torsdag 24 februari 2011

Folktandvården i Junsele / uppdaterat

Igår gick man ur huse i Junsele för att demonstrera mot att Folktandvården ska tas bort från Junsele. Till och med min gamla mamma, 89 år, gick ut för att demonstrera. Du är fantastisk mamma! Det är främst för de äldre och gamla det här beslutet drabbar väldigt hårt. De och många flera har inte möjligheter eller ork att resa flera mil till närmsta tandläkare - inte minst när tandvården i Junsele ska förläggas fyra mil bort till Ramsele dit inga kommunala kommunikationer går! En taxiresa kostar mycket pengar och många kan/har inte möjliget att åka färdtjänst eller att någon annan kan köra dem. De gamla på äldreboendet i Junsele råkar särskilt illa ut - de flesta av dem har inga som helst möjligheter att resa flera mil till en tandläkare. Hur ska det nu gå för dem?

Uppdatering: I TÅ uppger den tandvårdsansvarige på Landstinget att en tandvårdsbuss ska komma till Junsele ett par dagar i veckan när tandvården flyttas till Ramsele. Ingick den överenskommelsen i projektet från början? I Näsåker har i alla fall ingen tandvårdsbuss varit synlig efter tandvårdsnedläggningen..

För ett par år sedan bortrationaliserades Folktandvården i Näsåker. Följderna har blivit som befarades. Vi som kan åka bil själva får vår tandvård ordnad i Sollefteå - fem mil bort -, men de gamla och sjuka som inte har möjligheter eller ork att resa flera mil till tandläkaren har drabbats hårt. "Vår" tandläkare i Näsåker gjorde årliga undersökningar hemma hos de boende på äldreboendet - jag undrar hur dessa gamlas tandstatus ser ut idag...?

Uppdatering: Jag har fått veta att det görs fortfarande årliga tandundersökningar på plats på äldreboendet i Näsåker. Och det är ju bra! :) Men vid ev. behandlingar måste vårdtagarna resa till Sollefteå, Ramsele eller Junsele. Många gamla idag har tandproteser vilket kan vara en fördel i det här sammanhanget, men hur går det sedan? Är det dags att dra ut gaddarna...? ;)


Det här beslutet är en kortsiktig lösning som sägs spara ca 800.000. Varje kotte kan räkna ut att den här bortrationaliseringen kommer att kosta mycket mer i slutändan, i stället för att behålla den lilla tandvårdsservice (två dagar/veckan) till invånarna i Junsele som finns idag. Men beslutsfattarna är som vanligt mer "kottiga" än andra människor..

Man kan jämföra det lilla sparmålet med den i dagarna sparkade sjukhusdirektören för Sundsvalls sjh, som fick gå med en lön på 140.000 kr/ mån. i två år plus flera miljoner i pensionsvederlag....


Jag hoppas innerligt att junseleborna kan få politikerna att dra tillbaka beslutet att lägga ner Tandvården! Vi är många som stödjer er.


Uppdaterat: Tyvärr verkar det som om TÅ inte kommer att lägga ut reportaget om demonstrationen i nätupplagen. Men jag kan berätta att det pågår en fin aktivitet och stort stöd för "tandvårdsupproret" på Facebook under parollen "Rädda tandvården i Junsele".

Gå gärna in på Facebook och stöd "upproret"! (Det går tyvärr inte att länka dit)

5 kommentarer:

Steve sa...

Det är rätt inställning. Det behövs mera muller i samhället, inte minst från landsbygden. Ännu ett idiotbeslut utan tanke på de långsiktiga konsekvenserna.

reneesfotoblogg sa...

Precis samma har vi här och folk skriver på listor.
När jag tänker på hur det en gång var i byn med läkarstation, folktandvård, postkontor, bank, livsmedelsaffär, frisör, klädbutik m.m så blir jag förbannad.
Idag finns det en livsmedelsaffär som drivs av invandrare, en pizzeria och en läkarstation som är på upphällningen. Jag vet inte om tandläkaren har packat ihop ännu men det är väl bara en tidsfråga.

Anonym sa...

Steve och Reneé: Om det inte vore så kortsiktiga ekonomiska "lösningar"! Sparmålet för denna rationalisering är 800.000 kr. ´

I dagarna har sjukhusdirektören för Sundsvalls sjh fått sparken - han får 140.000 kr/mån. i två år och mer än fem milj. i pensionsvederlag!! Då saknas det inte pengar i Landstinget!

Kan det inte bli annat än "muller" i leden??

Anonym sa...

Jag fattar inte varför de vill rationalisera bort tandvârden i Junsele för ekonomiskt sett behövs det inte. Sverige kommer att ha ett budgetöverskott i âr, till skillnad mot resten av Europa och vill de locka industrin och ungdomen till Norrland kan man inte ta bort infrastrukturerna. Det mâste ju löna sig för alla partner !
Snâlheten bedrar visheten sâgs det.

Gammelmor i Paris

anita sa...

Välkommen "Gammelmor i Paris" till min blogg! Ja, det är svårt ibland att förstå de ansvarigas ekonomiska beräkningar och planer för framtiden. Oftast är det helt obegripligt. ;)

Allt gott!