söndag 28 oktober 2012

Matt Lidfors Robinsson söker sina rötter i Näsåker..

”Matt är en utdöende art. Trots att det var över 100 år sedan förfäderna kom till Amerika, så är Matt 100 procent svensk, då båda hans föräldrar har svenska rötter, något som naturligtvis är ovanligt idag.  Matt drömmer om det stora genombrottet som skådespelare i Chicago, men än så länge hankar han sig fram på som jobb som utbildare inom IT med mera. Han är snabb i tanken och rapp i käften och älskar att stå i centrum."

Så står det i SVT:s presentation om Matthew Lidfors Robinsson f 1977. Han är en av tio medverkande svenskamerikanska ättlingar, vars anfäder en gång i tiden utvandrade från Sverige till Amerika. De sentida ättlingarna medverkar i höstens SVT-program av ”Allt för Sverige”, där de får hjälp att söka sina svenska rötter. Efter att SVT kontaktat Magnus Johansson (släkt- och bygdeforskare på SVAR) och mig för att eventuellt få veta mera om Matthews rötter i Näsåker, så följde en spännande tid för oss av släkt- och bygdeforskning och intressanta möten med lidforska ättlingar.

Vi, min man Kenneth och jag, tog kontakt med flera lidforska ättlingar och genom dem fick vi mycket nytt material, berättelser och många gamla foton som blev värdefulla pusselbitar i den lidforska historiken. Magnus Johansson gjorde en gedigen släktforskning på Matthews (eller Matt som han kallas) anor, och jag och min man sökte gamla foton och försökte ta reda på lite mer om familjens historik. Vi ville främst få veta var Matt´s förfäder hade bott i Näsåker och försökte hitta gamla foton av familjen.

Matt´s utvandrande anfader hette Erik Johan Lidfors 1877-1963 och var Matt´s farfarsfar. Han var född i Rå och var son till Henrik Jakob Lidfors 1846-1922 och hans hustru Ingrid Margareta Sundvall 1854-1881. Det var Henrik Jakobs första äktenskap och 1877 föddes Erik Johan som det andra barnet. Henrik Jakob Lidfors gifte sig två gånger till och i det sista äktenskapet föddes Nils Lidfors 1894-1973 i Rå. Erik Johan Lidfors avreste från Trondheim med skeppet Tasso den 2 juli 1903 med destinationen Milaca, Minnesota.

Erik Johans kusin Anna Elisabet Lidfors 1882-1952, dotter till Nils ”Nicke” Mikael Lidfors 1840-1919 och hans hustru Stina Brita Eriksdotter 1843-1913, reste även hon över till Amerika några år efter Erik Johan. Den 26 maj 1911 avreste Anna Elisabet från Göteborg. Det finns ett vykort bevarat, avsänt i Göteborg, där Anna Elisabet strax före sin avresa skickar en hälsning till sin faster och farbror Henrik Jakob Lidfors i Rå. Anna Elisabet skriver till ”faster och farbror”, fast kanske visste hon redan då att de snart skulle bli hennes svärföräldrar, för bara efter ett par veckor efter framkomsten till USA gifte hon sig med sin kusin Erik Johan Lidfors.


Erik Mikaelsson Lidfors med hustru Helena Månsdotter.

Stamfadern till den Lidforska familjen hette Erik Mikaelsson Lidfors f 1802-1885. Erik Mikaelsson tog sig namnet Lidfors någon gång i början av 1800-talet, men rötterna till Näsåker sträcker sig minst ett par generationer bakåt i tiden. Erik Mikaelsson Lidfors var gift med Helena Månsdotter f 1819-1897 född i Multrå, Sollefteå. Paret bodde i Rå, Näsåker och de fick sjutton (!) barn tillsammans varav tio av dem uppnådde vuxen ålder. Erik Mikaelsson Lidfors var bonde, handlare och nämndeman. Han räknades som en av ”stormännen” på sin tid, men han har tyvärr inte det allra bästa eftermälet i bygdens krönikor.

Erik Mikaelsson Lidfors stora hemman delades av de två äldsta sönerna Erik Magnus och Nils Mikael, medan sonen Henrik Jakob Lidfors blev torpare i Rå. Efter en tids forskande fick vi veta att det torp i Rå som Erik Johan Lidfors f 1877 hade växt upp i fortfarande finns kvar!


"Henrik "Hinke" Jakob Lidfors 1846-1922 (sittande) och hans tredje hustru Anna Magdalena Andersdotter "Hinkes-Anna" 1861-1949 med sonen Nils Teodor Lidfors 1894-1973 t.vä. utanför deras hem i Rå, Ådals-Liden. Övriga personer okända."

Torpet har stått obebott efter att Erik Johans halvbror Nils Lidfors dött 1973, men mycket av den gamla inredningen från fadern Henrik Jakobs tid finns fortfarande bevarat i torpet. Vilken lycka! Vi tog kontakt med den nuvarande ägaren av huset. Flera lidforska ättlingar och fd grannar hade gamla foton av familjemedlemmarna och   kunde berätta mera om familjen Lidfors och torpet i Rå. Med nästan osanolik tur hittade vi även ett foto av Henrik "Hinke" Jakob Lidfors, hans tredje hustru Anna Magdalena Andersdotter 1861-1949 och deras gemensamma son Nils Lidfors (1894-1973) taget utanför torpet i Rå, vilket kändes fantastiskt roligt! Se fotot ovan! Fotot är taget någon gång i början av 1900-talet.


Erik Johan Lidfors 1877-1963

Vi hittade också ett ungdomsfoto av emigranten Erik Johan Lidfors, Matt´s farfars far, som jag tror/vet gladde Matt mycket!

Det finns fortfarande ganska många ättlingar kvar efter Erik Mikaelsson Lidfors i Näsåker. Men ingen av Matt´s många släktingar i Näsåker fick vara med när Matt tillsammans med SVT:s filmteam besökte torpet i Rå i somras; det hade SVT bestämt. Men jag har fått veta att Matt blev mycket rörd när han fick se och gå in i det lilla torp där hans farfars far Erik Johan Lidfors hade växt upp. Erik Johan var ju bara 26 år när han tog beslutet att emigrera till Amerika 1903.

Hur gick det sedan för Erik Johan Lidfors och hans familj i Amerika? Erik Johan och Anna Elisabet bosatte sig i Borgholm Township i Minnesota och de fick fem söner. En av sönerna hette Carl Lidfors f 1919 som blev Matt´s farfar. Matt´s far heter Timothy Lidfors och är professor i psykologi i Minneapolis Minnesota.

Hur det går för Matt under sin resa i Sverige och till Näsåker får vi följa i höstens programserie ”Allt för Sverige” i TV1! 

Uppdatering: Del 1 av 8: http://www.svtplay.se/video/383519/del-1-av-8 I första avsnittet får vi se när Matt besöker torpet där hans farfars far växt upp.

PS. Min man är släkt med Matt via två led: Matts farfarsmor Anna Elisabeth Lidfors var en äldre syster till min mans farmor Hulda Nicolina 1885-1926, och Henrik Jakob Lidfors var bror till min mans farmorsfar Nils "Nicke" Mikael Lidfors 1840-1919. Gemensam anfader är Erik Mikaelsson Lidfors.

Ett stort TACK till Magnus Johansson Kramfors, Eva Eriksson Näsåker, Hans Forsberg Näsåker/Stockholm, Bo Lundin Ottsjö/Härnösand, Lantmäteriet i Sollefteå och alla, alla andra för all ovärderlig hjälp!


Uppdatering:  Magnus Johansson skriver här om sin forskning av stamfadern Erik Mikaelsson Lidfors´ rötter:  http://adals-liden.blogspot.se/2012/10/erik-ersarna-i-ra-del-1.html

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men hjälp, så spännande att läsa detta .. ja, jag såg programmet igårkväll och ler mest hela tiden, för maken till känslosamma amerikaner får man väl leta efter, eller är alla såna ?
Jag menar det INTE negativt ,-)

Jag tycker om det här programmet, i alla fall tyckte jag väldigt mycket om förra omgången.

Anita sa...

Ja, visst ör det kul, Elisabet! Och amerikaner är alltid så känslosamma. :) Jag såg inte förra serien (är inte så förtjust i tävlingsmomentet.. ;)) men den här gången kommer jag förstås att sitta klistrad framför teven! Även om jag vet hur det går... ;)

Och visst är Matty "great" i programmet!

Birgitta Järveroth sa...

Hej! jag tittade med spänning på programmet och letade ledtrådar. Jag härstammar från Karl Mähler i Vigda. Han hade en syster Maria Mähler född 1878, som emigrerade 1898 till USA.
Hon gifte sig,troligen på båten, för hon födde en dotter under färden. Pappan hette Nils Lidfors.
De fick 7 barn. En son hette Gustav och jag har kontakt med honom och hans familj i San Diego.
De är så ivriga att veta något om sin bakgrund.
Tror du att de passar in i släktledet?
Jag vet ju inte om årtalen jag skrivit är helt korrekta.
Mvh/ Birgitta Järveroth, Sundsvall.
( Är kusin med Bengt-Ivar Mähler , som har stuga i Omsjö)

Anita sa...

Hej Birgitta!

Jag råder dig att ta kontakt med Magnus Johansson, släktforskare. Han håller på med bl.a. emigrantforskning i Ådalsliden. Magnus mailadress finns på hans hemsida: http://www.adals-liden.net/.

Ett bra forum för släktforskning är även Anbytarforum, där det finns många duktiga forskare som gärna hjälper till.

Lycka till!

Anonym sa...

Hej!
Jag såg också TV-programmet i söndags och hajade till när Erik Lidfors och de 17 barnen nämndes. Min morfars mor Märta Helena Lidfors f.1843 är nämligen nummer 4av de 17 syskonen. Matts far Timothy Lidfors måste vara en fyrmänning till mig. Således är Matt och mina barn femmänningar. Spännande, jag hade ingen aning om att det fanns släktingar i USA .
Lars Ericson
larse.ericson@telia.com

Anita sa...

Hej Lars! Trevligt! Det finns många "lidforsare" i USA. Inte bara Matts anfader emigrerade - flera släktingar gjorde detsamma. Min mans ana i den syskonskaran är Níls "Nicke" Mikael Lidfors 1840-1919.

Visst hette Märta Helenas man Magnus Persson?

Pysselfarmor sa...

å så roligt det var att läsa detta då jag följer serien och tycker det är fantastiskt att man kan forska så bakåt i sin historia!

Anonym sa...

hej jag heter kerstin lidfors bor i östersund min farfar hette nils august lidfors och var från näsåker han flyttade till lomåsen han och farmor olga fick 13 barn
kul att se en lidfors i programmet så synd att han åkte ur
mvh kerstin

Fam. Lundström sa...

Hej Birgitta! Jag tillhör också Mählersläkten och i vår släktförteckning finns Fredrik August Mähler, f 1865 i Norrtannflo, Resele Han flyttade till Rå, Ådals-Liden 1884 och gifte sig 1895 med Margareta Helena Lidfors, f 1869 i Rå, Ådals-Liden. De fick 10 barn varav det första Karl Halvar Mähler, föddes 1896 i Rå, Ådals_liden och övriga i Fors, Nätra socken. Även en Henrietta Mähler, f 1895 i Rå, Ådals-Liden hade ett förhållande med Karl Lidfors och fick sonen Erik Mähler, f 1925 i Rå, Ådals-Liden. Även Mählerättlingen Frans Lennart Sand, f 1918 i Rå-Ådals-Liden var sambo med Anna Lidfors och hade sonen Lennart Sand. /Hälsningar Lars Lundström

Fam. Lundström sa...

Matthew Lidfors Robinson är min "åttonde kusin" (niomänning) i Mählersläkten från Sollefteå./Hälsningar Lars Lundström