söndag 5 juni 2011

En tromb har dragit fram.. / Uppdatering


En tromb drog fram över vissa delar av Näsåker och Omsjö igår eftermiddag. På några minuter blev himlen alldeles mörk och vindarna tog tag i träden så det sjöng i trädtopparna. Jag var så orolig att de träd som inte hunnit fällas intill huset skulle falla. Men vid vårt hus gick det bra, men på andra ställen föll träden som plockepinn över hus, vägar och ledningar. Jag såg lite av förödelsen igår, men jag ska ta bilder idag och uppdaterar med kort ikväll.

Uppdatering: Här är några bilder av trombens återverkningar i vårt område. Bilderna är tagna i Omsjö och Västanbäck i Näsåker.


7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag såg på tv igårkväll .., faktiskt från Malå (log åt dialekten .. man hör den annorlunda när man inte längre bor där ..) vilket oväder som ändå dragit fram!

Vilka krafter som finns i naturen.

Och vilken fin bild du har här!

Anita sa...

Elisabet: Jag såg också inslaget från Malå. ;) Bilden är tagen igår kväll vid Karvsjöns strand, strax nedanför vårt hus. Efterdyningarna efter stormen..

Inkan sa...

Så spännande - om det är lagomt och ofarligt! I USA har det varit katastrof på katastrof.
jag fick mail från en distantcousin som berättade om hur de drabbats i ett område i Oklahoma.

Jag har ett minne från en het sensommar när jag var barn- en tromb tog med sig flera av prästgårdsbondens höhässjor och spridde dem över byn. Det var en märklig syn.
Prästen tog det med jämnmod och sa att herren ville sprida det goda bland oss alla. ( gissar det skulle vara en sorts likneklse...)

Cecilia N sa...

Jaså det trombade såpass nära? Här var det bara väldans stark vind.

reneesfotoblogg sa...

Vid sådana tillfällen förstår man hur liten man är och vilka enorma krafter som kommer lösa. Moder jord visar sitt missnöje (om man är indian).

Anonym sa...

Vad ruskigt att läsa om dessa krafter. Såg Aftonbladets rubriker då jag var i Skövde tidigare idag, och de skrek ut att en liten pojke slitits iväg av en tromb. Inte kunde jag väl tro att det var i trygga Sverige. Men det var det :-( Nu verkar det som om han ska repa sig, men ändå otäckt som bara den.

Jag undrar, syntes det inga som helst tecken som mörknande himmel, tysta fåglar eller tilltagande eller oroväckande lugn innan tromben kom? Det kan ju vara bra att veta tänkte jag. Vi har ju ofta små virvelvindar över markerna men någon som välter träd har jag inte sett. Hörde talas om en norr om Örebro för många år sedan, det är allt.

Med hopp om en något lugnare sommar framöver, önskar jag dig en glad och fin Nationaldag.

Hej från Evy

Anita sa...

Vinden och stormen kom väldigt hastigt. Jag var ute och klippte gräs när det plötsligt blåste upp och blev väldigt mörkt. Strax efteråt tog vinden tag i träden så det tjöt. Tack och lov klarade vi oss för nerfallna träd, men förödelsen blev stor i närområdet.
Ändå var tromben inte värst hos oss - den drabbade värre norröver.

Men idag har solen värmt och vinden mojnat över allt och alla. En liten kompensation, trots allt! ;)