fredag 30 oktober 2009

På annersia

I dagarna är det ett år sedan vi var på Nicke Sjödins underbara releasefest - "släppfest", som Nicke sa - i samband med utgivningen av hans bok "Åtabak". Det var en fest, som vi som var med sent kommer att glömma. En fest såå fylld av glädje, skratt och en stor värme. Nicke var med på festen trots att han var märkt av sin svåra sjukdom. Han medverkade på scen och i minglet i pauserna. Han fick känna den värme som vi alla delade med honom.

Igår var det dags igen. En ny "släppfest" av Nickes sista bok: "På annersia". Men denna gång var inte Nicke med... Nicke dog kort tid efter att han lämnat in manuset till boken "På annersia" till förlaget. Och igår var det åter fest till Nickes ära och för Nickes sista bok. Det blev en underbar fest med många artister, mycket musik, roliga berättelser och mycket glädje och många skratt. Allt under ledning av Nickes son Jacke Sjödin.

För första gången delades ett stipendium ut från Nicke Sjödins nybildade minnesfond. Ett stipendium som kommer att ges till till en berättare som i ord och ton verkar i Nickes anda. Den första i raden blev Peter Carlsson. Det var ett uppskattat val. Applåderna ville aldrig ta slut när Peter Carlsson avslutat sitt framträdande.

Jag tror Nicke log och deltog med oss ...

...från annersia.


Uppdaterat: Bilder från festen på Röåns hemsida.


Den sista dikten i Nickes sista bok heter "På annersia". Dikten är dubbeltydig, vilket Nicke var medveten om. Nickes berättarglädje och humor räckte ända till slutet.På annersia
om åern
sörsia -
hadd jäg
mine kamrata.

Himme
hadd jäg
ju int´
nan samåldring.

Dä va
bärä jäg.

För dom två
sôskana
som dödde
inna dom va
´n vecke gämmal
kan man ju int´
räkn.

Men på annersia
fanns dom,
tri stycken,

n´Bengt
å´n Stig
å´n Helge.

Å, va roligt
dä va
då dom komme
å hälse på.

Jäg gymte
mössern deres
sä dom int´
skull kônna
gå himm.

´n Bengt
va dukti
å gära
trälastbila.
´n Stig
kônne spela
dragspel
å sjonge

"På balkongen",

å´n Helge
va fenomenal
på å kaste slägga
fast hon va
himmgjord
tå e klocklo´
å´n höbôntsträng.

Å va jäg sakn´
ji på annersia.

Nu ä vi gammal,
men jäg hoppas
fo råke ji.

På annersia.

Nicke Sjödin.Nicke Sjödins sista bok "På annersia" finns att köpas här.

8 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Annersia, annersia vad i herrans namn betyder det? Så läser jag de sista raderna......från annersia.... och så ramlar poletten ner.
Jag läser hela dikten och förstår vartenda ord och jag hör min inre röst som läser på mål.
Tack Smulan!
mvh R

Anonym sa...

Tack Smulan för att du håller oss sörlänningar uppdaterade. Hur skulle vi annars få veta vad som händer och sker där i hemtrakterna?
Det var en fin dikt du presenterade oss och jag hör mormor och morfar då jag läser mål :D Ett fint sätt att hålla dialekten levande.

Tack igen och ha en fin dag. Hej från Evy

Inkan sa...

Va kul med namnet. Annersia (andra sidan) eller Bättersia(bättre sidan) kallas även landområdet tvärs över Storsjön sett från Östersund och Frösön. Där ligger en massa små trevliga byar bl a en som heter "Namn".
Smeknamnet har kommit toill för att förstärka att det ÄR bättre på andra sidan sjön:)

Jag ska nog köpa Nickes bok... kul med dialektpoesin.

Elisabet sa...

Jag minns med den allra största glädje Nicke Sjödin som uppträdde i skolans aula hemma i Malå ..,, ja, han läste ur sina böcker och var bara helt ljuvlig.

Några av hans böcker stod i bokhyllan.

Jag älskade dem.

Anonym sa...

Sorgesamt att läsa om "annersians" andra betydelse.

Våra förfäders shamaner, vid Nämforsen kunde färdas i båda riktningarna till hinsidan.

Den kunskapen har vi tyvärr inte kvar längre.

Lars Eric

smulan sa...

Till alla!
Jag förstår att vissa ord i dikten kan vara liet knepigt att förstå. Det finns en "översättning" av några ord i Nickes bok - jag lägger gärna ut tolkningen om någon vill!

Ordet "annersia", dvs "på andra sidan" i den här dikten är tvetydigt. I dikten betyder det på "andra sidan ån" dvs Röån. Men med tanke på Nickes sjukdom finns också tankarna på "den andra sidan"..


Genialt - precis som allt Nicke gjorde och skrev.

mammakb sa...

fin blogg du har! Såg Nicke på hemvändardagar i vår by i ångermanland för 2007, han var rolig, som vanligt. Det är synd att han gått bort, han hade mycket att säja och det var humor, men med allvar mellan raderna. ha det gott! kram

MalinSj sa...

Detta påminner mig om min mamma. De var bekanta för en lång tid sen. Underbart! Jag har fått alla böcker av honom.Kul att du berättar om hans sista bok. Återkommer gärna till din blogg.Tack. //MalinSj