söndag 30 december 2007

Nyårsönskan

I mitt förra inlägg hade jag en nyårsönskan:

Tålamod att vänta på att Telia ska reparera telefonledningarna så att vi kan ringa och koppla upp oss på nätet när och som vi vill. Vi har haft problem länge nu och mitt tålamod börjar tryta .....

Men jag har också en annan - starkare - nyårsönskan:

Jag önskar att alla människor på nyårsaftonen skulle låta bli alla smällare, raketer och fyrverkerier med tanke på alla skotträdda hundar. Det är fruktansvärt synd om en hund som är skotträdd. Vi vet. Vi har tidigare haft en hund som blev oerhört rädd av smällare; hon sprang runt, runt i huset och försökte gömma sig under allt som gick att komma under. Hon skakade som ett asplöv, hennes hjärta bankade jättehårt och hon kissade på golvet. Hon hoppade på dörrar och vid ett par tillfällen fick hon epileptiska anfall av rädslan. Många gånger fick vi ta henne in i bilen och köra omkring - det lugnade henne lite. Ett par gånger åkte vi till sommarstugan på nyårsaftonen för att komma undan de värsta smällarna. Tack och lov är våra fyra nuvarande hundar inte skotträdda, men de blir oroliga av smällare.

Många hundar har till och med dött av skotträdslan. Även människor skadas varje år på grund av smällare och dessutom påverkar fyrverkerier miljön skadligt. Min nyårsönskan är att alla ska tänka på alla skotträdda hundar genom att inte använda fyrverkerier, raketer och smällare. Även husse och matte påverkas när hunden mår dåligt. Det är väldigt jobbigt.

Snälla, låt bli fyrverkerier främst för hundarnas skull! Det går att fira det nya året utan raketer och smällare.

Vi är flera bloggare som har samma nyårsönskan:

http://lisasbetraktelser.blogspot.com/2007/12/en-nyrsvdjan.html

http://tankevagor.blogspot.com/2007/12/en-nyrsvdjan.html

http://motvillig.blogspot.com/2007/12/festligt-folkligt-och-ondigt.html


Till alla önskar jag ett riktigt (och smällfritt)

Gott Nytt År!


Uppdatering:

Peter har lagt in ett par bra länkar i en kommentar till det här inlägget, som gladde mig och som jag gärna förmedlar. Bland annat en länk till en namninsamling mot smällare och fyrverkerier. TACK Peter! Över 3000 personer har redan skrivit under. Låt oss hjälpas åt att vända opinionen!

Artikel i sydsvenskan

14 kommentarer:

londongirl sa...

Tack för att du skrev om detta! Det känns skönt att flera reagerar på det här.
Gott Nytt År!

Nu håller vi tummarna för alla våra fyrfota vänner!

Lisa sa...

Tack så mycket för ditt inlägg! Så fruktansvärt att din hund fick epileptiska anfall. Om fyrverkeriälskarna såg hur dåligt hundarna mår skulle de kanske sluta.
Gott nytt år!

Anonym sa...

Hur fyrverkerier och smällare påverkar hundar och katter har länge varit ett diskussionsämne här i England. När jag flyttade hit 1968 så var det redan vanligt att med fyrverkerier på Guy Fawkes Night ( 5/11 ) men i mycket mindre skala och det handlade bara om en kväll. Med åren har det blivit vanligt att sprida firandet Över flera kvällar i rad. Det har blivit så plågsamt fÖr människor och djur att en ny lag kommit till som fÖrbjuder fyrverkerier efter klockan 23.00.
Numera används fyrverkerier även på Nyårsnatten, något som inte var fallet fÖrr, så det blir alldeles fÖr mycket.
Det bästa vore om man lagligen fÖrbjÖd allmänheten från att skaffa fyrverkerier och bara tillät dem på välorganiserade tillställningar. Sådana finns här och de har blivit allt fler med åren. Det är bättre så och mycket tryggare.

Vad trist att du har problem med telefonlinjen. Hoppas verkligen att det ordnar sig snart.


GOTT NYTT ÅR Smulan!

Lillan

Panter sa...

Jag tycker inte att det är för mycket begärt. Jag fattar inte alls varför så många trots att de förstår ändå köper. Jag har också haft en skotträdd hund. Vi bor på landet, så hon drabbades inte så illa särskilt ofta.

Inkan sa...

Gott Nytt År Anita- och jag håller med dig. Själv köper jag inte fyrverkeripjäser ochg smällare - men minns hur min dalmatiner blev orolig vid allt smällandet. Ofta åkte vi ut till havet där man inte smällde vid nyår, så han slapp må så dåligt.
Där satte alla enbart ut ljus i natten samt hängde metallklockor i träden som klingade vackert när/om det blåste.

Egentligen borde man förbjuda.
Det handlar ju även om vår miljö - tänka så mycket gift som medvetet tillåts smutsa ner vår natur.
Märkligt att det inte ifrågasätts ordentligt.

Smulan sa...

Londongirl! Tack själv! Vi håller tummarna!

Lisa! Tack du också! Jag tror också att folk i allmänhet inte är medvetna om hur dåligt hundarna mår när de är skotträdda. Det borde informeras mera.

Lillan! Det verkar trots allt som England förstår problemet bättre än i Sverige. Mycket återstår här. Jag skulle helst se att fyrverkerier förbjöds helt.

Panter! Vi bor också på landet, men skjutandet är lika förekommande här på nyårsafton som på andra ställen. Tyvärr.

Inkan! Helst skulle jag önska att fyrverkerier helt förbjöds, och endast fick användas vid organiserade tillfällen (som Lillan skriver)
Fyrverkeriernas skada på miljön togs upp igår på nyheterna. Väldigt bra, tycker jag, men hundarnas skotträdsla nämndes inte ens. Jag hoppas att det blir en större medvetenhet om detta.


Till alla: GOTT NYTT ÅR!

Ptr sa...

I år har det ju kommit in en ny aspekt på smällandet, när pjäserna riktas direkt mot människor, djur och byggnader. Bortsett från att man givetvis hoppas att ingen kommer till skada så kanske detta onda ändå har det goda med sig att fler får upp ögonen för problemet...

Gott Nytt År!

http://sydsvenskan.se/skane/article290394.ece

Ptr sa...

P.S., ett litet tips: på nedanstående länk går det bra att delta i den växande opinionen mot smällareländet.

http://www.smallarupproret.se/

smulan sa...

Åh TACK Peter! Precis vad jag hoppades; att det skulle skapas en opinion mot smällare och fyrverkerier! Jag lägger genast in länkarna i mitt inlägg.

Gott Nytt År, Peter!

Anonym sa...

T.o.m. jag är rädd för smällarna. Låg under bordet tillsammans med vår hund, när jag var liten och bad pappa säga till dom att sluta!!!!! Usch! Håller med - förbjud. Vi kan ha fest ändå.

Smulan sa...

Ja, Bibi, många människor mår också dåligt av detta. Jag hoppas att det blir ett förbud eller åtminstone strikta restriktioner på fyrverkerier.

Gott Nytt År!

la linda sa...

vill önska dig detsamma! gott nytt år, och självkalrt ett smällfritt sådant.

Evas blogg sa...

Ja vi hade en hund som var livrädd för fyrverkerier, jag bävade varje nyår och sista april. Hon är död nu men jag tänker på alla andra skotträdda hundar. Och miljön. Ändå finns det en dubbelhet inom mig, jag tycker fortfarande att det är estligt att gå upp på krönet på Frösön och blicka ut över stan denna kväll. Hm. Får kanske tänka om. Gott Nytt År önskar jag dig!

smulan sa...

Eva! Jag tyckte också mycket om fyrverkerier tidigare. Speciellt under min tid i Sthlm på nyårsnatten - otroligt vackert.
Men efter jag sett hundar som far mycket illa av detta har jag ändrat uppfattning. Jag tycker bara det är obehagligt.

Gott Nytt År Eva!