lördag 27 februari 2010

Det var bättre förr... (?)

... eller DAGENS SKRATT!


"1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga. Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult.

Vid den efterföljande rättegången i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en förmildrande dom därför han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra. "

Och så detta:

Citat ur körkortsbok år 1920:

"De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse. Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.

Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar. "Nu vet vi hur det ska gå till! ;)


Tack Britt-Mari för den här "underbara" rapporten! ;)

14 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

....och bilarna rusade fram med den vansinninga hastigheten av tjugo kilometer i timman..... det kan inte varit lätt för berusade chaufförer bland döva och blinda barn och en massa fruntimmer som sprang omkring som yra höns....
mvh R

smulan sa...

Reneé: Nej, de hade verkligen inte lätt, herrarna... ;)

Anonym sa...

Min farfar gjorde en heroisk insats 1925 som det berättas om. En bilägare från Resele åkte till Näsåker för att köpa öl. Stärkt av varorna så körde han genom vägräcket i Tannflo och bilen rullade ned till älven. Med hjälp av en "papptroa" fick min farfar ut chauffören. Folk ansåg att föraren klarade sig TACK vare sin sin onykterhet.... Jag skulle tro att bilen liknade någon av bilarna på kortet. Det var en vådlig färd nedför niporna.

Anonym sa...

Ja nog förekommer det dricka och bilkörning även nu för tiden. Se filmen i "the Holiday" där Cameron Diaz kommer till England för att försöka komma över sin pojkvän, och deppad åker hon till butiken och köper godis och vin. Vinet korkar hon upp och dricker ur flaskan medan hon shoppar vidare... Sedan kör hon hem igen :D? Ser ju roligt ut på film men vilka signaler ger det till de unga som ser filmen?

smulan sa...

Anonym (samma person?):
Jag blir så fascinerad över hur synen på alkoholkonsumtion och bilkörning var på den tiden. Det blir nästan komiskt.

Att sedan barn och vimsiga fruntimmer är större risker i trafiken än berusade herrar är också så otroligt komiskt. Och att det till och med står så i läroböcker ;)

Jag skrattar än! ;)

Elisabet sa...

Haha .. ja, jag skrattar inte åt detta, men åt mitt "det var bättre förr ..." ,-)

Elisabet sa...

Ännu mera skratt .., jo men det här var ju rent komiskt! Ska högläsa för pv om vimsiga fruntimmer ..-)

smulan sa...

Elisabet: Haha, min man har skrattat hela eftermiddan åt den här historien - jag med! Jag tror PV gör det också! ;)

Och nää "int´ var det bätter förr int´" ;)Men roligare!

Inkan sa...

hahaha...har man druckit brännvin är det svårt att styra...
Den bästa försvarsmotivationen jag läst... fniss!

smulan sa...

Inkan: Samma här! ;) Kram

Londongirl sa...

åh...jag skrattar så att tårarna rinner här! Maken som var i ett annat rum kom och frågade vad det var jag hade så roligt åt. Han skrattar han med nu.... :-))

Kram från oss.

smulan sa...

Londongirl: ;) Kram!

Kesu sa...

Jisses! Ur spår - för kvinnorna som alltså ska behandlas som spårvagnar. Oj, vad jag skrattade!

Tack Smulan!

smulan sa...

Kesu: Ja, att liknas vid en spårvagn är helt nytt! ;)

Man kan inte annat än skratta!