måndag 14 september 2009

Vaccination eller inte...?


Vaccination eller inte? Diskussionen är livlig bland läkare och experter om det är nödvändigt att vaccinera sig eller inte mot svininfluensan. Meningarna går verkligen isär. Som privatperson blir man kluven och det är svårt för vanliga människor att veta hur man ska göra. Man vet så lite om det här nya viruset. Lika lite vet man om vaccinet. Jag har uppfattat det som att vaccinet är dåligt testat och att det innehåller en del vanligtvis skadliga ämnen, bland annat kvicksilver. Är det verkligen tillrådligt att låta vaccinera sig? Barn och gravida är dessutom undantagna vaccinationen.

Hur tänker ni om vaccinationen? Kommer du att vaccinera dig?

Själv känns det som jag står mellan två hötappar... Fakta står mot varandra och ju mer jag läser ju osäkrare känner jag mig....

Det ser ut som det är unga människor som drabbas hårdast, vilket är ovanligt. Det brukar vara de äldre och immunologiskt nedsatta som är mest utsatta för "vanliga" influensavirus.

Jag kommer att ingå i vaccinationsarbetet under hösten med att vaccinera människor mot influensan, vilket gör att jag förmodligen "blir tvungen" att vaccinera mig. För att skydda andra mot smitta, sägs det... Jag känner mig dock definitivt kluven till att vaccinera mig av flera skäl. Få se hur det går med det...

Men först ska jag gå ett par dagars introduktionsutbildning innan jag åker på en veckas avkopplande semester till sol, havsbad och värmen.

Jag kanske stärker mitt immunskydd i solen så mycket att jag inte behöver vaccinera mig! ;) Hi, hi...

Återkommer om drygt en vecka.


Ha det bra, alla!


En mycket bra artikel på Newsmill; "Stoppa vaccinations-fundamentalisterna" av sjuksköterskan Lars Forslund.

19 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Ha det riktigt skönt!
mvh R

Anonym sa...

Ja o vad jag avundas dig din resa. Hade så gärna följt med dig denna gång men orken är inte riktigt på topp.

Angående influensa och vaccination så är jag lika kluven som du. Sjukvården och sakkunniga sänder verkligen ut dubbla signaler om detta. Det senaste jag nu hört är att influensan verkar bli betydligt mildare än vad som tidigare fruktats. Och vad immuniteten beträffar så är det väl just de unga som saknar den då de inte hunnit skaffa sig alltför många tidigare "flunsor". Själv har jag haft ett antal och känner hur kroppen kämpar i stort sett varje dag med att bekämpa smittor som jag drabbats av från olika källor. Än är jag feberfri även om det retar i halsen. Bara att hoppas att det stannar vid retningar och att mina barn klarar sig undan allvarlig smitta.

Ha en skön semester så klarnar nog dina tankar automatiskt när du kommer hem.

Hej från Evy

smulan sa...

Tack Reneé!

Evy: Det kommer flera tillfällen att åka till solen, Evy! :)

Många här uppe har förkylningssymtom just nu. Flunsan eller inte? Tja, jag tror att de flesta klarar sig gott utan vaccination. Tack och lov är valet frivilligt.

Hoppas du slipper flunsan!

Christina sa...

Intressant inlägg. Du är ju kunnig på området, och allt du skriver har jag liksom haft på känn.
Jag träffar inte så många människor dagligen, så jag tror att jag står över vaccination, inte tillhör jag någon av riskgrupperna heller.

Hoppas att ni får en jättefin solresa, och slipper översvämningar :)
Ha det gott!

smulan sa...

Christina: Jag hade också tänkt låta bli att vaccinera mig. Men jag vet ännu inte hur Landstinget ställer sig till det när jag är "vaccinerare"....??

Tack snälla! Är det översvämningar på Kreta...? ;)

Kersti sa...

Ja det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig. Expertisen ger inte mycket ledning. Eftersom jag arbetar med en del barn som är mycket känsliga som tex får svårt med andning när de blir sjuka så antar jag att jag kommer att i alla fall bli erbjuden vaccin. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till det.
Ha det så skönt på din resa och välkommen tillbaka.

smulan sa...

Kersti: Jag förstår dig. Jag vet många sjukvårdsanställda också som känner sig tveksamma, men jag vet inte ännu hur arbetsgivaren ställer sig till att personal låter bli att vaccinera sig..

Tack snälla! Det ska bli såå skönt med lite sol på näsan!

Anonym sa...

Hej Anita!

Tror nog att mexikanarna som först drabbades, har sol i överflöd utan att det hjälpte...

Jag tänker jämt på det fasansfulla som drabbade våra trakter så hemskt under första väldskriget i "spanska" influensan som fick lungorna att paja på till synes unga och friska här i byarna i Västra.

Minns jag Jerkers Röåboka rätt så drabbades vi i Västra värre än nästan alla andra i Sverige då.

smulan sa...

Vill tro att solen kan stärka immunförsvaret!:)

Ja, spanska sjukan var en av världens största pandemier. Man beräknar att ca 100 milj. människor dog (varav ca 30-40000 i Sverige). Jag har också läst att hela byar i Norrland dog ut pga influensan. Lunginflammation var en vanlig komplikation och det fanns ingen antibiotika att ta till på den tiden.

Anonym sa...

Hej igen Smulan

Det kanske inte är solen i sig som stärker immunförsvaret, men den hjälper till bra. Viktigast i sammanhanget är nog de positiva tankar och känslor som kommer från den avslappnande miljön och friheten och havets ljud och vindens sus. Kort sagt den glädje man känner av att kunna koppla av där naturen är varm och skön. Du blir nog stark som en häst av din lilla resa. Jag håller tummen för det :D

I dagens NLT har man intervjuat ett antal ungdomar och jag tror det var ca 80% av dem som INTE har tänkt vaccinera sig. Även ungdomen börjar tänka till nu efter all skrämselpropaganda.

Trevlig resa önskar dig Evy

smulan sa...

Evy: Solenergi ger D-vitamintillskott som stärker immunförsvaret! ;)

http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

och

http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin-mot-svininfluensan

Tack snälla! Ska jag skicka lite solsken till dig? :)

thord.wiman sa...

Och blir det eventuellt någon liten, liten smulglimt kvar av den goda solens strålar - skicka den då till mig.

Pleeeasee!

Lycklig resa, vistelse och hemkomst, Smulan!

En hälsning från thord.

smulan sa...

Thord: Jag looooovar, Thord! Jag ska tala med solguden där nere att sända sina strålar lite längre norrut. Till Dalarna. Allt gott till dig!

Tuvstarr sa...

Ingen aning om man borde vaccineras. Jag för min del vill inte, så länge situationen inte blir sämre i mitt omedelbart område.

Ha en riktigt skön resa!

smulan sa...

Tuvstarr: Samma här. Jag kommer avvakta att vaccinera mig och se tiden an.
Tack snälla; jag reser idag.

Inkan sa...

I vår ålder så har väl de flesta haft minst ett par rejäla influesnor - och då har man ett visst skydd.

Min syster och hennes man har precis haft influensa- lindrigt och den var över på drygt en vecka.
Min svågers syster, som är läkare, är övertygad om att det var den här nya varianten som spridits här i Stockholmsområdet.
Jag var ute på lokal med min syster igår- så nu lär jag nog ha fått smittan - hoppas jag.Så får jag en ny dos av äkta influensa.

Vi har fortfarande sommar här i stan! Ungarna badar i Mälaren.

Londongirl sa...

Det här är så svårt tycker jag att ta ställning till eftersom det hela tiden kommer för och motargument.

Känner mig kluven till vaccinering. Egentligen skulle jag vilja slippa Men tänker samtidigt att jag inte skulle vilja vara orsak till att jag smittade någon som inte KAN vaccineras av olika skäl....lilla barnbarnet tex. Suck!

Dessutom möter jag så otroligt mycket folk i mitt jobb i skolans värld.

Jag är inte orolig för min egen del men för lilla barnbarnet och hennes unga föräldrar. Som väl är är vi en familj som gärna tycker om att vara ute i skog och mark och på långpromenader i frisk luft.

Det kan nog vara nyttigt att undvika en massa snoriga folksamlingar inomhus just nu och göra som vanligt....vara noga med handtvätten.

Vad skönt det låter med Kreta! En av de öar i Grekland som jag INTE har varit på (har varit på många)
Hoppas du får en avkopplande vecka.

Här i Stockholm är det som Inkan skriver...sol och vackert väder.
Visst är det kyligt tidiga mornar men sen sitter alla ute på dagarna och långt in på kvällarna på uteserveringarna. Härligt! :-)

Kesu sa...

Är du på Kreta? Är det inte där Elisabet också är just nu?

Att även du som är insatt vacklar i vaccinationsfrågan känns bra på ett sätt. DÅ är det ju inte konstigt att jag som lekman gör det. Samtidigt gör det beslutet ännu svårare. Jag lutar mest åt att INTE låta vaccinera mig. Har som filosofi att försöka undvika det i möjligaste mån. Tror att man ska vara inne och peta så litet som möjligt med kroppens immunförsvar. För dig är det ju en annan sak, men jag som mest sitter på frilanskammaren och skriver är inte lika utsatt.

Tack för intressant inlägg! Ha det så jätteskönt i solen!

(PS Jag har skrivit en kommentar till ditt inlägg Funderingar ... Bara så du vet.)

smulan sa...

Inkan: Ja, har man haft både Asiaten och Hong Kong (som jag har) så tror jag att man har ett ganska bra skydd. Om jag inte minns fel så var Hong Kong viruset ganska snarlikt det här nya viruset också..
Och ännu har jag inte hört något om influensan där jag bor. Fast kanske får jag den nu när jag varit ute och rest...? Äsch, det tror jag inte. ;)

Skööön sommarvärme på Kreta. Och fin höst här hemma också. Härligt!

Allt gott till dig Inkan!

Londomgirl: Ja, valet attvaccinera sig blir nog ett högst personlig val utifrån de risker som man anses utsätts för. På flygplatsen på Kreta såg jag ett par som satt med munskydd - mot influensasmittan?? Det känns som det var en lite överdriven rädsla i så fall..
Själv känner mig utvilad och stark mot alla influensa-attacker!! ;)

Åh Kreta är en fanstastisk fin ö! Kanske inte just i turiststråken runt Chania, men landet i övrigt är otroligt rik på grekisk kultur, vacker och mäktig natur och generösa, goa människor. Jag upptäcker alltid nya saker var gång jag åker dit. En ny "pärla" för i år var den otroligt vackra byn Paleochora på sydkusten..

Kesu: Jag tror visst att Elisabet är på Samos... En minst lika fin ö som Kreta. Det har varit en jättehärlig och skön vecka med sol, bad och sköna upplevelser.
Grekland ger verkligen mycket tillbaka för pengarna, tycker jag!

Som sagt, Kesu, så tror jag att valet att vaccinera sig blir nog utifrån de risker för smitta som man anser sig kunna bli utsatt för. Jag gissar att du kanske har haft någon av de föregående influensorna Asiaten eller Hong Kong? Och då har du säkert ett mycket bra skydd mot den här nya influensan, tror jag.

Tack för dina synpunkter under "funderingar" - jag har svarat nu.