fredag 30 april 2010

Erik Henriksson f. 1815 Vallen JunseleDet här är ett litet märkligt foto. Mannen ser ut att vara sjuk, kanske till och med döende, men han skulle ändå fotograferas. Någon stöttar honom bakifrån för att han ska sitta upp under fotograferingen. Kanske är det den enda bilden som togs av den gamle mannen?

Mannen på fotot är Erik Henriksson född 1815-12-04 i Junsele. År 1846 gifte han sig med Märta Dorotea Pålsdotter f 1820 och familjen bodde i Vallen, Junsele. Erik Henriksson dog 1898-08-11 i Vallen. Erik Henriksson och Märta Dorotea Pålsdotter fick tre söner tillsammans. Alla tre sönerna bosatte sig i Vallen, Junsele.


Tillägg: Pigan Cajsa Lisa Ersdotter f 1836 (foto nedan) blir 1865 dömd till fängelse för överfall på sin husbonde Erik Henriksson.

När jag tittade lite mera på historien om pigans överfall på Erik Henriksson hittade jag några oväntade omständigheter.

Året efter domen mot pigan Cajsa Lisa Ersdotter (domen blev straffarbete i 2½ år som senare ändrades till 9 månaders fängelse 1865) skilde sig Erik Henriksson och hans hustru Märta Dorotea Pålsdotter. Märta Dorotea bodde dock kvar på gården och gifte om sig ett par år senare med en 33 år yngre man från Lycksele. Allt medan hennes förre man Erik bodde kvar som föderådstagare på samma gård till sin död 1898. Märta Dorotea dog 1900.

Pigan Cajsa Lisa Ersdotter fick en son, Jonas Alfred  (1864-1946) före fängelsevistelsen på "Vita Duvan" i Härnösand och en dotter, Sara Erika, i fängelset (1866-1947).


Uppdatering 2013-07-02. 

Foton lånade av Curt Ulander.


Caisa Lisa Ersdotter  (1836-1923)
Sara Erika (1866-1947) Dotter till Cajsa Lisa Ersdotter

9 kommentarer:

Karin på FOX sa...

Vilket fint tidsdokument! Med tidningarna som tapetserats på väggen. Är det en fäll han har i knät, eller kanske en liten hund?

smulan sa...

Hej Karin!
Jag skulle gissa att det är en fäll. Det var ju vanligt att de sov i fällar förr; både sommar som vinter. Tidningarna på väggen är verkligen ett riktigt tidsdokument!

Hälsningar Anita

Anonym sa...

Hej!
Erik Henriksson i Vallen nr 2 dog den 11 augusti 1898

Göran

reneesfotoblogg sa...

Stackars pigan! Så fruktansvärt rättslös. Blir riktigt upprörd å hennes vägnar.
mvh R
PS Trevlig Valborg!DS

Tuvstarr sa...

Åh, vilket drama. Det vore nog intressant att höra alla vittne änn en gång, ffa pigan och E. Henriksson.

Trevlig Valborg!

smulan sa...

Reneé och Tuvstarr:

Håller med. Jag tror/fått veta att det finns mer bakom den här historien än vad som framkommer i det här rättegångsdokumentet..

Eva L sa...

Hej "Smulan"!
Vilket sammantäffande! Hittade till din hemsida av en ren slump. Blev ännu mer förvånad när jag läste om Cajsa Lisa Ersdotter som var min farfars mormor!
Jag har en farbror som tyvärr nyligen har avlidit, och som släktforskat på min farmor och farfars släkt och vi har av honom fått samma länk till domstolsbeslutet som du har på din hemsida.
Det var alltså min farfars mor Sara, Erika som föddes under fängelsevistelsen!
Ja inte var det lätt att vara tjänstehjon på den tiden, fr a inte som kvinna. Det är förmodligen mången kvinna genom historiens gång, som av icke fri vilja blivit med barn med sin arbetsgivare d v s husbonden!
Av denna historia kan man ju också förstå hur svårt det kan vara med släktforskning, eftersom det kanske inte alltid är den rätte fadern som står i kyrkböckerna (om det nu står något namn alls)till syvende och sist så är det ju bara kvinnan som kan vara någorlunda säker på vem fadern är!! ;)
MVH
Eva Lindström född Ulander, härstammandes från Vallnäset i Junsele, född i Gulsele och numera bosatt i Gävle.

smulan sa...

Hej Eva!
Vad trevligt att du skriver! Ja, händelsen med pigan var en överraskning för min man och jag. Erik Henriksson är min mans morfars farfar och han kände inte till så mycket om Erik eller hans son HP Wallin tidigare. Vi var till Vallen sommaren 2008 och träffade då din farbror Rune, som bodde på den plats där HP Wallin hade bott.

Kajsa Lisa hade en son före Sara Erika också, Jonas Alfred född 1864. (vad hände med honom?) Jag tror också att Erik Henriksson kan vara en möjlig fader till båda barnen i det här fallet. Ingen fader är uppgiven i födelseböckerna förstås.

Det skulle vara roligt om du hörde av dig via mail! (mailadressen finns under in profil)

Hälsningar Anita (Smulan)

Ulla sa...

Läste om Erik H i din blogg och även jag har lite om honom.
Han skilde sig från hustrun Märta Dea och hon gifte senare om sig med en rask, skogsarbetande yngling
från Lycksele vid namn Gustaf Bernard Wiberg. Honom träffade jag på när jag läste räkenskapsböcker och jag blev lite smått
"förälskad" i honom.

Nåväl: En granne berättade för mig historien om pigan Cajsa Lisa och hennes attentat på husbonden Erik. Först var det den andra pigan som försökte ta död på honom och när hon misslyckades försökte Cajsa Lisa. Första gången missade hon
och nu blev Erik misstänksam och var på sin vakt. Andra gången stod pigan på lur innanför ladugårdsdörren och denna gång åkte hon fast.

Hon skyllde på matmor, Märta Dea alltså, och kanske var det så att hon ville bli kvitt exmaken. De bodde förmodligen under samma tak.

Cajsa Lisa hamnade sedan på Cellfängelset i Härnösand, Vita Duvan, och där födde hon Sara Erika.


Märta Dea gifte som sagt om sig med Wiberg och strax innan hon dog sålde hon hemmanet till Wibergs dotter, Bernadina i Lycksele.
Efter det for han till Kanada tillsammans med två av Eriks barn, dom som han snuvade på arvet. Gustaf Bernard kom tillbaka till Vallen, Junsele men styvbarnen blev kvar och deras ättlingar finns fortfarande där.

Hälsningar Ulla