måndag 26 mars 2012

Vindkraftsutställning på Medborgarkontoret


Utställningen med montagebilder och information om vindprojektet Fängsjö/Storsjöhöjden finns nu i Medborgarkontoret i Näsåker.

Montagebilden ovan är från Omsjö, där vi bor. För mig är den här montagebilden skrämmande och jag är ordlös..


Fakta: I Fängsjö/Storsjöhöjdens område i Näsåker planeras ett storskaligt vindindustriområde med över 200 vindkraftverk och 210 meter (!) höga. Det kommer att bli det näst största vindindustriområdet i Norrland! Blinkande hinderbelysning, höga bullernivåer och förstörd boendemiljö är vad som väntar oss boende och fritidsboende i Omsjö, Fängsjö, Tallnäset och Grundtjärn.

I Sollefteå kommun planeras för över 700 vindverk = ca 25 % av hela Sveriges vindkraft. All vindkraft (och vattenkraft) i Norrland fraktas till Tyskland och södra Sverige där elkraften behövs. Norrland har redan ett elöverskott. Vindbolagen får stora statliga subventioner och tar hem vinsterna av vindproduktionen. Sollefteå kommun och kommuninvånarna tjänar ingenting på den stora vindkraftsetableringen. Notan drabbar elabonnenterna och skattebetalarna. Elnätet söderut måste dessutom byggas ut för miljarder för att klara elöverföringen söderut.

Alla vackra forsar i Norrland byggdes ut och förstördes för ett sextital år sedan. Nu är det skogen och naturens tur. Vår största rikedom ska exploateras. Ett nytt baggböleri är på gång.

Mer om vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun:
http://snurrigt.vildavastra.se/

9 kommentarer:

Anonym sa...

Anita - bilden är inte bara skrämmande. Det är helt förfärligt, om man tänkt sig genomföra detta projekt! Så får bara inte ske!!!
Hur ska våra barn och barnbarn kunna tro på de fantastiska "sagor och sägner" vi berättar om våra anor, om de får se och uppleva den här naturen!
Vi måste opponera oss NU!
Kram på dig från
Ewa på Värmdö

gunnar i vaplan sa...

Nja, jag tror nog att bilden är en hel del missvisande när det gäller höjden på "snurrorna".
Om man säger så, så kan en gran bli max 60 meter här i norden.
Det var bara en tanke som slog mig när jag såg denna skrämselpropagandabild ;-)

Vindkraft är en bra kraft ;.)

Anita sa...

Gunnar: Denna bild är ingen skrämselpropaganda. Om du läser texten noggrannare i inlägget så kan du läsa att vindsnurrorna kommer att bli 210 meter höga. Dvs 3 ½ gånger så höga som "din" 60 meters gran! Fotot är helt relevant för hur det kommer att se ut!

"Propagandabilden" kommer dessutom från vindbolaget Forsca som projekterar vindindustriområdet.

Det finns massor att läsa om vindkraft; kanske behöver Du uppdateras?

Steve sa...

Om denna montagebild visar framtidens Omsjö så är skrämmande bara förnamnet. Varför åtar sig lilla Sollefteå att hysa 25% av Sveriges vindkraft? Vill man vara Bror Duktig i kommunkLassen eller?

Anita sa...

Steve: Ja, det finns många funderingar om varför kommunen bejakat denna massiva vindexploatering. Ansv. vindplanerare Ullstein verkar ha märkliga och oförståliga motiv till att driva detta iland. Tyvärr med kommunordf. Lassen och de flesta politikers gillande. Det handlar om en ren våldtäkt mot invånarna och naturen.

Anita sa...

Gunar i Vaplan: En normalgran i Norrland blir ca 30 meter - så det går måååånga granar på en vindsnurra som är 210 meter hög! ;)

Anita sa...

Eva på Värmdö:

TACK för din kommentar! Jag blev så glad för den - du har samma tankar som jag har..

En varm kram tillbaka! Anita

sofia sa...

Det var det värsta jag sett. Ni kan ju inte bo kvar där om det kommer se ut på det där viser.

Ursäkta språket, men det ser ju förj-igt ut!!

Man måste tjäna mycket pengar om man väljer att förgöra en kommun på det viset. Helt sjukt!

Cecilia N sa...

Här i stan har vi nu tre snurror. Det är liksom i det perspektivet jag läst ditt "gnäll". Ja, och så de där snurrorna en bit norrut vid E4:an men de är ju inte heller nånting alls om man tittar på den här bilden!

Att det dessutom handlar om baggböleri gör mig ännu mer upprörd!
Räcker det inte med att det hänt två gånger tidigare (minst)?

Nu är jag med på ditt tåg!