onsdag 12 augusti 2009

Konstmuseét på Bornholm

Ett besök på Bornholm ingick i vår resa. Bornholm är verkligen värd ett besök. Kanske främst för den vackra och frodiga naturen, de små pittoreska städerna vid havet, men även för den goda inhemska maten. Gudhjem är en gammal medeltidsstad som är otroligt vacker. Där åt vi bland annat en underbart god middag vid havet som bestod av Bornholms specialitet rökt sill och andra goda fisksorter. Jättegott!

Bornholm anses som konstnärernas ö. I förhållande till sitt invånarantal har Bornholm den högsta koncentrationen konstnärer och konsthantverkare i Europa.

I ett av Bornholms vackraste naturområden, vid Helligdomsklipporna strax utanför Gudhjem, ligger Bornholms Konstmuseum. Ett konstmuseum jag absolut ville se. Det är en fantastiskt vacker arkitektoniskt och spännande vit byggnad byggd 1993 - en byggnad som i sig är som ett konstverk med många vackra fönster mot naturen och havet utanför. Längs den nästan sydländska "gatan" i museét finns ett auditorium (där en ensemble övade när vi besökte museét), café och museumsbutik.

I de olika utställningssalarna visar museét året runt särutställningar med dansk och internationell konst. I museét finns också många värdefulla samlingar av måleri, skulptur och konsthantverk samlade. Där finns konst från början av 1800-talet och fram till våra dagar. Exempelvis "Helligdomsklippen ved Rø", målad av Michael Ancher. Michael Ancher sätts väl oftast i samband med Skagen i Danmark, men han var ursprungligen från Bornholm och vände livet igenom tillbaka till sin födelseö.


Konstmuseét ligger otroligt vackert alldeles intill havet och Helligdomsklipporna. Bilder från den promenaden längs havet och klipporna kommer i nästa inlägg.

9 kommentarer:

Inkan sa...

Jag förstår att det blev en estetisk upplevelse- vilket konstmuseum. Spännande i både form och innehåll.

Och en ö som har en spännande historia och där skulle jag gärna tillbringa en sommar...

Tänk att det finns så många spännande platser i vår närhet.

smulan sa...

Inkan: Ja, Bornholm är en härlig semesterö. Många cykelsemestrar runt den lilla ön. Vacker natur, härliga badvikar. Inga hyreshus bara vackra små hus. Oftast bra väder.

Synd bara att den danska kronan är så dyr! :)

Christina sa...

Jag har aldrig varit på Bornholm, men alltid velat dit...
Det här blev en puff i ryggen :)

Londongirl sa...

Hej Smulan!
Nu är jag här och läser ikapp efter att ha varit ganska datorfri under tiden jag varit ute på ön.

Ja det var verkligen en vacker byggnad som konstmuseet på Bornholm var inrymt i må jag säga!
Har aldrig varit på Bornholm men förstår att det måste vara mycket speciellt.


Klickade upp flygbilderna här nedan och jag tappar nästan andan så vackert är det i dina trakter!!

Nu har jag vinkat till ditt hus så här från ovan. Härligt att få flyga över så fantastiska landskap!

Ni bor verkligen vackert där.

smulan sa...

Christina: Jag hade inte funderat på Bornholm tidigare - det var min man som ville dit. Men det blev en positiv överraskning! Verkligen.

Londongirl: Tack snälla. Ja, vi bor i en mycket vacker bygd. Om man slapp vintern vill säga...;)

Jag vinkar tillbaka till dig!

Elisabet sa...

Och jag som har färjan till Bornholm bara en bit härifrån .., inom promenadavstånd, har bara varit där två gånger på sexton år.
Nu får det bli skärpning.

smulan sa...

Elisabet: Jodå, vi åkte också färjan från Ystad. Klockan 5 på morgonen.. - vi höll på att försova oss! (Vi sov 3 timmar i bilen i hamnen...)

På hemvägen blev det ett längre besök i Ystad. Regementsgatan gick vi på! ;) Sov över i Snårestad. Dan därpå Ales stenar, bad i havet och hela vackra Österlen. Du bor vackert Elisabet!

Kersti sa...

Jag säger som de andra, nu blev jag väldigt sugen på att åka till Bornholm.

smulan sa...

Kersti: Jag tror inte att du ångrar dig! :)