Translate

måndag 10 januari 2011

Degersjöberg, Junsele

(Tack för lånet, Göte Byström!)







Jag blir alltid lika fascinerad av gamla kort av byar och hus som inte finns kvar längre. Det sätter fantasin i rörelse och jag funderar på hur livet gestaltade sig för de människor som levde där dåkorten togs. Ovanstående bilder har jag lånat från Tallnäsets hemsida. Bilderna är tagna 1936 i Degersjöberg, en gammal skogsby mellan Grundtjärn och Junsele där det en gång i tiden fanns gårdar och människor.


Arrendegård Degersjöberg 1921. Fotot lånat från SCA:s Bildarkiv.


Byn är idag en ödeby, eller snarare en ödegård, med bara ett mindre hus kvar som används som jaktstuga. Foto: Kaj Larsson.

Någon som har minnen eller vet mera om Degersjöberg?

Här finns en gammal karta där man kan se var Degersjöberg är beläget.

Nedanstående kort har jag lånat från boken "Kronotorpens folk" av Bo Malmberg.




Historik Degersjöberg.

"Förste nybyggaren i Degersjöberg var Olof Jakobsson från Eden Junsele. Han nämns första gången 1775 i Degersjöberg. På 1600-talet hade byn brukats av finnar, men blev senare öde en tid innan Olof Jakobsson kom dit." (Paul Lundin)

På hemsidan "Smedjan" har Göran Stenmark skrivit:

"...Ett sådant nybygge var Degersjöberget, och den var den 20 april 1770 som bondesonen Olof Jacobsson från Edens by i samma socken slog sig ner på östra sidan av Degersjön. Han hade två år tidigare gift sig med Brita Ersdotter från Östanbäck, och med tiden fick de sex barn. Ett av dessa barn var sonen Erik född 1769, vilken kom att ta över ena halvan av faderns hemman. Han gifte sig med en Malin Olofsdotter, och de fick endast ett barn, Brita född 1807. Brita blev faderlös redan vid åtta års ålder, och åtta år senare avled även modern Malin.

Detta innebar att hon som sextonåring var enda arvtagare till hemmanet. Hon var endast sjutton år när hon gifte sig med Per Jacobsson Åkerström, vilken nu blev bonde i Degersjöberget. Den första tiden gick allt bra för familjen, men en dag kom det några herrar från ett skogsbolag upp till Degersjöbergets nybygge. De ville köpa den skogsmark som tillhörde byn, och bjöd då Åkerström samt hustruns farbroder. Olof Olofsson, en summa pengar för de två hemman som fanns i byn. Olof avöjde erbjudandet, men efter några supar böjde sig Åkerström. Det tragiska i affären var att Britas far Erik och farbrodern ej hade något upprättat dokument på att de ägde var sin halva av hemmanet. Detta innebar att även Olof Olofsson tappade sin mark. De blev nu i stället landbönder på sina egna gårdar.

Per Erik Mähler kom till Degersjö-berget genom gifte med Per Åkerströms dotter Magdalena, född 1830. I Degersjö-berget hann Per Erik och Magdalena få fem barn innan de 1864-65 flyttade till Svanåsen inom Ådals-Lidens socken. Där fick de ytterligare fyra barn. Per Erik avled där 1891 och hustrun Malin 1899.

Per Eriks bror, Isak Aron Mähler, kom 1867 att gifta sig med hustruns syster Cajsa Dorotea Åkerström, och de var bosatta i Degersjöberget från 1869."

Göran Stenmark, Junsele


* Hemmanet Degersjö nr. 1 överflyttades enligt k. brev 1889-03-08 under benämning Degersjöberg fr.o.m. 1890 såväl i kyrkligt och kommunalt hänseende som i jordeboken från Junsele till Anundsjö.


Paul Lundin noterade att Degersjöberget beboddes först av finnar. Jag har tittat lite på detta och hittat följande:

Degersjön hade en tidig nybyggelse av finnar. Degersjön återfinns i fiskerilängden från Anundsjö sn över "bondetresk" 1569. På landstinget 1639 står skrivet: "framträdde Anundsjöborna och besvärade sig över en hoop finnar som på deras skoga will sig nedsättia, dem til men och skada, emot deras willia; blev av h:h: (landshövdingen) befalet, at almogen hafver lof att utrifva de huus, som på torpet Degersiöö är opsatt, och finnarna derifrån drifva".  Försöket att bosätta sig vid Degersjön verkar inte ha kunnat fullföljas.

Nybygget vid Degersjön kom åter till stånd när Olof Jakobsson kom dit 1770. Olof Jakobsson skattade för 2 seland och fick 20 frihetsår. Nybygget kom att tillhöra Junsele.

Källa: "Finnkolonisationen inom Ångermanland, södra Lappmarken och Jämtland" av Richard Gothe 1948.

I ett häfte som heter "Byarnas historia i Anundsjö" av Erik Jonsson står det så här om Degersjöberg:

Degersjöberg hörde till Junsele till 1883, då den överfördes till Anundsjö. Byn anlades troligen omkr. 1820. Den 26 augusti 1861 var inspektör Hedlund, Näsfors sågverk, J. O Rydin och C. Rydin ägare av byn. Degersjöberg var då bebyggt av 2 bondgårdar, som vinterföder 4 hästar, 12 kor och 20 får. Längre fram kom en Markus Mäler från Junsele, f. 1865 till Degersjöberg. Den siste i byn var en Gradin, som flyttade därifrån omkr. 1945 och byn blev öde. Byn kom tidigt i bolagens ägo." / Tack Lena!



Ivar Wallgren har i flera kommentarer nedan skrivit mera om Degersjöbergets historik. Ett stort tack Ivar!


25 kommentarer:

H sa...

Personligen förknippar jag mest namnet Degersjöberg med Karl Mäler, som växte upp där under synnerligen enkla förhållanden. Honom känner du ju till, han var en idérik och nydanande chefredaktör för Nya Norrland under drygt 20 år (1926-48), därefter bl a riksdagsman under elva år. Det står lite på Smedjan om hans livsvandring, fast det finns också saker att lägga till.
Hans mamma kom för resten från Omsjö.

Anonym sa...

Oh så kul att det finns bilder från Degersjöberget. Jag har en hel del om platsen men aldrig sett gamla foton därifrån.

Anita sa...

H: Jag har läst vad Ulla F. skrivit om sin far Karl Mäler (Ulla och hennes man har f.ö. en sommarstuga i Tallnäset). Visste inte så mycket om honom tidigare, så det var intressant att läsa!
Måste kolla upp vilka Karls föräldrar var..

Anonym: Berätta gärna vad du känner till om Degersjöberget! Det skulle vara så trevligt!

Jonna sa...

Hej Anita!
Vad kul att du skriver till mig! Du anar inte hur många gånger jag varit inne på din blogg och tittat, redan innan jag bodde här i Grundtjärn. Du skriver om så mycket intressant! Och jag tycker precis som du att det är fascinerande att titta på gamla kort från byar och på folk som levde då.
Vad kul att du gillar min blogg och mina bilder! När jag tar kort på mig själv använder jag ett stativ till kameran, och sen har jag en liten ”avtryckare” i min hand, så jag kan klicka på den när som helst så tar kameran ett kort Det är jättebra när man inte har någon som kan ta kort! =)
Haha ja jag förstår att du skrattade till björnfilmen =) Det gör jag också när jag tittar på den nu. Jag hoppas att jag inte är lika rädd för björn till våren, jag älskar ju att vara ute och gå i skogen! Men så undviker jag det bara för att jag är så rädd för björnar. Men det är ju som du säger, dom är ju mycket mer rädda för oss än vad vi är för dom

Nej vi har inte bredband i Grundtjärn, vi har Net1 som det heter, och det funkar jättebra! Dom har ofta täckning där ingen annan har det. Vi har en antenn på taket så att vi får starkare signal. Kanske funkar det i Omsjö också? Bor du permanent i Omsjö?

Med vänlig hälsning!
Jonna

Anita sa...

Jonna! Tack för ditt rara svar! Jag är riktigt imponerad av hur du jobbar och sliter med ved och eldning. Jag hoppas att det ska gå bra för dig resten av vintern med vedeldningen.

Jag känner en viss gemenskap med dig eftersom jag gjorde ofta samma sak i min ungdom när jag bodde i Sthlm. Jag åkte ofta ensam upp till vår sommarstuga i Fängsjö (1 mil från Omsjö) och var där ensam, eldade och njöt av ensamheten och naturen. Och där finns inte heller elektricitet!

Tack snälla för ditt tips om Net1. Jag använder Telia mobilt bredband och det fungerar hyfsat, men jag skulle gärna vilja pröva Net 1. Jag ska kolla upp detta snarast.

Jag och min man bor permanent i Omsjö sedan 15 år tillbaka. Så småningom skaffar vi nog en vinterbostad och har detta som sommarbostad, men så länge vi har hundar och det går bra så bor vi kvar här. Det är ju så skönt! Vi är naturmänniskor och jag åker mycket skidor på vintrarna. Vårvintern är ljuvlig, men det känner du säkert till. Och visst är Storsjön underbar att vara på med alla dess öar och vackra rastplatser!

Du är varmt välkommen att hälsa på nån gång i Omsjö! Det skulle vara trevligt att träffa dig.

Allt gott till dig! Anita

Anonym sa...

Så trevligt att se gamla bilder från Degersjöberg! Byn ligger väldigt högt och vackert men som sagt, nu står det bara en byggnad kvar. Byn Västansjö som ligger Väster om Degersjön kallades från början Degersjöbergs nybygge. Per Jakobsson Åkerströms måg Isak Aron Mähler flyttade med sin familj från Degersjöberg till Västansjö 1878. Tre år senare flyttade även Åkerströms son Olof Peter med familj till Västansjö.

Hälsningar
Lena

Anita sa...

Tack för din kommentar Lena!
Vet du när Degersjöberget avfolkades för gott?

Anonym sa...

Nej, tyvärr känner jag inte till så mycket om byn men får återkomma om det:)

Hälsningar
Lena

Solveig Nordin sa...

Hej Anita! Tack för allt du skriver! Det var fantastiskt trevligt att träffa dig i våras! Roligt att se att du har kontakt med Jonna! Jo jag har sett hennes blogg också. Jag gick ju mina första skolår i Grundtjärns skola, bodde bara några hundra meter därifrån.....
Hälsningar Solveig Nordin Zamano

Anita sa...

Hej Solveig! Jag skickade för en stund sedan skolkortet från Grundtjärn 1958, som jag lånat av dig, till Jonna! ;) Det var det enda gamla kort jag har av skolan och Grundtjärn.

Jag hoppas att vi träffas snart igen, Solveig!

Anita sa...

Solveig! Tillägg:

Jag läste nyss din fina artikel om Grundtjärn i TÅ nära! Trevligt!

Anonym sa...

Det finns ett häfte som heter Byarnas historia i Anundsjö, av Erik Jonsson.

Där står så här om Degersjöberg:

Degersjöberg hörde till Junsele till 1883, då den överfördes till Anundsjö. Byn anlades troligen omkr. 1820. Den 26 augusti 1861 var inspektör Hedlund, Näsfors sågverk, J. O Rydin och C. Rydin ägare av byn. Degersjöberg var då bebyggt av 2 bondgårdar, som vinterföder 4 hästar, 12 kor och 20 får. Längre fram kom en Markus Mäler från Junsele, f. 1865 till Degersjöberg. Den siste i byn var en Gradin, som flyttade därifrån omkr. 1945 och byn blev öde. Byn kom tidigt i bolagens ägo.

Hälsningar
Lena

Anita sa...

TACK Lena för din hjälp! Såå snällt. :)

Jag har hittat snarlika uppgifter i en utredning om "Befolkningsutveckling i Nolaskogs" av Erik B. Näslund.

Allt gott till dig!

Anita sa...

Lena: Ett tillägg: Det var Verner Gradin som var den siste som bodde i Degersjöberg. Han flyttade till Rå i Ådals-Liden.

Anonym sa...

Det stämmer nog att Degersjöberget avfolkades 1945. Jag kommer ihåg när det var auktion där. En varm sommardag. Lindom avfolkades före.
Den sist boende där var inte Verner Gradin det var Edvin Gradin som sen flyttade till Rå

Anita sa...

Anonym: Tack för rättelsen om V. Gradin! Men bodde inte Edvin Gradin i Tallnäset innan han flyttade till Rå?

Anonym sa...

Hej
Jag och min tvillingsyster Ingegerd föddes på vinden i den stuga som finns kvar sommaren 1937 den 25 juli. 1939 flyttade min pappa Jakob och mamma Nanna Mäler till Skalmsjö. Om någon vill veta mer om gården m.m. får ni gärna höra aver till mig.
Hälsningar Ove Mäler
070 3593675

Marcus sa...

Intressant debatt!

Ivar Wallgren sa...

Degersjöbergets historia 1800 - 1862


Olof Jacobsson (1736 - 1828) överlämnade sitt hemman på Degersjöberget till sönerna Eric född 1769 och Olof född 1776 som erhöll var sin halva av det delade hemmanet. Den del som övertogs av Eric kom sedan att få beteckningen Degersjöberget No 1 1½  Seland och Olofs del kom att bli Degersjöberget No 2 1½ Seland.

Degersjöberget No 1 1½ Seland (1800-1856)

Eric Olofsson gifte sig 31 mars 1799 med Omsjöflickan Malin Olsdotter och fick med henne tre barn, Olof född 1801 och död 1802, Eric född 1803 och död samma år samt dottern Brita 1807 som levde till 1888.

1815 dog Eric Olofsson av lungsot 46 år gammal. 1823 dog Eriks hustru Malin även hon av lungsot. Erics mor Brita Ersdotter avled 1818 84 år gammal och fadern Olof Jacobsson dog den 12 februari 1828 i en ålder av 92 år.

Eric och Malins dotter Brita Olofsdotter gifte sig som sjuttonåring, 1824, med (23-årige) Pehr Jacobsson Åkerström från Östanbäck.

Britas och Pehr Åkerströms första barn Brita Magdalena, född 1825, dog 1826. 1827 föddes sonen Eric som dog senare samma år endast tre månader gammal. Tredje barnet Anna Stina föddes 1828 och dog endast tre veckor gammal. Den 19 mars 1830 kunde så Brita och Pehr glädja sig åt sitt första barn som kom att leva till vuxen ålder, då föddes nämligen dottern Magdalena. 1833 fick de även sonen Jacob som dog i oktober 1834. Fram till 1847 födde Brita ytterligare fem barn Anna Greta 1835, Brita Kristina  1838, Eric Jacob 1841, Cajsa Dorotea 1843 och Olof Petter 1847 som alla överlevde till vuxen ålder.

Magdalena gifter sig i juni 1854 med Per Eric Mähler. Den 8 januari 1855 köper det nygifta paret halva hemmanet Degersjöberget No1, nämligen ¾ Seland av föräldrarna/svärföräldrarna Pehr Åkerström och hans hustru Brita. Köpeskillingen bestämd till 1 000 Riksdaler Bco samt ett födorådsåtagande, som gällde oavkortat så länge någon av makarna Åkerström levde. För att säkra födorådet gjordes en inteckning i den sålda fastigheten. Den 25 maj 1857 erhöll Per Eric och Magdalena lagfart på köpet. (Sollefteå HR All:24 sid 380)
Degersjöberget bör väl efter detta köp befolkas av tre bondefamiljer..

Enligt en revers av den 18 februari 1855 lånar Per Eric Mähler 1 500 Rm av sin svärfar Pehr Åkerström mot 4,5 % årlig ränta att betalas vid första anmodan. På reversen antecknades “valuta bekommen genom hemmanshandel”. Som borgensman för lånet tecknas Erik Petter Persson, Höven.

Degersjöberget No 2 1½ Seland (1800-1856)

Olof Olofsson gifte sig den 11 november 1798 med Märta Olsdotter från Västanbäck (född 1776). Olof var under åren fram till 1830 bonde på Degersjöberget No 2. Han och Märta fick under åren 1798 till 1818 14 barn, sju gossar och sju flickor. Av dessa barn dog tre gossar och tre flickor i späd ålder. Av de andra barnen dog en flicka, det sist födda barnet, i nioårsåldern 1828

1830 kallar Olof Olofsson till bouppteckning.

Forts. följer

Ivar Wallgren sa...

“År 1830, den 29 Marti, Blef underteknade kallat af Bonden Olof Olofsson, och dess hustru Marta Olofsdotter i Degersjö Junsele Sochen, att efter deras upgift, verdera och uptekna all Egendom, såväl Löst som fast i arfwingars närwaro, och instälte sig myndige sönner, Olof Olofsson Eric, och Nils Olofsönner jemte omyndige son Hans Olofsson, hwars Rätt genom fadren Olof Olofsson Bewakas, til lika mågarna, Olof Ersson i Hollaforsn Lidens Sochen, gift med dottren Brita Märta, Jonnas Anström i grundtjern anundsjö Sochen, gift med dottren Anna, Hinric Pehrsson i grundtjern, gift med Cattrina Olofsdöttrar och företogs i följande ordning ---- Hemmanet Kronoskatte under No 2 ett och ett halt Sellan Hus och jord werderas til 450 Riksdaler Bco ---- Föräldrar Olof Olofsson i Degersjö, Märta Olofsdotter.  Vittna Jacob Pehrsson i Eden, Pehr Åkerström i Degersjö.” (Sollefteå HR FII:10 sid 185)
Till boskap upptogs 1 sto, 9 kor, 1 kviga, 1 oxe, 18 får, 7 lamm, 7 getter och 3 killingar till ett värde av 136, 12 Rdr Bco.

Samma år, 1830, flyttar Olof Ersson med sin hustru Britta Märta Olofsdotter och deras två döttrar, Maja Brita född 1820 och Märta Cajsa född 1826, till Degersjöberget och blir den nye bonden på hemmanet No 2. Så förblir han under 19 år fram till 1849 då han den 28 mars kallar till “Boupptekning och afwittring” enligt en överlåtelsehandling daterad den 29 mars 1848. Under tiden på Degersjöberget har familjen Ersson utökats med ännu en flicka, Anna Greta född 1833.

Under åren fram till bouppteckningen har familjens tre flickor gift sig. Den 25 mars 1838 gifte sig Maja Brita med bonden Jon Persson i Grundtjärn, den 6 juni 1843 gifte sig Märta Cajsa med drängen på gården, Daniel Danielsson och den 19 mars 1849 gifte sig Anna Greta med bonden Erik Jonsson i Holaforsen.

“År 1849 den 28de Mars hwarder på begäran af KronoHemmansåboen Olof Ersson och hans Hustru i Degersjöberget Junsele Socken kommer af underteknad att förrätta Boupptekning och afwittring enligt förut skriftlig öfverlåtelse af den 29de Mars 1848. och vid denna förrättning voro närvarande samtliga arfvingar näml Mågen Jon Pehrsson ifrån Grundtjern, Mågen Eric Jonsson från Holaforsen samt Mågen Daniel Danielsson i Degersjöberget och i afseende för Fattigandelen blifvit Olof Ersson beständigad om Egendomens redliga uppgifvande i följande ordning som följer. -----  Fastigheten Hemmanet No 2 1 ½ Selan i Degersjöberget med åtföljande åbyggnad samt qvarnandel upptages till ett värde 500. Rm --- ------ förrättad och werderat såsom tillkallade förrättningsmän underskrifver   Eric Bergfors i Holaforsen Jan Jansson Eden Pehr Åkerström Degersjö.”  (Sollefteå HR FII:14 sid 213). Under “Boskaps Kreatur” upptogs: "1 sto, 2 kor, 1 oxe, 4 getter, 1 bock, 4 killingar, 6 får, 7 lamm och 1 hund”.

I och med denna bouppteckning tog svärsonen Daniel Danielsson över som bonde på Degersjöberget No 2.

Olof Olofsson avlider den 26 december 1851, 75 år gammal (bouppteckning gjord i Bysjön). Hans änka Märta Olsdotter avlider den 27 maj 1855 i Bysjön (enl db), 79 år gammal.

Forts. följer

Ivar Wallgren sa...

Degersjöberget 1857 - 1860

Den 15 december 1856 tecknar Per Eric Mähler och hans hustru Magdalena Pehrsdotter köpekontrakt om köp av Skattehemmanet Degersjöberget No 2.

“Jag Daniel Bergqvist gör härmed wetterligen att jag upplåter och försäljer mitt egande Skattehemman No 2 af 1½ Seland här i Junsele och Degersjöberget med hus och jord och allt hwad till Hemmanet hörer och hädanefter lagligen tillvinnas kan till Bonden Per Eric Mäler och hans hustru Magdalena Pehrsdotter här i nämnda by, äfwen awstår jag och upplåter säljare till nämnde köpare mina ansökningar som är hälften af Degersjöbergs Krono Nybygges lägenheter, det ena inom Anundsjö Sockens område med namn Lindom, och det andra Nybygget inom Lidens Socken med namn Degersjöberg i och med den rätt jag själv den har; Och Köparena hafwa således af mig Säljare, fri rättighet, att för dessa Nybyggen hos Konungens Befallningshafwande söka sig erforderlig handligar, äfven åligger det Hemmanstillträdarena P.E. Mäler och hans hustru Magdalena Olofsdotter till härwarande Olof Ersson och hans hustru Brita Märta Olofsdotter årligen på deras lifstid utgifwa dett födoråd, som de, enligt afhandling den 29 Martii 1848 af hemmanet förbehållit, äfwen skall härwarande Torparen Gustaf Borgström och hans hustru Anna Magdalena Hansdotter ega aqward besitning i enlighet med det Torparecontract af den 22 Mars 1851. För ofvannämnde hemman skall köparena utbetala en af oss å ömsesidig öfwerenskommen köpesumma Femtusende Femhundrade / 5500/ Riksdaler Riksmynt hwilket ofwannämnde hemman och lägenheter får af köparena tillträdas den 1a nästkommande Maij och får köparen Mäler, för sig och sin hustru barn och efterkommande uti högwällofliga Häras rätt på skattehemmanet skaffa laga fasta på egen bekostnad.
Med ofwannämnde afhandling och wilkor förklara vi oss å ömse sidor nöjde, Som skedde i tillkallade wittnens närwaro, altså afhandlas af Junsele och Degersjöberget den 15 december 1856


Daniel Bergqvist Säljare.            P.E.Mäler, Margareta Pehrsdotter  /Bom/
                        Degersjöberget, Köpare

Wittna Abram Andersson i Kläppsjö    Olof Walin  /Bom/ i Öfwerå.”

(Sollefteå HR All:24 bild 130 och 140)

Daniel Danielsson, som antagit namnet Bergqvist, kvitterar köpesumman 5500 Riksmark Riksmynt och köparna övertar det födorådskontrakt som Olof Ersson och hans hustru Brita Märta enligt överlåtelsehandling den 29 mars 1848 förbehållit sig. Tillträdesdag är den 1 maj 1857. För pengarna köper sig Daniel Bergqvist ett hemman i Resele, Norrtannflo No 1 3⅝ Seland och flyttar dit med sin familj och sina svärföräldrar Olof Ersson och Brita Märta Olofsdotter.

Antalet bönder på Degersjöberget är, från och med maj 1857, därmed reducerat till två Pehr Åkerström med hustru som ägare till ¼ och Per Eric Mäler med hustru som ägare till ¾ av Degersjöbergets by.

Försäljningen

På Degersjöberget dyker det upp två herrar, industriföretagarna Gustaf Edin, Bjästa och Bonden Lanthandlanden Johan Norberg, Näs Anundsjö. De har sitt företag, “Näsfors” finbladiga sågverk, i Näs, Anundsjö. Företaget omfattar även Östergransjö och Pengsjö byaskogar, Frälsehemmanen No 1 och 2 i Bureåborg, dammar och upplagsplatser för timmer samt Forsås Tegelbruksanläggning i Själevad. Edin och Norberg är ute för att köpa skog och fastigheter och Per Erik Mähler var inte ovillig till affär med herrarna för den 7 oktober 1857 sålde han sina förvärvade hemman, Degersjöberget No 1 om ¾ Seland och Degersjöberget No 2 om 1½ Seland för 5 500 Riksdaler Riksmynt (Sollefteå HR All :25 Bild 190).
Köparna övertog också de två till fastigheterna tecknade födorådsförbehållen. Övertagandet av fastigheterna fastställdes till den 1 maj 1858. Den 29 januari 1859 beviljades de nya ägarna lagfart.

Ivar Wallgren sa...

Pehr Åkerström däremot var tydligen inte villig till någon affär med herrarna Edin och Norberg, men en månad senare, den 6 november 1857, förmodligen under påverkan av starka drycker, vilket framgår av senare skrivelse, sålde Pehr Åkerström sin halva av Degersjöberget No 1. Försäljningen gjordes inte till någon av skogsspekulanterna utan till mågen Per Eric Mähler för 1 800 Riksmark Riksmynt samt födorådsförmåner för Åkerström och hans hustru i enlighet med det avtal som tecknats 1855. Om av brådska eller glömska, medvetet eller omedvetet gjordes det ingen inteckning i det sålda hemmanet, för att säkra födorådet. (Sollefteå HR Ala:104 Bild 720).

Om Pehr Åkerströms avsikt varit att hemmanet skulle förbli i familjens ägo, så fick han inte länge glädja sig däråt. Per Eric Mähler gick nämligen samma dag, den 6 november 1857, med det av Åkerström undertecknade köpekontraktet i sin hand direkt till skogsspekulanterna och sålde hemmanet vidare till dem för samma pris som han nyss köpt det för av sin svärfar. (Sollefteå HR All:25 Bild 200). De nya ägarna fick lagfart även på denna del den 29 januari 1859, d.v.s. samtidigt som de erhöll lagfart för det först genomförda köpet. (Sollefteå HR All:27 Bild 240).

Edin och Norberg kom inte att vara ägare av hemmanen på Degersjöberget så länge att det satte några spår i Degersjöbergets husförhörslängd. Redan den 29 mars 1859 sålde de ⅔ av sitt företag för 32 000 Rmk till bröderna J.O. och Carl Rydin (kan orsaken ha hört samman med Johan Norbergs konkurs?). När bröderna Rydin sökte lagfart på den köpta ⅔-delen av Edin/Norbergs företag uppvisade de även ett köpekontrakt på den resterande ⅓-av företaget, vilken de enligt kontraktet förvärvat redan den 18 september 1858 för 20 000 Rm och som de nu också sökte lagfart på. (Sollefteå HR All:28 sid 113 - 115).

Vad hände efter försäljningen?

I december 1857 har Åkerström med all säkerhet kommit underfund om att mågen Per Eric Mähler hade handskats lite väl vårdslöst med sanningen när de diskuterade hemmansköpet och tydligen agerat som ombud för Edin och Norberg vid förhandlingarna. Den 9 december skriver han till Häradsrätten och begär att bli satt under förmyndare, som förmyndare föreslår han Eric Jacobsson i Grundtjärn, vilken också blir utsedd. Så småningom börjar födorådet att levereras och Pehr Åkerström upptäcker då att han fått bara hälften av det han enligt kontrakten är berättigad till. Han antar att det är förmyndaren som inte skött sitt åliggande och en arg Åkerström skriver till Häradsrätten och begär att få förmyndaren Eric Jakobsson entledigad. Förmynderskapet upphävs så småningom och Åkerström får åter fritt att efter eget omdöme handha sina medel. Detta nya läge gillas inte av Åkerströms barn och mågar som i en skrivelse till Häradsrätten den 29 september 1860 anhåller att domstolen måtte utse en ny förmyndare. Skälen de anförde var Åkerströms ålder, 60 år, samt “benägen för starka drycker, och låter under glada ögonblick, förleda sig till handlingar menliga, såväl för honom själv som, följaktligen för hans hustru eller vår moder och oss --- deras barn”. (Sollefteå HR All:28 sid 261, 262). Klockaren Grundström utsågs till ny förmyndare.

Forts. följer

Ivar Wallgren sa...

Eric Petter Persson och Per Eric Mähler skriver den 8 februari 1858 ett lösöreköpeavtal där Persson köper 1 häst, 1 sto, 6 kor, 1 tjur, 15 får, 12 getter vinter- och sommarkördon, båtar, slipsten, sängar, skåp, sängkläder väggur och köksutrustning (totalt 42 poster), köpesumma 775,24 Riksmark. Protokollet kungjordes i Junsele kyrka den 14 februari och den 20 februari tog Kronofogden del av en behörigen styrkt avskrift av köpeavtalet. Den 2 april tog Häradsrätten upp köpekontraktet i sin protokollsamling över utförda lösöreköp.
(Har detta att göra med borgensåtagandet som Eric Petter Persson gjort för Mählers skuld till Åkerström. Den säkerhet, fastigheten, som Mähler kunde uppvisa när Eric Petter gick i borgen för Mählers lån om 1 500 Rm från svärfadern Pehr Åkerström 1855 finns inte längre i Mählers ägo och skulden är forfarande obetald.

Kvar på Degersjöberget, av de forna bönderna, finns nu inhyses födorådsfamiljen Pehr Åkerström och inhyses familjen  Per Eric Mähler.

Från 1851  bodde på Degersjöberge  på torparkontrakt Familjen.Gustaf Borgström, som 1862 flyttade till Lillsele.

Vid tinget 1859 blir Per Eric Mähler ålagd att till Åkerström betala beloppet och räntan på lånet av den 18 februari 1855. Mähler saknade medel varför domstolen dömde Erik Petter Persson att som borgensman gälda skulden, vilket skedde den 19 september 1859, dock inte räntan som han inte gått i borgen för. Vid vintertinget 1862 hade Mähler fortfarande inte betalat av ränteskulden.

Pehr Åkerström avled 1877 och hans hustru Brita Olofsdotter avled 1888.

Per Eric Mähler flyttar 1864 till Svanåsen med hustru och fem barn och blir nybyggare. Han avlider där den 31 mars 1891 och hans hustru Magdalena avlider 3 januari 1899.

Per Eric Mählers ättlingar kom under 1900-talet att bebo Degersjöberget i 41 år. 1907 när Degersjöbergets dåvarande arrendator flyttat tecknade Per Erics son Marcus och hans hustru Anna Maria Westman arrendekontrakt. De kom att med sina elva barn bo på Degersjöberget fram till 1918 då Marcus avled. (Degersjöberget hade 1890 överförts i såväl kyrkligt som kommunal avseende till Anundsjö). Marcus son Jacob, gift med Nanna Westberg (f Gradin) övertog arrendet fram till 1939 då familjen flyttade till Skalmsjö. Ny arrendator blev Nannas bror Edvin Gradin gift med Jacobs syster Maria (Mia) Nicolina Mähler som sedan bebodde Degersjöberget till maj 1948 då familjen flyttade till Rå Ådals-Liden. Den yngsta medlemmen i den 1948 utflyttande familjen Gradin var Gunborg Gradin (f 1930) och barn i sjätte led efter Olof Jacobsson.

Av byggnaderna på Degersjöberget finns nu, enligt uppgift, bara bryggstugan kvar, vars ena rum hade inretts till bostad för Anna Maria Westman, Marcus Mählers änka. Bryggstugan är numera ombyggd till jaktstuga. Huvudbyggnaden såldes och finns numera uppförd i Grundtjärn.

Ivar Wallgren

Anita sa...

Ivar Wallgren, ett stort och varmt TACK för din fylliga historik om Degersjöberget! Mycket intressant.

Har Du själv någon koppling till byn?

Det var några år sedan jag besökte Degersjöberget senast. Jag lade in en karta med angivelser på några av de byar i området som numera alla är övergivna.

Än en gång ett varmt tack! / Anita B.

Anita sa...

https://ostanback.se/oplanerad-resa-slutade-med-historiens-vingslag/