måndag 11 februari 2013

Tunnelbanans konst

T-bana Universitetet
Under ett tiotal år på 1980-talet bodde jag i ett vackert område alldeles intill norra Djurgården i Stockholm. På "min" station; Universitetets T-banestation, satt jag ofta och tittade på de vackra målningar som prydde väggarna på stationen. Jag visste inte då vem målaren var, men jag blev glad varje gång jag tittade på de vackra naturmålningarna i den för övrigt kalla och tråkiga miljön.

Stationen blev som en grön grotta trots den kala miljön..

Långt senare fick jag till min glädje veta att det var konstnären och kyrkomålaren Pär Andersson från Lidgatu i Näsåker som var den som skapat de vackra målningarna!  Pär Andersson som bodde på den ort jag så småningom kom att flytta tillbaka till.. Pär Andersson hade hittat sina motiv på Norra Djurgården och i Bergianska trädgården som låg alldeles utanför stationen. "Grönskan växte fram i vår- och höstfärger i ett nonfigurativt mönster på grottväggarna och ett figurativt naturmåleri på de provisoriska väggar som byggdes på stationen" står det om Pär Anderssons måleri i stationen. Målningarna var klara 1975 när Universitetets tunnelbana invigdes.

Pär Andersson är en känd målare och konstnär; kanske mest känd som en av de största kyrkomålarna i vårt land. Pär Andersson har bland annat målat de underbara vackra glasmålningarna i Visby domkyrka som jag vid ett par tillfällen fått möjlighet att beundra på plats.

Idag är tyvärr Pär Anderssons målningar på Universitetets stationsväggar borta. Målningarna fick ge vika när stationen renoverades 1996. Idag finns där nya målningar som har inspirerats av Carl von Linnés berömda resa till Lappland 1732. Här och var kan man läsa anteckningar ur Linnés dagbok från resan. Målningarna är skapade av Françoise Schein.

Jag har inte besökt Universitetets station sedan jag flyttade, men nån gång kanske jag kommer tillbaka dit och få se de nya målningarna. Fast jag gissar att jag kommer att sakna den "gröna grottan"..

Här finns en länk om konsten på alla tunnelbanestationer i Stockholm!

Konsten på stationerna.

6 kommentarer:

Anonym sa...

intressant betraktelse. har inte han även gjort något i Gålsjö kapell?
Olle

Anonym sa...

Jag håller med ig Anita, Per Anderssons utsmyckning av Frescati var fantastisk. Tyvärr blev den allt mer sönderkrafsad av universitetsstudenterna. Den nuvarande tycker jag inte alls är i samma klass.
Kaj Larsson

Anita sa...

Olle: I den förnämliga boken om Pär Andersson http://www.bokrecension.se/9172034300
så läser jag att han har målningar i Gålsjö kapell. :)

Kaj: Det kanske var för kladdet målningarna togs bort..?

Anonym sa...

Nej, Anita. Om du tittar på bilden så ser du hur dom har ristat och skrapat sönder den. Jag åkte ofta där när jag bodde ute i Östra Ryd.

Kaj

Anita sa...

Ja, Kaj, jag upptäckte kladdet på fotot.. Fast jag minns det inte faktiskt.

Anonym sa...

Solna station är också värd att nämna. Där har ju Anders Åberg målat på väggarna, synnerligen realistiskt och med motiv bl a från västra Ångermanland.