söndag 21 juli 2013

Utställning om filmen "Ådalens poesi" från 1928

Just nu pågår en utställning i Resele Hembygdsgård om den gamla filmen "Ådalens poesi" från 1928. Filmen spelades till stora delar in i Resele sommaren 1928. Resele Hembygdsförening har bland annat fått ett flertal bilder ur filmen och en originalaffisch från Svensk filmdatabas där filmen förvaras.

Filmen bygger på tre noveller av Pelle Molin: Historien om Gunnel, En ringdans medan mor väntar och Kärnfolk. Lille Mats Sjödin från Resele var en av de medverkande i filmen. Mats var vid den tiden endast 3 år när han spelade Sago-Gunnels lille son Gunvard i filmen. Filminspelningen blev ett stort äventyr och ett minne för livet för lille Mats. Han emigrerade som vuxen till Amerika och avled där 2010.

Filmen har under senare tid visats vid ett tillfälle på biografen i Näsåker, och har även visats för ett par år sedan för ett mindre sällskap i Pelle Molinsällskapet och Hembygdsföreningen i Resele. Filmrättigheterna till filmen är lite oklara, men Hembygdsföreningen i Resele ligger i förhandlingar med Svensk filmdatabas, där filmen förvaras, för att få köpa in en kopia av filmen. Utställningen på Resele hembygdsgård kommer att finnas kvar tills vidare.

På Svensk filmdatabas hemsida finns mer information om filmen. Bland annat står följande om filmens handling:

"Uppsalastudenten Greger Annér kommer till Ådalen för att idka geologiska studier. Han träffar den vackra och fantasifulla fäbodstintan Sago-Gunnel från Ortorpsgården och upplever en kärlekssommar med henne. När hösten kommer bär hon hans barn under sitt hjärta. Greger måste återvända till Uppsala men lovar att komma tillbaka.
Senvintern kommer till Ådalen utan att Greger hör av sig. Ingvar, sonen på Ortorpsgården, hittar en afton på vårkanten den förtvivlade Gunnel liggande i en snödriva, nära att föda. Han ilar iväg för att hämta hjälp men blir på vägen anfallen av en väldig björn som han måste kämpa med i en vild ringdans kring en fura i skogen. Han nedlägger björnen och lyckas skaffa vård åt Gunnel som föder sitt barn.
I Uppsala gifter sig Greger.
Åren går. Sago-Gunnel blir alltmer försjunken i drömmerier. En dag sitter hon utanför stugan och berättar sin egen saga om vallpigan och prinsen för sonen Gunvard och Ingvars dotter Ingjerd. Då kommer ett skuldmedvetet brev från Greger med pengar till sonens underhåll. I den stunden brister Gunnels hjärta, och hon begraves kort tid därefter.
Ännu några år passerar. Gunvard och Ingjerd älskar varandra, och banden dem emellan knyts än starkare när Ingjerd med fara för eget liv räddar Gunvard, när han håller på att drunkna i älvens virvlande forsar.
En sommardag återkommer den åldrade Greger Annér till Ådalen och söker skydd i fäbodstugan undan ett oväder. Där möter han sin son och ett hatiskt utbrott från Gunvard leder så småningom till försoning, innan far och son går skilda vägar."


Några bilder av utställningen:
Se vidare Resele Hembygdsförenings hemsida:  http://resele.nu/wordpress/


2 kommentarer:

Steve sa...

Härligt med en levande landsbygd.

Mary B sa...

Filmaffischen som är nästan 100 år finns att köpa på www.nordicposters.se !