fredag 30 juli 2010

Republik nu!

Kan inte låta bli att publicera dagens ledare i Expressen. Det kan inte sägas/skrivas tydligare. Monarkin är ett föråldrat, odemokratiskt statsskick, som är helt orimligt i dagens Sverige.

Det är dags att skilja monarkin från svensk demokrati. Låt näringslivet ta hand om kungahuset. De verkar behöva dem bättre än det svenska folket.

Det är nog nu!

Ledaren i dagens Expressen:


"Hans kungliga höghet prins Daniel av Sverige, hertigen av Västergötland, fick sin prinsessa. Vi gratulerar, men bäst vore om ingen av dem fick kungariket.
Monarkin är en förlegad, odemokratisk styrelseform, och det är hög tid att Sverige gör sig av med den. Det är ett statsskick som strider mot demokratins viktigaste villkor, alla medborgares lika rätt och värde.


Det är dessutom inte sant att statsskicksfrågan inte skulle spela någon politisk roll. Till sitt själva väsen står monarkin för privilegier och undantag från de jämlikhetsprinciper vi annars håller heliga, och som bör hållas heliga i en modern liberal demokrati.


Monarkin är sedan länge oskadliggjord som aktivt antidemokratisk kraft, tack vare de republikanska och demokratiska rörelser som bekämpade dess inflytande. Men som motideal och principiell förnekelse av medborgartanken lever den och frodas. Det är inte acceptabelt. I en modern demokrati ska inget kryperi inför överheten odlas, oavsett hur symboliskt eller traditionsrikt det är.


En republik, med ceremoniell och i huvudsak maktlös presidentpost, skulle inte förändra mycket i vårt dagliga liv. Men den skulle innebära tre principiellt viktiga ställningstaganden:


1. Rikets högsta ämbete skulle tillsättas i fria val där varje svensk medborgare kan väljas. Det är inte bara en viktig symbolisk markering: det är det enda som anstår ett land där, med grundlagens ord, all offentlig makt utgår från folket.


2. Det skulle ge möjlighet till en ytterligare demokratisk viljeyttring, utöver riksdagsvalen. Med en vald statschef, som visserligen inte utövar offentlig makt men som påverkar den genom sin ställning i landet, stärks folkstyret.


3. Statschefens ekonomiska intressen - det senaste decenniet har hovet spenderat en halv miljard i oredovisade apanage - skulle underställas den granskning som kungahuset i dag, med hjälp av lag och tradition, i huvudsak undandrar sig.


Man ska heller inte glömma att medlemmarna av kungahuset, i synnerhet tronföljarna, lever på villkor som inte är rimliga i ett modernt samhälle. Om republik infördes skulle alla Bernadotter få välja yrke som de vill, de skulle inte behöva be regenten om lov för att gifta sig, de skulle inte tvingas föröka sig, inte behöva göra någon som helst slags värnplikt och de skulle kunna välja vilken religion som helst, eller välja bort dem allihop, allt efter personlig övertygelse.


Förr i tiden infördes republik per giljotin, numera räcker det att skilja kronan från staten - inte huvuden från axlar. Det finns alltså ingenting som hindrar att kung Carl XVI Gustaf väljs till Sveriges förste president, Carl Gustaf Bernadotte, om han skulle ställa upp i fria val som en av oss andra - en verklig man av folket"

Republikanska föreningen på Facebook.

3 kommentarer:

Republikan sa...

Fantastiskt att även kvällstidningarna börjar bli kritiska mot monarkin i sina ledare! Heja, heja!

Inkan sa...

Jag instämmer till 100%.
Näringslivet som anser sig tjäna på kungahuset kan anställa hela familjen som en speciell pr-detalj. Och låta dem jobba för månadslön, reglerad arbetstid och inga "snyft-kärleks-resor" son ska betalas av våra skattepengar.

Jag vill heller inte ha knugen som präsidänt- han är alldels får ointelligent och obildad.

Det räcker med en president -t ex vald som den i Frankrike eller i Finland?

Anita sa...

Inkan: Jag tror vitsen med att han fanns med i vallistan för president är att ingen skulle välja honom! ;) Fritt val mao...

Fast helst såg jag att vi hade ett statsskick utan varken monarki eller president. Det skulle räcka med statsministern, talmannen och utrikesminister, tycker jag. Något som även finns med i republikanerernas förslag.