bodde i området på den tiden.

Jag flyttade så småningom tillbaka till Norrland, men jag minns fortfarande med glädje det vackra funkisområdet Ekhagen intill Lilla Värtans vik.

Häromdagen hittade jag en hemsida om "Föreningen Ekhagen". Där hittar jag följande historik om Ekhagen:

"1928 började den dåvarande ägaren till området planera ett bostadsområde i Ekhagen. Staden var emot, man ville inte ha bebyggelse i den vackra naturen, men efter sega förhandlingar kunde man börja bygga 1935. Arkitekt Björn Hedvall gjorde stadsplanen och ritade också en del av husen. Byggherre och byggmästare var Hjalmar Dahl.

Husen byggdes i den då helt nya och moderna funktionaliststilen – “funkisen“ – som ville vara funktionell utan krusiduller, spröjsade fönster och profilerad inredning som förut varit modernt.
Till de nya idéerna hörde också att köksarbetet skulle rationaliseras. Köken byggdes därför små och många var och är opraktiska. Men de hade kylskåp vilket inte var så vanligt på den tiden.
Många av lägenheterna hade jungfrukammare. Det var fortfarande självklart att ha jungfru i medel- och överklassen. Men visst är det lite förvånande att man byggde tvårummare på 57 kvm med ett litet krypin innanför köket för jungfrun. Det fanns till och med ringledning och en siffertavla i köket så att att jungfrun kunde se från vilket av de två rummen som herrskapet ringde…

När Ekhagen stod färdigt 1938 ansågs det som ett mycket lyckat område, som staden med stolthet visade upp för otaliga studiedelegationer. Ekhagen blev ett av de få bostadsområden som helt byggdes i funkisstil. Det har heller inte ändrats till det yttre sedan det byggdes, vilket gör det unikt.
I början av 1990-talet var det dock nära att sex av husen (Ekhagsvägen 4 – 10, 3 – 5 och Torphagsvägen 8) som ägdes av SPP, byggdes på med vindsvåningar med takkupor med spröjsade fönster, något som hade förändrat och förstört helheten i det fina funkisområdet. De planerna stoppades i sista minuten.

Sedan mitten av 1990-talet är Ekhagen klassificerat som “kulturhistoriskt värdefullt“ och byggnaderna har “stort kulturhistoriskt värde“. Det innebär bland annat att Stadsmuseet måste få alla ändringar på remiss och att man är mycket återhållsam med tillstånd till både utvändiga och invändiga förändringar av husen.

Trots att Ekhagen genast fick ett bra rykte, inte minst bland båtintresserade, var det svårt att hyra ut bostäder på den tiden. Den som skrev kontrakt på två år, fick bo gratis första kvartalet. På så sätt försökte man locka hit hyresgäster. Idag är som alla vet lägenheterna otroligt attraktiva och mycket dyra.

 Det visade sig att invånarna trivdes! Det är antagligen svårt att hitta ett område där så många har bott så länge. När familjen växte försökte man ofta få en större lägenhet inom Ekhagen. Många har bott på både två, tre och fler adresser. Men det är ont om stora lägenheter, så många trängde ihop sig, hellre än att flytta härifrån.

  En man har till exempel berättat att han och hans hustru 1936 flyttade till en enrumslägenhet i Ekhagen “på ritning“. De hyrde alltså lägenheten innan huset var byggt. När de fick sitt första barn flyttade de till en tvårumslägenhet i huset mitt emot. Där bodde de sedan under alla år med så småningom fyra barn. Att flytta härifrån var det inte ens tal om. En kvinna har berättat att hennes familj ibland fick höra att de bodde stort och lyxigt eftersom de hade en fyra. Men i familjen fanns tre barn och ett rum hyrdes ut."

Kristina Hofsten
(texten tagen ur "Hemma i Ekhagen". 2004)

Uppdatering okt. 2018. Jag fick för en tid sedan en skrift om Ekhagen som utges av en intresseförening i Ekhagen. Den gladde mig mycket! Tack Kristina Hofsten som skickade mig den historiska skriften. På nätet har jag hittat följande gamla bilder som jag tycker är roligt att spara här.

Flera gamla bilder från Ekhagen:



5 kommentarer:

Sven Hallberg sa...

Tack för ditt inlägg om Ekhagen som jag har många positiva minnen ifrån. Jag bodde där från 1 års ålder 1942 fram till 1965 och sedan åter 1974-2001.
I min barndom fanns det småskola i Ekhagen ( klass 1-4), inhyst i provisoriska lokaler.

Anita sa...

Sven, Tack för din kommentar! Ja, Ekhagen är verkligen en pärla. Jag trivdes mycket bra där under de ca 8 år (1982-1991) jag bodde där. Jag bodde på Vänskapsvägen 18.
Mvh Anita

Lars sa...

Hej Anita

Verkligen jätteroligt läsa om ekhagen, tack för ditt inlägg!! Jag har själv bott i ekhagen sen 18 år bakåt. Tyvärr håller området på att gå bakåt. Inbrott, folk eldar o bor i skogen, skräpigt och strax sätter kommunen upp en modulbyggnad åt migrationsverket. Vid det bygget får träd sätta livet till och lilla ekhagsstugan blir inklämd. Inte alls lika charmigt tryggt område som det en gång var.

Anita sa...

Tack Lars för din kommentar! Så tråkigt att höra att Ekhagen har förlorat lite av sin forna idyll. Tyvärr verkar det som att förstörelsen av områden blir vanligare, och det känns så tråkigt och ledsamt. Jag hoppas dock att lite av Ekhagens gorna idyll finns kvar. Allt gott! Anita

Anita sa...

Forna idyll, ska det stå..