tisdag 29 december 2009

Gott Nytt År!


Akvarell av Eeva-Liisa Holappa Jonsson.

För många hundar är nyårssmällare och raketer en riktig plåga. Jag har skrivit om det tidigare, men varje nyårshelg blir jag påmind om detta. Nyårsaftonen blir för många hundar en riktig plågsam natt.

Vad gör man åt problemet? Jag anser att fyrverkerier, raketer och smällare borde förbjudas för hundarnas skull, men tyvärr tror jag inte att den önskningen kommer att förverkligas..

Jag har nyligen fått tips om ett hund-halsband som innehåller ett syntetiskt framställt doftämne - "dog appeasing pheromone" (DAP) - som ska verka lugnande på hundar. Samma doftämne finns naturligt hos hunden och tikar utsöndrar det under tiden de ger di till sina valpar. En hundägare vi känner berättade att deras hund var fullständigt lugn och reagerade inte alls på smällarna eller fyrverkerierna förra nyårshelgen när hunden använde halsbandet. Många hundar kan dock bli starkt påverkade av halsbandet, berättade han. De blir trötta och slöa. Men hellre det än att de ska bli sjuka av nyårssmällarna, tycker jag! Effekten varierar/avtar dock med graden av stress hos hunden.

Halsbandets doft-effekt sitter i ca 4 veckor och försvinner sedan. DAP lär också finnas som spray och doftavgivare som man kan sätta i vägguttaget. Halsbandet kostar ca 350-400 kronor receptfritt på Apotek eller hos djurkliniker. Halsbandet finns även att köpa via nätet, fast kanske är det alternativet i senaste laget till nyårsafton..

Läs mer om DAP-halsbandet här.


Till alla hundägare, vänner, bloggvänner och alla andra goa människor vill jag och Kenneth önska ett riktigt

Gott Nytt År!

19 kommentarer:

Kesu sa...

Håller fullständigt med dig om smällfritt nyår. Lelle R är nu såpass döv att han inte reagerar nämnvärt, men för några år sedan var nyårshelgen, för folk smäller ju inte av rakter bara runt tolvslaget, led han verkligen.

År efter år skriver jag på upprop mot smällare, men det händer ingenting.

Trots det: Gott slut och gott nytt!

smulan sa...

Kesu: Visst kan man säga att något positivt är det i alla fall att Lelle hör sämre..? Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

¤¤¤¤¤¤¤

Jag passar på att påminna om den här hemsidan (trots att jag tror att namninsamlingen mot smällare på den siten är avslutad vid det här laget..?):

http://www.smallarupproret.se/

reneesfotoblogg sa...

Gårdshunden har hittills inte visat något vid skott och vi hoppas innerligt att det håller i sig.
Själv tycker jag att allt vad raketer och smällare borde totalförbjudas för allmänheten och endast raketer skulle få användas under kontrollerade former.
Så det så!
Ett riktigt Gott Nytt År till dig och familjen!
mvh R

smulan sa...

Reneé: Tack och lov berörs inte våra nuvarande hundar nämnvärt heller av nyårsraketerna. Det är vi så glada för. Håller helt med dig om förbudet!

Gott nytt år Reneé!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Smulan. Först nu såg jag vad du skrev tidigare. Ja, jag är hemma en sväng nu, men på tisdag bär det av igen. Till Cypern den här gången, ska bli härligt efter senaste veckors kyla.

Tack för din snälla kommentar om min mat :)
Hoppas du mår bättre och att du får ett riktigt Gott Nytt År.
PS.Vilken vacker bild du har inne idag.

smulan sa...

Birgitta: Det låter skönt med Cypern. Men är det inte ganska dåligt väder där just nu? Men den grekiska maten kanske kompenserar..

Gott nytt år!

Tuvstarr sa...

Eftersom vi är kattägare blir det här också smällfritt. Silvester känns vara inte särskilt rädd för raketer och smällare, mest ligger han och sovar och bryr sig inte om vad som händer ute. Men det finns ju andra katter i grannskapet och kanske de är rädda? Så som min mammas katt Mausi som får panik trots hon får lugnande medel. Stackars Mausi.

GOTT NYTT ÅR! önskas från Tyskland.

smulan sa...

Tuvstarr: Jag har ingen erfarenhet av katters rädsla, men jag förmodar att de också reagerar som hundar. Tur att din katt verkar lugn!

Ein gutes neues Jahr wunsche ich Dir, dein Mann und Silvester! :)

Kersti sa...

Så skön det vore om inga smällare fanns. Vår hund gillar dem inte alls och vill helst vara inne de här dagarna. Men jag tycker faktiskt att det minskat en hel del. Förr sköt de från jul och hela veckan fram till nyår. Det gör de inte nu.
Jag önskar dig och de dina ett riktigt Gott Nytt År.

smulan sa...

Kersti: Tur att det inte också ska skjutas mellan nyår och jul..! ;)

Allt gott till dig och Gott nytt år!

Inkan sa...

Min hund-som numera är i himlen... brydde sig inte om smällare.

Men jag vet ju många andra hundar som drabbas och mår dåligt.

Och det värsta är väl alla dessa smällar och 'bomber' som även jag avskyr.

Tänk om man kunde man uppfinna en tystgående färgrik nyårsraket som dels var nästan ljudlös och som inte innehåller alla dessa gifter och föroreningar...

Önskar dig ett fint 2010 och glöm inte: Carpe Diem!

thord.wiman sa...

Hejsan!
Underbar akvarell. Drömmarnas akvarell. Hoppfullhetens. Essensen av det sköna och friska i naturen - och i människan.

Ett gott och ljust Nytt år och decennium vill jag önska dig!!

smulan sa...

Inkan: din önskan om en giftfri och ljudlös raket delar jag till fullo! Och Carpe Diem - absolut!

Gott Nytt År, Inkan!

Thord: Ja, visst är akvarellen fin! Den och många andra underbara natur-akvareller av samma konstnärinna finns i SCA:s almanacka för 2010. Jag tror du skulle tycka om dem alla! Eva-Liisa är född i Rouvaniemi, är jägmästare och dessutom konstnär.

Ett riktigt Gott nytt år, Thord!

Anonym sa...

Här i England har vi samma problem fast till det dubbla kan man kanske säga p.g.a. Guy Fawkes Night, som infaller den 5:e november och som traditionsenligt firas med smällare och raketer. Usch och fy!

Ett Gott Nytt År Smulan!

Kram
Lillan

smulan sa...

Lillan: Ett riktigt Gott nytt år önskar jag dig också! Vi hoppas på ett fint och bra år.

Vi har fått ännu mera snö i natt - årets första natt - så det blir skottning idag.

Allt gott till dig och en varm kram från oss i norr!

Christina sa...

Jag håller helt med dig om de jämrans smällarna.
Det är så många djur som verkligen lider och så många djurägare som inte kan fira nyår på ett normalt sätt, som inte kan gå bort t ex.
Sen händer det ju läskiga olyckor med raketer varje år, usch och fy.

Poppan är inte ett dugg skotträdd som tur är, men Gaia hässjar och skälver hela nyårshelgen, dessutom tar vi hand om 08-hunden Ebro vid den här tiden varje år pga att han inte klarar smällarna i storstadsregionen.

Ett Gott Nytt År Smulan, och tack för alla fina blogginlägg under året som har gått!

smulan sa...

Gott nytt år själv Christina! Och tack även du för din otroligt inspirerande och läsvärda blogg. Jag följer dig (och dina hundar) troget..

Hoppas Ebro får ett lugnt (av raketer och smällare) och bra hem också så småningom!

Synnove sa...

Det är inte bara hundar som inte gillar nyårssmällare o raketer utan också många av oss epileptiker som måste medicinera exra med mediciner som gör oss trötta.

Anonym sa...

Synnove: Tack för din kommentar! Vad är det som är värst/orsaken till ett anfall för en epileptiker, tror du? Är det blixtrandet/flimrandet av fyrverkerierna, (o)ljudet, eller vad? För det är väl inte rädsla (som för hundar)?

Vi har haft en hund en gång som hade epilepsi (2-3 anfall/år)och som dessutom var livrädd för smällare och raketer. Det hände ett par gånger att hon fick epileptiska anfall av den rädslan. Det var så hemskt.

Jag vill önska dig ett riktigt gått 2010!