fredag 29 november 2013

November - en månad med mycket vind. Advent


Det har varit en hektisk och mörk november på flera sätt. Bildligt och andligt. Vårt vindkraftsdrama i Omsjö fortsätter med oförtruten energi, där vi som kämpar mot en gigantisk naturförstörelse oftast drar det kortare strået mot vindexploatörerna och etablissemanget.  Nya skrivningar och yttranden till Länsstyrelsens instanser tar mycket kraft och energi, och ibland känns det som man är slagen till marken av all oro och oförståelse från myndigheter, politiker och vindkraftskramare.

Ett informationsmöte om bl.a. vindkraftsbuller har planerats en tid. Det ägde rum för en vecka sedan i Näsåker. Nipakademin stod för inbjudan till det mötet. Bra och kunniga föreläsare och representanter från andra vindkraftsområden deltog och berättade om sina erfarenheter av bl.a. vindkraftsbuller. Mötet gav många nya insikter och kunskaper och förhoppningsvis kommer den kunskapen att spridas vidare till dem som makten haver över vår natur - och livsmiljö.

Vi kämpar dock i motvind. Vindkraftsexploateringen fortsätter i oförminskad fart i vår kommun och i Sverige, och än ser vi inget slut på denna gigantiska naturförstörelse. Politikerna i Sollefteå kommun fortsätter ivrigt att säga ja till nya vindkraftsexploateringar trots att de totalt saknar kunskap, förståelse och insikter om vad de håller på med. Politikerna, från höger till vänster, styrs av en maktlysten vindplanerare som av någon outgrundlig anledning bestämt sig för att Sollefteå kommun ska bli den största vindkraftskommunen i Sverige.

Det har blåst även andra, naturligare vindar. ;) Två rejäla stormar har vi haft i november. Första stormen "Hilde" klippte strömmen, telefonen, internet och vatten i vår by i två hela dygn. Tur att det finns elverk, gasolkaminer, gasolkök, vedspis, fotogenlampor och ljus när sådant händer! :) Allt gick bra, men oj så sårbart allting är när naturen visar sina krafter!

Advent står för dörren. Vi har ingen snö ännu vilket är väldigt ovanligt för oss den här årstiden. Bristen på snö gör att det blir ännu mörkare. Fast samtidigt är det skönt att inte behöva skotta! ;)  Det är bra med alla ljus som advent för med sig. Det är så mysigt att se ljusen på utegranarna och adventsstakar och adventsstjärnor i alla fönster i byn. På kvällarna lyser dessutom månen och alla stjärnor på himlen och det är så fantastiskt vackert!

Jag vill önska alla en riktigt skön och ljus advent!Uppdatering:

Stora delar av vindkraftsmötet den 23 nov. filmades. På vår hemsida "Snurrigt" kan man se filmerna: http://snurrigt.vildavastra.se/?p=2743

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Ja, det önskar jag dig också, kära Smulan! Mörkt är det här också .., inte en snöflinga så långt ögat når och lika så gott är väl det ,-)