lördag 6 augusti 2011

Pelle Molin om Fängsjö


Jag har under sommaren haft nöjet att läsa Isabella Josefssons nyutkomna bok "Pelle Molins brev". En fantastisk bra bok där alla tidigare kända men även ett stort antal okända brev av Pelle Molin som Isabella lyckats hitta finns med. Jag kan verkligen rekommendera boken för den som är intresserad av Pelle Molin och hans drivna skrivkonst.

Jag upptäckte att det finns ett brev som Pelle Molin skrivit till sin gode vän Axel Sjöberg där Pelle skriver om ett besök till min mors hemby Fängsjö. Brevet är skrivet alldeles i början av Pelle Molins fyra år långa vistelse i Näsåker, i oktober 1890, och han skriver att han blev så förtjust i den vackra skogsbyn att han planerade att åka tillbaka nästa sommar. 1890 var min mormor bara sju år gammal - kanske träffade hon Pelle Molin vid hans besök i Fängsjö?

Huruvida Pelle Molin åkte tillbaka till Fängsjö får vi inte veta, men det känns trevligt att veta att även Pelle Molin har besökt Fängsjö och tyckte om det han såg!


"För öfver en vecka sedan gjorde jag en skogsfärd tillsamman med länsmannen och gubben Borin (skall i vinter skrifva hans jagthistorier och illustrerade ge ut) och var borta under 4 dagar under jagt. 7 mil till skogs. Derunder träffade jag på en sjö – Fängsjön, der jag beslöt att slå mig ned nästa sommar, åtminstone ett par månader.

Jag vardt alldeles galet förtjust i sjön, vacker som den var. Tänk dej: På de motivrika stränderna stå några torparstugor och jag har redan ackorderat åt mig en af dem. I sjön finns fisk och änder! I en tjärn ypperlig forell, och haren går intill stuguknutarna. Strax bredvid ha vi Tanflohöjden med tjäder, hjerpe och orre. Längre bort, vid Kroksjöbotten elgstånd, hvad kan du mera begära? Lägg härtill att i Fängsjön finns en ö, der jag tänker utplantera ett tiotal kaniner af gubben Borins samling, som han har på Storön i forsen Åkvisslan – vi jagade dem i början av oktober på spårsnö och slöto med en champagnemiddag hos Borin – och då vet man att kaninerna föda 3 kullar om sommar med 3 till 7 i hvarje, så har man ständig jagt. Dessemellan får man väl också kalla det för jagt att hålla kråkor skator och annat otyg från kaninerna. I stugorna på sjöstranden finns fullt upp af hvithåriga små modeller och för öfrigt en gammal kärring, som är full av charmanta historier, originella, ursprungliga, karaktäristiska för fjällen och hon skall ge ifrån sig sin skatt nästa sommar. Hon vill ingenting hellre än berätta dem.

Vill du komma hit? Då reser jag dig till mötes till Nyland, gör färden längs Ådalen tillsammans med dig och framkomna till min villa i Näsåker se vi på forsarne och Vigdån ett slag och så klöfvja vi iväg öfver bergen till Fängsjön. Det är ej mera än något öfver en mil." (Ur ett brev till Axel Sjöberg okt 1890)


"Andjakt i dimma".  Möjligen målad i Fängsjön?Mer om Fängsjö på min hemsida: http://www.smulanshemsida.se/

7 kommentarer:

Anonym sa...

Pelle Molins "Andjakt i dimma" kan ju tänkas vara målad vid Fängsjön. Har inte Pelle Molin-sällskapet sedan snart fem år haft en översikt över hans konstverk på gång? En baggis att framställa, jämfört med Isabellas brevutgåva...

Carl-Henrik Berg

Solveig Nordin sa...

Tack Anita för att du kommenterade kopplingen Fängsjön och Pelle Molin! Såg att Kroksjöbotten nämndes där, det låg ju bara några km från där jag växte upp och då måste han ju ha haft lite koll på att Stugusjön existerade också ... Där min morfar Johan Nordin (senare boende bl a på Gammelgård, Hermansjö till 1966) föddes och växte upp, ja det var mycket på skogen då. Bästa hälsningar Solveig NZ

Anita sa...

Solveig: Jag funderade över var Kroksjöbotten låg... Hade inte hört talas om det tidigare. Intressant. Måste ta mig en titt på kartan! :)

Anonym sa...

Ett härligt kort pâ den ssvenska landsbygden sâ som jag minns den. Hoppas den finns kvar ?!?

Gammelmor utanför Paris

Anita sa...

Gammelmor: Visst finns den kvar! Åtminstone Fängsjö - och minst lika vacker är byn idag som på fotot.

Allt gott till dig!

Jarl sa...

Jag förstår först inte vad jag känner. Jag tappar andan. Blir nästan lamslagen. Sedan förstår jag: Jag kan inte komma längre från Stureplan i Sthlm. Tack! Tack!!

Anita sa...

...ungefär 60 mil från Stureplan! ;) Tack själv Jarl!