torsdag 27 januari 2011

Storsjön, mellan Omsjö och Grundtjärn


Marja-Lisa funderade i en kommentar till förra bilden hur många öar det kan finnas på Storsjön.

Det lär finnas 36 namngivna öar på Storsjön. Storsjön är en vidsträckt sjö - den är över en mil lång, ca 190 Ha och sträcker sig mellan Omsjö i väster till Grundtjärn i öster (Grundtjärn i öster finns inte med på kartan).

På den här skissade kartan är några av öarna utmärkta och namngivna. Klicka på kartan för att förstora!

Storsjön är en av de vackraste sjöar jag vet - inte minst för alla vackra öar och näs. Några av öarna har varit bebodda tidigare - idag är öarna populära natursköna platser att ankra vid och rasta på.  Både sommar som vinter.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan Anita !
Tack för kartan det var intressant att få veta alla namn på öarna och holmarna. Några namn känner jag igen som svärfar Sture har berättat om.Han berättade om en sten som han kallade för Ekorrsten som bara syns lite ovanför vattenytan.Det finns tydligen mycket sten i Storsjön men, det är en mycket vacker sjö.Vi vistas där mycket både på vintern och sommaren

MVH Marja-Lisa

Anita sa...

Marja-Lisa: Jag har läst att Storsjön är en mycket grund sjö, så det kanske inte är så konstigt att stenar sticker upp ovan vattenytan. "Ekorrstenen" har jag inte hört talas om, men Botilsstenen känner du säkert till?

Anonym sa...

Ekorrsten ligger någonstans vid Snurrstaholmarna en bit från en holme som vi kallade Lillholmen. Det är en förädisk sten den ligger i en naturlig farled och sticker upp lite grand vi normalvatten och vid högvatten då ser man den inte. Men den brukar vara utmärkt.

Hälsningar

Anders Johansson

Anonym sa...

Hejsan !Nu vet jag var "Ekorrstenen" ligger.Jag kommer ihåg att jag faktiskt har åkt skidor dit en vinter.Jag älskar att åka sidor på längden.Vad jag längtar till Tallnäset!
MVH. Marja-Lisa.

Anita sa...

Då vet jag ungefär var Ekorrsten ligger. Jag ska hålla utkik nästa gång vi är vid Snurrstaholmarna. Tack Anders!

Lena sa...

Hej. Storsjön är en av de vackraste sjöar jag vet och kändes oändligt stor och farlig när jag var liten. Man varnade alltid för svaga isar på vissa ställen under vintrarna och jag var jätterädd att gå eller åka skidor där även om nån vuxen var med.
Jag har hört sägas att det som nu heter Lövnäsholmarna tidigare kallades Vojen efter de finnar som bodde där för länge sedan. Finns det något belägg för det?
Hälsningar Lena

Anita sa...

Lena: Det varnas, tycker jag, alla vintrar för vindvakor både på Storsjön och Karvsjön, men jag har inte råkat ut för någon (ännu) trots att jag åker mycket skidor på Storsjön. Tack och lov!

Om Vojen har funnits/finns runt Lövnäsholmarna vet vi inte (frågade Kenneth), men att sundet mellan Farfarsön och fastlandet kallas Vojen det vet jag! ;) Vet du vad Vojen betyder?

Anonym sa...

Ja, just det, det stämmer nog bättre. Namnet Vojen finns även på fler ställen, b l a i Graninge. Richard Gothe som har skrivit om finnkolonisationen anser att namnet inte är finskt utan en gammal norrländsk benämning för vik = vågen eller "våya". Det låter logiskt.

Hälsningar Lena

Anita sa...

Lena: Ja, Vojen är ganska vanligt namn. Jag trodde också att det var ett finskt namn..

Gothes förklaring låter rimlig.
Tack snälla!

Anita sa...

Ang. ordet "Vojen", så skriver Paul Lundin att "enl. vissa urkunder kommer ordet från lappska".

Wikipedia skriver att "Vojen tros komma från det slaviska ordet "vojna" som betyder krig".
Samiska och finska är slaviska språk.

Även "Juvan" i Juvanån tex kommer, enl. prof. Björn Collinder, från ordet "juova" i lappskan som betyder stenig terräng eller blockmark.

Anonym sa...

Apropå namnet Vojen så skulle det alltså vara en slump att både Grundtjärn här vid Storsjön och Vojen borta vid Graningesjön är finnbyar från 1600-talet? Fan trot. Klart att Vojen är finska. I Vojen i Graninge fanns det på 1600-talet en nybyggare som hette Olof Månsson Finne.

Anita sa...

Anonym: Både Graninge och Grundtjärn är som sagt kända tidiga finska nybyggen från 1500-1600-talen. Många finska namn finns kvar på platser i vårt område kring Omsjö-Grundtjärn. Så Vojen får nog räknas bland dem..