söndag 6 mars 2011

Vasaloppet och huset på Bergön

Visst såg det härligt ut i dagens vasaloppsspår! Solen sken, och det såg ut att vara ett perfekt skidföre för Brink och grabbarna.


Det var samma vackra väder här, så jag kunde inte hålla mig utan gav mig ut en på en långtur på Storsjön idag. Det hade frusit på så det var jättefin skare att åka på och det gick så lätt! En kopp thé på en solig strandsten, och på hemvägen gjorde jag en tur till Bergön för att se vad som fanns kvar av huset där. Ingenting finns kvar! Bara en rest av skorstenen syntes under snön. Det brann på Bergön för ett par-tre år sedan och då brann de sista resterna av huset ner. Lite tråkigt är det allt..


Bara en rest av skorstenen är kvar av huset på Bergön.

här såg huset ut på Bergön, när tant Jenny och Ida bodde där.

Och här är berättelsen om tant Jenny och dottern Ida.

7 kommentarer:

Vivi-Anne sa...

Kommer ihåg Jenny och Ida sedan de flyttat till Västanbäck. När vi som barn hade något ärende till dem brukade tant Jenny bjuda på kakor och kaffe. Kakorna var goda men kaffet tyckte vi inte om eftersom de använde salt i det. Det hade jag aldrig smakat någon annanstans.demeten

Anita sa...

Vivi-Anne: Jag har fått veta att de bodde i en liten stuga mitt emot Sjödéns, men det minns jag inte. Ida träffade jag ett par gånger på senare år, när jag var distriktssköterska. Hon flyttade ju till Maria J:s stuga, som du vet, tillsammans med "Larsson".

Salt i kaffet? Kanske Idas make, som var same, kom med den traditionen...?

Anonym sa...

Intressant att läsa det du skriver om Bergön.Tänk att det har bott människor på öarna i Storsjön.
Vi har idag åkt skoterleden från Tallnäset till Nävernäsan därifrån till Omsjö sedan över Storsjön till Tallnäset. Jättefin skoterled vilken härlig tur.
Mvh. Marja-Lisa & Hasse.

Anita sa...

Vilken härlig tur ni gjort! Och tur med vädret fick ni också. Gick ni upp i Brandtornet?

Ja, många platser runt Storsjön har varit bebodda, men som nu är borta. Tex Timmernäset och Långnäset. Öar likaså; Farfarsön, Bergön och Hökön.

Ha det gott!

Anonym sa...

Jag (M-L) gick upp till 2:dra avsatsen det räckte för mig.

PÅ skoterleden innan Rävelmyra fanns det rester av ett timmrat hus.Vet du vad det kan ha varit för stuga ?
Hälsn. M-L.

Anita sa...

Hej Marja Lisa! Vi har åkt scoterleden över Rävelmyran till Storsjön en gång, och Kenneth minns också ett rester av ett par timrade hus där. Tyvärr är detta okända marker för oss, så vi vet inte vad det är. Kanske hölador för starr?

Anonym sa...

Hej Anita !
Ja, det var 2 hölador.Men sedan var det ett större timmrat hus.Det kanske kan ha varit ett hus för timmerflottare.Svärfar Sture skull säkert ha vetat.Han var ju född i Stugusjön.
Mvh. M-L & H.