lördag 12 september 2009

Utanför Ådalslidens kyrka

Klicka - så förstoras fotot!
 
Det här gamla fotot finns i mina svärföräldrars fotosamling. Det vi känner till är att min svärmor finns med på bilden. Hon står i mittenraden till vänster (ett kryss är ritat på hennes bröst) Min svärmor hette Maria "Maj" Wallin f. 1918 och hon bodde i Lidgatu, Ådals-Liden. Jag skulle tro att svärmor är ca 10-14 år gammal på fotot.

Kortet är taget utanför Ådals-Lidens kyrka. Jämför med konfirmationskortet 1928.

Kan det röra sig om en utflykt till kyrkan?  Konfirmationsundervisning? Men varför finns inte prästen med på bilden i så fall? En äldre dam står till vänster om min svärmor. Vem är hon?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Visst står det väl en något äldre kvinna i andra raden längst till vänster? Kan det inte ha varit sommarundervisning till konfirmationen? Har för mig att mamma sagt att det var brukligt att läsa på sommaren.

Hej från Evy

smulan sa...

Du har rätt Evy! Visst står det en äldre kvinna intill min svärmor - jag såg inte det tidigare.
Sommarundervisning till konfirmation låter också rimligt.

Tack snälla för hjälpen!

Ps. Här regnar det - lite höstlikt. Men fortfarande ganska varmt.

Karin sa...

Min första tanke var att foto var taget utanför en kyrka (Resele?) (söndagsskola?). Det verkar vara lite blandade åldrar på ungdomarna. Visst står det en halvt skymd äldre man längst bak i mitten som skulle kunna vara kyrkoherden. Kyrkoherde i Resele 1930-36 var Karl Hilmer Elde. Hans efterträdare var Nils Anders Arfors. Vem som var dessförrinnan vet jag tyvärr inte.

Varma hälsningar från ett betydligt mer kylslaget Jämtland och det är ett tillfälligt uppehåll i det till synes eviga regnandet.

smulan sa...

Karin: Jag är lite tveksam om den skymde är så gammal...

Men vore det en konfirmationsundervsning sommartid borde ju prästen ha varit med, och inte en äldre kvinna?

Men jag lutar åt att det är en kyrka bakom - det kan förklara att barnen (de flesta) har huvudbonader. Det var ju vanligt förr att alla skulle skyla huvudet i kyrkan.

Kan det vara sidodörren i Ådalslidens kyrka..?

Samma trista väder här idag! Men till evckan blir det varmt igen, sägs det. :)

smulan sa...

PS. Jag gissar att lidgatubarnen konfirmerades i Ådalslidens kyrka och inte Resele k:a, eller hur?

Karin sa...

Absolut att barn från Lidgatu blev konfirmerade i Ådals-Lidens kyrka.

Jag hade ett gammalt svartvitt bröllopsfoto som var taget framför kyrkporten på Ådals-Lidens kyrka och där brudparet står på stentrappan. Men porten står öppen och jag kan inte se pardörrarnas utseende. På ditt foto ser det ut att vara "Zakris Perssonstuk" på byggnadens dörrar.

Jag använde Photoshop och förstorade upp ditt foto ordentligt på skärmen och nu blir jag väldigt osäker på åldern på personen längst bak i mitten.

smulan sa...

Karin: Tyvärr hittar inte jag heller något foto just nu på porten till Näsåkers kyrka, men vi är ganska säkra på att det inte är den porten på det här fotot. Jag tror kyrkans port är bredare än på fotot. Får ta en extra titt när jag kommer dit!

Jag tycker barnen ser ut att vara i olika åldrar. En gemensam skolklass kanske?

smulan sa...

En annan notering är att de flesta pojkarna ser inte "uppklädda" ut. De har vardagskläder. Bara några enstaka ser ut att ha vit skjorta och slips.

reneesfotoblogg sa...

Har en del kort på "Läse-barn" och aldrig att prästen inte står helt synlig och i full mundering.
Här fanns det något som hette fortsättningsskola, några veckors praktiskt arbete efter folkskolans avslut.
Kan det vara något sådant eftersom barnen är vardagsklädda.
mvh R

smulan sa...

Reneé: Håller med om att prästen borde varit med på bilden om det handlar om konfirmationsundervisning. Dessutom är istället en äldre dam (lärarinna?) med på bilden t.v.

En fortsättningsskola är inte omöjligt. Min mamma gick i en sådan (hon är född 1922), men jag har för mig att fortsättningsskola var ganska nytt när hon påbörjade den.. (Måste kolla upp det)

Men vilken skola syns på bilden i så fall, tro???

Christina sa...

Så allvarliga, nästan lite trumpna, de flesta ser ut på bilden.
Det är intressant att följa resonemanget, jag tycker också att prästen skulle vara central i bilden om det rörde sig om konfirmationsundervisning.

Det är otroligt svårt att gissa åldern på han som står skymd längst bak. Tanten i hatt är desto lättare ;)

smulan sa...

Christina: Jag har tänkt på samma sak; att barnen ser så allvarliga ut. Ett par-tre av flcikorna ler dock! ;)
Kanske var de tvungna att vara allvarliga på den tiden om det gällde kyrkliga aktiviteter??

Christina sa...

Så roligt att du fick fram var kortet är taget :)

Barnen ser inte bara allvarliga ut, de ser rent av dystra ut med rynkade ögonbryn och surmulna anletsdrag. Ett infall jag fick var att fotografen var väldigt illa omtyckt, eller att barnen har blivit åthutade precis innan kortet togs.

Det är roligt att man får så många funderingar runt personer på gamla foton. Det är verkligen möten över tiden.

smulan sa...

Christina: Jag tänkte inte på det gamla konfirmationskortet - fick tips om det. Jag har också skrivit till pastorsexp. om hjälp. De har varit till god hjälp tidigare.

Ang. dystra barn. Jag är också inne på att det kan ha varit en sträng fotograf! Och den gamla damen på fotot ser inte mindre sträng ut...;) Vilken roll hon nu har..

smulan sa...

Från en av min mans kusiner har jag fått följande kommentar till fotot:

"När det gäller fotot som du frågade om så vet jag inte vilket år det var och i vilket sammanhang. Jag skulle gissa att det kunde vara i samband med någon skolavslutning ( fortsättningsskolan) som mamma har talat om. Det är olika åldrar på de flickor jag känner i igen. Ovanför Maj står Maja Nyström och hon har en syster som står lite längre ned som jag tror är Sara. De är systrar till Signe Björn som skänkt ”Nils-Olovs” till byborna. Jag ser också Lydia och Hildur Westin, Viola Persson, Signe Nilsson och Anny Nilsson. Grabben längst ut till vänster med kepsen tror jag att du har med på ett annat fotografi där han har en cykel och är tillsammans med ett gäng som ligger på gräset hos Westins. Jag tror att han reste till Amerika efter vad mamma berättat, kommer just nu inte ihåg hans namn."

Grabben, som Anita nämner, heter Helge Andersson.
Tack snälla Anita för detta!

Hälsningar Smulan