söndag 9 september 2012

Fredrik Lindskog 1870-1933.

Pelle Molin t.vä, Fredrik Lindskog t. hö. hösten 1894 på väg till Bodö.

När författaren och konstnären Pelle Molin reste iväg från Näsåker till Bodö hösten 1894 reste han inte ensam. Pelles reskamrat hette Fredrik Lindskog; en ung medicinstuderande från Stockholm som ofta gav sig ut på nya äventyr ut i världen och hösten 1894 hade han tillfälligt "landat" i Näsåker och träffat Pelle Molin. Pelles korta levnadsöde vet vi en hel del om, men vad hände med Fredrik Lindskog?

Någon har hört berättas att Lindskog emigrerade till Amerika och andra “visste” att han dog relativt ung. För en tid sedan fick jag ta del av ett par gamla tidningsartiklar som kunde berätta om Fredrik Lindskogs vidare öden efter att han lämnade Pelle Molin i Bodö.

Fredrik Lindskog föddes 1870 i Uddevalla. Lindskog var en äventyrlig herre som redan i unga år reste till Amerika innan han började sina studier till läkare i Stockholm i slutet av 1880-talet. Han gjorde flera avbrott i sina studier för längre fjällvandringar, och under en av dessa vandringar träffade han Pelle Molin i Näsåker, de blev goda vänner och Pelle Molin beslutade sig att följa med sin nye vän på vandring till Bodö, Norge.

Fredrik Lindskog tog sin läkarexamen 1900 och tjänstgjorde ett par år som distriktsläkare i Arjeplog och därefter i Stockholm. År 1902 begav han sig till London och arbetade där som läkare innan han var tvungen att återvända till Sverige vid 1:a väldskrigets utbrott 1914. Han arbetade en tid i Lysekil, var skeppsläkare på “Stockholm” och senare som praktiserande läkare i Åre och Stockholm. Fredrik Lindskog avled 1933. Han blev 63 år gammal. (Källa: Dödsruna 1933).

I följande artikel, grundad på Professor Olof Hults uppgifter, berättas mera om Fredrik Lindskogs äventyrliga liv. Tyvärr saknas fortsättningen av artikeln och det finns inga uppgifter om artikelförfattarens namn eller tidskrift.

Uppdatering: Fredrik Lindskog gifte sig 1901 med Agnes Maria Munsterhjelm f 1878. Fredrik Lindskog dog i Stockholm och är begravd i Uddevalla. Agnes Lindskog dog 1962 i Stockholm och är begravd i Stockholm.

Jag ställde en fråga i släktforskarforumet "Anbytarforum" om Fredrik Lindskogs familj och fick detta svar: http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/show.cgi?tpc=576&post=1419889

6 kommentarer:

Inkan© sa...

Hej Anita! Intressant läsning detta om Molin och Lindskog. Min teaterchef hette Lindskog (han är död nu) Kanske en släkting?

Jag har nu återuppstått med "ny" blogg. Dvs jag skriver ju mest om kultur och skapande (eget och andras)

kram, Inkan

Anita sa...

Inkan, Inkan.. Sååå roligt att höra från dig igen!! :)Jag blir så glad!!

Besöker din nya blogg i morgon.. Kram!

Don PJ sa...

Om man högerklickar på bilderna och väljer att öppna i ny flik eller nytt fönster så kan man förstora bilderna och få bättre läsbarhet. Intressant artikel, synd att man inte kan läsa allt.

Pelle Molins författarskap har jag blivit bekant med först denna sommar. Jag blev imponerad!

Anita sa...

Don PJ!

Tack.

Vilken vacker och intressant blogg du har! Till den återkommer jag gärna. :)

Leif R sa...

Hej Smulan,

bara en liten rättelse.

Agnes Maria heter inte Riggert utan Munsterhjelm.

Anfadern Riggert från Munster eller Mûnster var
gift med en syster till borgaren Simon Blom i Åbo.
Och hans son Berendt var således kusin till Simons
son Johan Blom, vilken ärvt rusthållet Mieckula
utanför Nådendal från sin farfar slottskrivaren
Tomas Eskilsson. Släktnamnet Blom kommer
från Tomas morfar, som hette Kristoffer Blom
och var Erik XIVs slottsfogde över Norfinland.
Med särskilt ansvar att återuppbygga klostret
i Nådendal - Vallis gratiae

Med ådalshälsning

Leif R.

Anita sa...

Tack Leif för din kommentar och rättelse! Har ändrat.

Allt gott! Anita