fredag 3 mars 2006

Huset på Bergön i Storsjön, OmsjöPå Bergön i Storsjön, Omsjö finns en liten fallfärdig stuga. Jag såg den första gången när min man och jag gjorde ett strandhugg på ön en vacker sommardag för många år sedan. Husets tak hade rasat in och de gamla vita gardinerna - som fortfarande hängde kvar - var trasiga och tunna som ett spindelnät.

I stugan på Bergön bodde för länge sedan tant Jenny och dottern Ida. Dottern Ida flyttade så småningom. Hon gifte sig och bosatte sig i byn, och tant Jenny flyttade också så småningom när orken sinade.

För några år sedan fick jag tillfälle att träffa dottern Ida. Hon var vid det laget gammal och ganska glömsk, men jag kunde inte låta bli att fråga henne om hon mindes sitt barndomshem på Bergön. Ida sken upp och pekade på ett foto på väggen som föreställde hennes barndomshem på Bergön. På fotot står Ida och hennes mor Jenny utanför den lilla grå stugan. Det grå huset på fotot såg så hemtrevligt ut med vita gardiner och blommor i fönstren och utanför stod en rönn och ett par pinnstolar. Jag hade svårt att förstå att det var samma stuga som jag hade sett många, många år senare. Ida dog härom året. Hon återsåg aldrig det lilla grå huset med de tunna gardinerna.

Idag tog jag en skidtur till Bergön. Stugan står fortfarande kvar, men de förr så vita gardinerna är trasigare än förut och taket har nästan helt rasat in. En rönn står utanför det fallfärdiga huset, men troligtvis är det en annan rönn än den som fanns på Idas kort. Snart är Idas barndomshem borta. Kommer någon att minnas tant Jenny och Ida då?

I ett nytt inlägg finns några gamla bilder från Bergön http://smulansblog.blogspot.se/2008/03/bergn.html

Fotnot. Jenny Jonasson var född 1891 och dotter till August Jonasson Djerf och Inga Dorotea Lidberg, Omsjö. Mer om den familjen finns att läsa här:
http://smulansblog.blogspot.se/search?q=jonasson

5 kommentarer:

Inkan sa...

Så ömsint du skriver och så vackert. Och fotot säger allt.
Ett liv är kort - i ett större perspektiv.
En dag så finns bara stenarna som var grunden kvar och kanske förvildade trädgårdsblommor.

Britta sa...

Du får allt att låta så ljuvligt, vill gärna komma till den tiden, men bara för en stund, vi kanske kan åka och titta på huset nästa gång vi ses.

Anonym sa...

Anita
Jag förmodar att dottern Ida är den kraftfulla kvinna som bodde tillsammans med gamle storlöparen Larsson i Västanbäck.
I så fall minns jag henne från 50-talet när hon sommartid nästan dagligen på cykel genade förbi mitt hem på väg mot Omsjövägen och Bergön. Jag minns att alla förundrades hur snabbt hon återkom.
Hon hade ju dels cyklat drygt tre mil och dels rott någon timme över sjön.Bodde hennes mor där fortfarande vid denna tid?
Hur hamnde hennes förfäder på Bergön.
Hälsn
Hans G

Anita sa...

Hej Hans Göran!

Visst är det Ida som var gift (?) med Larsson! Ida f 1926 och hennes mor Jenny f 1991 bodde först i en liten stuga i V-bäck innan Ida och Larsson flyttade till Maria J. f.d. stuga.

I 1930 års folkräkning bor de dock kvar i Omsjö (Bergön), och Jenny sambodde då med Konrad Nilsson f 1886. Han dog 1933. När Jenny och/eller Ida flyttade till V-bäck vet vi inte riktigt, men Vivi-Anne L. minns Jenny och Ida från sin barndom på 40-talet så då bodde de i V-bäck. Kenneth säger dock att de åkte ofta upp till Bergön och vistades där. Förmodligen för att odla potatis och plocka bär där. Det fanns mycket blåbär på Bergön! :)

Jenny f 1891 är dotter till August Jonasson Djerf ohh Inga Dorotea Lidberg från Omsjö:

http://www.adals-liden.net/Adalsliden_Omsjo_familjer.htm#Nils Henrik Nilsson (1857-1887)

Hälsningar! Anita o Kenneth

Anita sa...

Jag har uppdaterat med en länk till ett inlägg om Jennys familj: August Jonasson Djerf "Smålänningen".