fredag 13 maj 2011

Vindkraft till Näsåker!


Oj, vilka problem jag haft och fortfarande har ibland att logga in på Blogger de senaste dagarna. Just nu gick det att logga in och då skyndar jag att skriva en rad! ;)

Den stora nyheten igår var att  en stor vindkraftspark, ca 300 vindkraftverk, planeras att byggas i vårt närområde! På en karta i dagens TÅ kan man se att det är på bergen runt Omsjö och Fängsjö som denna vindpark planeras. Det var en stor överraskning för alla i Omsjö, och i hela kommunen f.ö., när denna nyhet kom igår,  för ingenting hade läckt ut innan. Man funderar lite smått vad detta kommer att innebära för förändringar för oss i framtiden.

I grunden är jag positiv till vindkraft som alternativ elförsörjning. Men varför ska skogarna i Norrland användas när vi har så stora områden av fjäll och hav där där det är bättre vindförhållanden och mindre befolkning än vi har? Vad får vindparken för konsekvenser för djur- och fågellivet i skogarna?

Befolkningen  i kustområdena och samerna i fjällen har kraftigt protesterat mot vindkraftsutbyggnaden, vilket har försenat eller omöjliggjort planerna på utbyggnad i dessa områden.  I vår närort Ramsele har det också pågått och pågår protester mot vindkraftverk i området.

Jag tror inte protesterna kommer att bli så markanta i Näsåker. Här bor många miljöpartister som är positiva till vindkraftverk... ;)

Tyvärr tror jag inte att vindkraftverken kommer näsåkersborna till godo . Elproduktionen kommer i första hand att gå till Tyskland och södra Sverige. Snarare kommer det att bli dyrare elräkningar...

Trots det är jag i grunden positiv till vindkraftverk som alternativ elkälla.

Kanske kommer vi inom ett par år att se vindsnurrorna snurra på berget utanför vårt köksfönster...?

Den som lever får se..


Här står det lite mera om miljardsatsningen av vindkraftverk i Näsåker.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Man måste vara extra vaksam då elbolagen agerar utifrån ett miljöalibi när det handlar om vindkraft. Mark förstörs, djur- och inte minst fågellivet drabbas. Dagens teknik för vindkraftverk är också kortlivad. Det är inte miljöhänsyn som styr dessa företag utan vinstintressen. Vindkraft är bra men vindkraftsbolag är en annan sak.
PS. Blogger har haft problem, alla deras bloggare har drabbats.

reneesfotoblogg sa...

I veckan som gick hade jag tillfälle att närma mig ett par jättar som hade kommit upp sedan jag sist åkte den vägen.
Jag klev ut på åkern (Vara-slätten) och stod ungefär femtio meter ifrån den ena och lyssnade.
Belackarna gör ju gällande att ljudet skulle vara så störande.
Ett svagt brusande hördes från det närmaste och från det andra hördes ingenting. Det gick alldeles utmärkt att höra lärkorna högt i skyn.
Grannkommunen här, Lilla Edet har satt upp sex-sju stycken under en kort tid högt upp på ett berg ovanför samhället.
Vår kommun har nyligen klubbat igenom beslut om byggande.
Jag tror inte vi har så värst mycket att välja på längre efter den japanska katastrofen.
Sedan måste jag fråga någon initierad på vilket sätt djur- och fågellivet drabbas, för det kan jag inte räkna ut.
Oj vad långt denna kommentaren blev.
mvh R

Steve sa...

Se där, även Norrland behövs. Den insikten blir förhoppningsvis allt påtagligare för övriga Sverige.
Stoestadsområdenas konsumtionsleverne är i längden inte hållbart. Vi får hoppas att även rikspolitikerna "drabbas" av denna insikt.

Ptr sa...

Hej Anita!
Vindkraftverk i fjällvärlden kan nog bli problematisk för örnar och ripor! På den norska ön Stöla har över 40 havsörnar dödats av vindsnurror sedan 2006,och den näst mest dödade fågelarten är dalripa.

Renée, enligt uppgift från den största amerikanska fågelskyddsorganisationen räknar man med att en miljon fåglar om året kommer att dödas om Obamaadminstrationens utbyggnad av vindkraften förverkligas fullt ur. Hur illa det kan gå kan man se här här, när en vithövdad havsörn kommer i närkontakt med en vindsnurra.

Viola sa...

Intressant att höra hur exploaateringen av 300 kraftverk påverkar ortsbefolkningen. Är det privat mark, skogsbolagsmark eller statliga Sveaskogs mark som vindkraftsbolaget ska arrendera? Det blir olika typer av reaktioner beroende av detta.

Exploatering av Norrland är inget nytt på något sätt.

Natt och dagutsikten är ju bara att acceptera om det byggs.

Anita sa...

Anonym: Jag tror också att det är vinstintressen i första hand som styr dessa projekt. Att det sedan är ett bra miljöval för elproduktion är ett bonus.

Reneé: Många varnar för att vindsnurror är ljudstörande, men jag tror som du att det kan inte vara så markant ljud. Jag tror dock att djuren och kanske främst fågellivet kan påverkas negativt. Se Peters kommentar.

Steve: Norrland har länge varit en elresurs för sörlänningarna! Tänk på alla förstörda forsar (Nämforsen tex) och älvar i Norrland som exploateras för elkraftens skull. Det är ovärdeliga naturvärden som för alltid är borta. Den mesta elkraften från älvarna exporteras söderut. Norrland har utnyttjats tycker jag, utan att vi fått tillbaka något i gengäld. Vi har en drivande "älvräddare" i Näsåker (Christer Borg) som genom sitt engagemang i "Älvräddarna" försöker rädda de fåtal älvar som finns kvar.

Peter: Tack för din information om örnarnas utsatthet! Vet du något om hur övrigt djurliv påverkas?

Viola: Den här vindkraftssatsningen är ett samarbete mellan SCA (40%) och norska Fred Olsen Renewables (60%). Vindparken ska ligga på SCA:s skogsmarker. SCA har stora marker just i det här området.

Ptr sa...

Jag är inte särskilt påläst om vindkraftens skadeverkningar, mer än att jag noterat att det verkar vara ett ökat antal fågelskådare som lutar åt att riskerna för fåglellivet har underskattas. För övrigt djurliv verkar man skilja på havs- och landbaserade vindsnurror. De ute till havs förfaller orsaka mer störningar på djurlivet. Tamdjur verkar strunta högaktningsfullt i vindsnurrorna - de är väl vana vid att människorna stökar till miljön...

Anita sa...

Peter: Man kanske inte vet så mycket ännu hur djurlivet påverkas i skogarna av vindsnurror...? Skogsdjuren, liksom tamdjuren, kanske inte bryr sig så mycket heller, och då är det ju okey. Jättetråkigt är att fåglarna berörs. Vi har örnar i våra skogar också.

Sirius sa...

Tänk på att undersöka om ni kan skaffa fiberanslutning för bredband i samband med bygget av kraftverken. Där flera snurror byggs nära varandra brukar parken få egen fiberanslutning för att kunna fjärrkontrolleras. Bättre att fråga och få ett negativt svar än att missa en möjlig chans.

I Vilhelmina eller Dorotea fanns planer på att ansluta byanät till energibolagens nät.

Anita sa...

Tack Sirius för din kommentar! Jag har fått information om att vindsnurrorna är datorstyrda så sannolikheten är stor att mobilnätet måste byggas ut. Vi ska bli kallade till informationsmöten så det är absolut en fråga jag ska ta med mig!

Allt gott!