måndag 12 juli 2010

"Stockholmsgatan" - en hisnande naturupplevelseDe branta klipporna vid Uvtjärn. Om man tittar noga syns min man sitta högst på den vänstra klippan..

 
En del av kanjonen med ca 40 meter lodräta bergsväggar.

Isflak längst ner i kanjonen.

Häromdagen hade TÅ en artikel om en naturupplevelse lite utöver det vanliga; en ca 1,5 kilometer lång kanjon som sträcker sig över gränsen mellan Ångermanland och Västerbotten. Den här urbergskanjonen skapades för ca 9000 år sedan när en isälv störtade ner och forcerade marken så att berget urgröptes och bildade en kanjon dvs en bred ravinklyfta mellan två berg. Jag kände inte tidigare till att vi hade en kanjon i vårt landskap, och den måste ju absolut ses!

Sagt och gjort. Vi gjorde en utflykt igår till Stockholmsgatan som naturreservatet heter. Kanjonen ligger ca 2 mil nordost om Solberg nära gränsen till Västerbotten. Stockholmsgatan blev naturreservat 1982 och namnet lär komma från de trånga gränderna i Gamla stan. ;)

Oj, det blev en häftig naturupplevelse! Hisnande höjder, djupa ravindalar, branta klippor, jättegrottor och stup. Längst ner i kanjonen låg det det till och med ett par stora isflak. Temperaturen sjönk rejält  när vi närmade oss ispartiet vilket kändes svalkande och skönt i den 25-gradiga hettan!

Vandringsleden gick både längst uppe på bergskammen och nere i ravindalen. På den ena sidan av kanjonen fanns en otroligt vacker plats med branta bergsklippor som stupar rakt ner i en liten tjärn, Uvtjärn. En hisnande höjdnivå, men åh så häftigt och vackert!

En naturupplevelse utöver det vanliga.


Här har jag skrivit om en annan ravinvandring av rang som jag gjorde häromåret.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej och glad varm sommar Anita

Wow vilka häftiga vyer du bjuder på idag. Lite av Tiveden över detta tycker jag, men förmodligen bara på bild. Det är ju i Norrland ;-)

Gick det bra att gå där, alltså var vandringsleden sådan att vem som helst klarar av den om man har normalkondis typ? Något för mig i så fall om jag kommer norröver igen. Verkar svårt att ta sig före kan jag säga. Alltid något som kommer i vägen.

Nu ska jag ut och vandra rad upp och rad ner i potatisåkern. Letar efter virusplantor och rycker upp dem. Kan tala om att det frestar på balansen, benen och ryggen, men tar kanske något på fläsket :D

Fortsatt skön sommar från Evy

reneesfotoblogg sa...

Vilken fantastisk natur vi har! Om vi bara tar reda på vad som finns. Denna plats ska jag lägga på minnet i händelse av ledighet. Fast inte får min gubbe gå så långt ut på kanten, herregud tänk på mina franska nerver.
mvh R

smulan sa...

Evy: Normalkondition räcker! De ca 3 km långa vandringssträckan var ganska brant både uppför och nerför på ett par ställen, men det är gott om trappor och spänger så det var inga problem. Värmen var dock tryckande, det gick bra.

Jag lovar - klarar du långa och många potatisrader så klarar du kanjonvandringen! ;)

Reneé: Det finns gott om varningsband- räcken och skyltar så är man bara försiktig så klarar du/ni det!

Inkan sa...

Så spännande! Det är äventyr att få uppleva naturen så - och ofta så bjuder de både på unikt djurliv och växtliv.
Din canjon påminner om "min" uppe i Jämtland: Kusböle - som jag tar en tur genom på vägen upp till Oviksfjällen.
Där brukar även en av våra stora vilda falkfåglar ( minns ej arten just nu) ha ett bo på en klippavsats och man ser det så nära tvärs över där det är som smalast. Mäktigt att se.

smulan sa...

Inkan: Tänk, att det finns så här vackra naturfenomen i närområdet utan att ha känt till det! Jag gick Samariaravinen på Kreta för ett par år sedan - den var jättejobbig att gå, 1,6 mil lång om jag inte minns fel - men jag hade ingen aning att det fanns en ravin så nära där vi bor. ;)

Åker du till Jämtland i sommar också?

Allt gott! kram Anita

Tuvstarr sa...

Åh vilket fint område. Istiden har lämnat måna spår i Sveriges skogor. För en vecka sedan var vi på en vandring med en kompis nära Örebro. Där finns också spännande ställe där man kan se tydligt hur inlandsisen formade landskapet. Det blev en härlig utflykt, det var soligt, varmt och alldeles myggfritt där i skogen. Och när man har tur (så som vi hade) att få följa nån som vet så mycket att berätta om vad man ser omkring, då är det bara toppen.
Ha det bra.

Tuvstarr sa...

Obs, jag menade, att istiden lämnade MÅNGA spår :-)

Barbro sa...

Häftigt område!
Det finns en hel del speciella platser att besöka.

Ditt inlägg fick mig att tänka på Gimigolts, en liknande ravin inom Sorsele kommun, längst upp i Västerbotten. Skickar med en länk till ett reportage som jag gjort därifrån, i min dator-början, till Svensk natur i fokus:
http://svensknatur.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=f6f30cda-43f5-452d-9992-a2f554c967bf

smulan sa...

Tuvstarr: Ja, det finns många fantastiska naturområden i Sverige - bara man känner till dem! ;) Jag förstår att ni haft en fin semester i Sverige!

Barbro: Jag kollade länken, och Gimigolts ser ut att vara samma typ av kanjon/ravin som Stockholmsgatan. Vackra bilder du tagit!

Kersti sa...

Vilka fantastiska bilder. det ser helt klart ut som m det är värt en resa för att göra den vandringen.

smulan sa...

Välkommen Kersti! En fikapaus i Omsjö kanske också passar?