torsdag 21 mars 2013

En hotad vildmark
En av Sveriges vackraste och fiskrikaste vildmarker håller på att förstöras. Den australiensiska gruvkoncernen Hannans håller via dotterbolagen Scandinavian Resources och Kiruna Irons på att projektera en rad dagbrott, dvs öppna gruvor, i den fantastiska och orörda vildmarken mellan Kiruna och Kebnekaise. Provborrningar görs nu för fullt och det är tyst från politikernas och företagarnas sida. Samebyarna Laevas och Girjas kämpar för sin existens. Gruvorna kommer innebära en naturkatastrof för området om de blir verklighet, bla pga giftiga avrinningar ut i nationalälven Kalix älv samt ut i fiskeparadiset Kaitum älv. Och dessutom genom den omfattande infrastruktur av vägar och järnvägar etc som krävs för att få gruvorna att fungera och generera.

DET ÄR DAGS ATT RYTA IFRÅN!!!

Gå in på den här länken för att protestera mot dessa gruvprojekteringar:

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6468

3 kommentarer:

Viola_T sa...

Tyvärr, Norrland är utnyttjat. Jag har blivit luttrad efter att ha sett 40 vindkraftverk realiseras i hembyn. Många vill ha det så, man anser sig inte vara offer för utveckling och exploatörer. Själv ser jag utbildning och/eller större bildning samt det längre perspektiv som man oftast får genom att ha bott utanför Norrland, som ett måste för att norrlänningarna (ett ord jag eg. ogillar) ska förstå situationen och allvaret. För här finns ju så mycket mark och vatten, så få människor per kvadratkilometer. En förändring som fortsätter.

Jag är rädd att situationen fortsätter att förvärras för oss som inte vill ha ogrundad exploatering. Po Tidholms NORRLAND är klarsynt och vi som anser oss insatta håller med honom. Men hur stor procent av oss norrlänningar inser problemet?

Vindkraftsprojektörerna lockar med bygdemedel - ett sant hån. De flesta i min by fattar inte situationen utan tackar och bockar för den struntsumma som utbetalas. Kommunen kräver ingenting!!!

Anita sa...

Tack Viola för din kommentar! Jag skriver under varje bokstav du skriver.

"Jorden hör inte till människan; människan hör till jorden. Vad helst som drabbar jorden, drabbar jordens söner. Människan vävde inte livets väv, hon är blott en tråd i den. Vad helst hon gör mot väven gör hon mot sig själv" Suquamihövdingen Seattle 1854.

Kram! <3

Åsa Carlsson sa...

Ett sådant underbart citat från 1854! Trevlig blogg! Ruskigt det du skriver om i inlägget - man tror knappt det är sant.