söndag 25 april 2010

Familjen Daniel Nordahl Junsele

Daniel Ersson Nordahl f 1843 död 1928 och hustrun Lisa Kajsa Jonsdotter f 1848 död 1940 är det gamla paret i mitten. De övriga personerna är deras nio barn.

Översta raden fr. vä: Katarina f 1876, tvillingarna Jonas och Daniel f 1880, Anders f 1887, Erik f 1878, Anna f 1888 och Kristina f 1884.


Nedre raden: Maria f 1872 t.vä. Eva f 1874 t. hö.

Jag har glädjen att få låna en stor samling av gamla foton från min mans morfars hem. Ett stort och varmt tack, Maj och Ulf!

Bland fotografierna finns bland annat detta kort av familjen Daniel Nordahl i Junsele. Kortet är taget den 30 juni 1911. Anita och Annie har hjälpt mig med identifieringen, Stort tack!


Stående tvillingarna Jonas och Daniel Nordahl f 1880. Sittande fr. vä: Anders Nordahl f 1887 fadern Daniel Nordahl f 1843 och Erik Nordahl f 1878.

Från den här sidan på Junsele hembygdsförenings hemsida har jag saxat följande om familjen Daniel Nordahl:


"Daniel Ersson Nordahl född på Krånge nr 1. den 27/12-1843 som son till bonden Erik Danielsson och dennes hustru Maja Kajsa Olofsdotter (se ovan). Död därstädes 1928.

Gifte sig den 4/2-1870 med Lisa Kajsa Jonsdotter, född i Krånge den 15/2-1848 som dotter till bonden Jon Danielsson och Eva Staffansdotter. Död på Krånge nr 1. 1940 i en ålder av 92 år.

Barn:


Maria f. 15/6-1872

Eva f. 6/8-1874

Catharina f. 22/3-1876

Erik f. 18/2-1878 Gift 1906, byggde egen gård ‘Knös`n’ som han började bruka 1913. (gift med min farmors syster Lisa Nygren f. 1882; min not.)

Jonas f. 12/2-1880 ogift

Daniel f. 12/2-1880 ogift Tog över stamgården 1907.

Kristina f. 11/4-1884 (min mans mormor; min not.)

Anders f. 8/3-1887 Egen gård, senare Mikaelssons. Mer om Anders Nordahl finns att läsa här.

Anna f. 31/12-1888

Daniel Ersson tog sig namnet Nordahl och det kommer sig av att man ofta sade Daniel ‘Nol i daln’, dvs Daniel norr om dalen. Det är en liten dalsänka söder om gården, och detta omvandlade han till släktnamnet Nordahl.

Tvillingbröderna Daniel och Jonas förblev båda ogifta samt stannade kvar på gården. Jonas avled i yngre dagar, och Daniel blev ensam hemmmansägare på gården. Under 1940-talet finns uppgifter om att på gården fanns 1 häst och 3 kor. Arealen var 30 hektar skog och 5 hektar åkermark."
16 kommentarer:

Anonym sa...

Som nämns var det ogifte sonen Daniel som stannade på hemgården. Denna gård köptes på 1940-talet av Evert och Maja Palmén (mina morföräldrar)nuvarande ägare Stig Plmén. Anders Nordahl flyttade till en ny gård starx norr om (nuv Mikaelssons) och Erik Nordahl (d.ä.) strax söder om nuvarande badet, på Knösen nere vid infarten mot djurparken (nuv Hallin)

Göran Stenmark

Smulan sa...

Tack Göran!

Erik Nordahl d.ä. var gift med Lisa Nygren f 1882; en äldre syster till min farmor Ada f. 1894.

När dog Daniel f 1880?

Anonym sa...

Oj ser att det jag skrev redan står i din sammanställning, sorry. Vad gäller Daniel Nordahl dy så levde han några år efter det att min morfar köpte stället i början av 1940-talet. Men han verkar vara död före 1947.

Göran

Anonym sa...

Anders Nordahl var en allmänt duktig spelman och kommer att presenteras på Spelmansbloggen under hembygdsföreningen. Född den 8 mars 1887 och död den 24 februari 1929 av lungsot.Han gifte sig 1923 med Gerda Kristina Markusson, född 1898 i Dorotea. De fick sonen Karl Anders född 1923. Gerda gifte om sig 1937 med Gustaf Mikaelsson.

Göran

smulan sa...

Tack igen Göran för dina, för mig, nya uppgifter om Anders Nordahl!

Kan ju påminna om att länken till Junsele Hembygdsförenings hemsida finns bland "Länkar" till höger i min blogg, om någon är intresserad..

reneesfotoblogg sa...

Mina tankar går till kvinnan, modern, som fött nio barn och troligen fler, säkert slitit ont och ändå blev 92 år.
mvh R

smulan sa...

Reneé: Ja, alla kvinnor som födde så många barn (och ofta ännu flera)har all min beundran och respekt.

Jag tror dock att just i den här familjen fanns det pigor och drängar som hjälpte till. I många fattigare familjer fanns inte det. Min mormor födde 13 barn, min farmor 11 och de hade ingen hjälp alls. De tog hand om barn, djur ja, allt själva. Kan du förstå hur de öht orkade??

Jag gör det inte...

Petimeter sa...

Sa man verkligen ofta nol i daln och menade att han bodde norr om dalen? Dä tro int jäg. Nol i daln betyder ju norr i dalen. Norr om dalen heter nola daln (nola darn) både här i Lia och i Jônsel, precis som det heter till exempel nola skola (norr om skolan).

Karin på FOX sa...

Det svindlar lite, när man försöker föreställa sig folks liv och placera det i en tidsaxel. Min mormor föddes 1875. När man försöker föreställa sig vad den generationen varit med om av samhällsutveckling blir man nyfiken. Det är alltid spännande att drunkna i gamla foton.

Skogstrollet sa...

Visst blir man nyfiken på vad som hände dessa människor?
Jag skulle vilja resa dit men bara för en dag!

Det är så mycket charm med gamla fotografier. Det fanns en helt annan heder med korten då, men det är väl bara naturligt.

Tuvstarr sa...

Det vore spännande om man kunne resa mellan tiderna.
Det är ett fint kort du visar. Kul att så många bilder finns kvar i ganska bra kvalitet trots att de är så gamla.

smulan sa...

Petimeter: Det ligger något i vad du skriver! ;)

Karin, Skogstrollet och Tuvstarr: Ja, gamla foton är så intressanta. De väcker nästan alltid frågor och funderingar. Tyvärr, tyvärr är få av gamla fotografier av människor identifierade med namn. Det kan man verkligen sörja över. De flesta av dem som kände personerna på korten är borta sedan länge.

Toni Monés sa...

Hej Anita,

Kanske kan min mormor
(Annie Wallin) hjälpa till att identifiera en del personer på bilderna. Du kan väl scanna in och maila mig de bilder som du har funderingar över.
Jag har printat ut en kopia på Fam. Daniel Nordahl för att se om hon känner igen sin mors familj :)
Du kan nå mig på mones@telia.com.

Glada hälsningar
Toni

smulan sa...

Hej Toni!

Jag talade med din mamma igår kväll, och jag har skickat över en hel del bilder till henne idag.

Givetvis blir jag glad över all hjälp med identifiering!

Vårhälsningar Anita

Anonym sa...

Hej! Jag heter Lisa Nordahl. Min farfar var Erik Nordahl och min farmor var Lisa Margareta Nordahl som jag är döpt efter, hon dog 1966. Min pappa hette Ragnar Nordahl och är uppväxt i Junsele. Eftersom båda mina föräldrar är borta var det jättekul att läsa din hemsida. jag har samma kort hemma hos mig. Kanske vi kan kontakta varandra?? Vi är ju släkt./ Lisa

smulan sa...

Hej Lisa! Vad trevligt att du skriver!

Kontakta mig gärna på min mailadress, som finns i min profil.