söndag 8 augusti 2010

Boktips

Jag har läst ett par böcker den senaste veckan som jag gärna vill rekommendera! Båda böckerna är väldigt spännande böcker. Spännande på olika sätt. Jag kunde inte sluta läsa förrän det sista kapitlet var läst.

Den första boken heter "Miraklet i Anderna" skriven av Nando Parrado 2006. Boken handlar om den fruktansvärda flygkatastrofen i Anderna år 1972 där flera av passagerarna, många av dem rugbyspelare från Uruguay, överlevde kraschen i Anderna och där ett par av dem efter sjuttiotvå dagar under vidriga omständigheter på olycksplatsen och en lång färd över Andernas fjällmassiv lyckades skaffa hjälp. Det är en av de överlevande som berättar sina personliga upplevelser från denna katastrof, och han gör det på ett otroligt spännande sätt så det var omöjligt att lägga från sig boken.

Det var en film om detta mirakel på TV för en tid sedan, men den här boken är en personlig och spännande berättelse av en av dem som överlevde flygkatatstrofen. En skakande historia.

Den andra boken blev en spännande läsning om en ovanlig kvinna. Boken heter "Den röda grevinnan" skriven av Yvonne Hirdman 2010. Yvonne Hirdman är yngsta dotter till bokens huvudperson Charlotte Hirdman, som levde ett märkligt och spännande liv i mellankrigstidens Europa. Hon föddes i Estland, levde sin barndom under det första världskriget i Österrike-Ungern, gifte sig och levde det vilda livet i Berlin med en baltisk greve, förälskade sig i en rysk kommunist och flydde med honom undan Hitler till Moskva. Hon blev flykting, och möjligen en hemlig informatör till Ryssland, i Köpenhamn och Paris innan hon slutligen i elfte timmen lyckades fly till Norge och sedan till Sverige.

Boken är en fängslande biografi över ett ovanligt liv och Yvonne Hirdman har lyckats på ett intressant sätt vävt ihop sin mors liv med Europas historia under mellankrigstiden. Att Yvonne Hirdman är historiker kan man inte missta sig på.

En spännande bok!

2 kommentarer:

Christina sa...

Det är alltid lika välkommet med boktips - tack!

Den där flygolyckan, var det då de fick äta av sina döda olyckskamrater för att överleva?

Anita sa...

Christina: Ja, det stämmer. Författaren beskriver mycket starkt känslan och motståndet att behöva välja det motbjudande alternativet att äta sina döda vänner, men valet mellan att dö eller äta människokött avgjorde. Några av dem kunde inte - de dog.