tisdag 28 juli 2009

Var finns Pelle Molins brev?


Det verkar ha gått troll i de brev av Pelle Molin som ägs av Hembygdsföreningen i Näsåker...

För en tid sedan fick jag veta att minst ett tiotal originalbrev av Pelle Molin, som ägs av Hembygdsföreningen i Näsåker, är "förvunna".
I dagens TÅ finns en kort artikel om att Isabella Josefsson från Pelle Molinsällskapet håller på att samla alla kända brev från Pelle Molin till en liten skrift. Problemet i sammanhanget är, enligt artikeln, att det saknas ett tjugotal brev som ägaren Ådalslidens Hembygdsförening lånat ut till någon (?) vid något tillfälle och ej fått tillbaka.

Detta är mycket märkligt, tycker jag. Hembygdsföreningen vet väl vem de lånade ut breven till? Eller är breven borta? Puts väck?

Det är inte första gången som brev av Pelle Molin har "försvunnit". Även vid mitten av 1960-talet kom en del av Pelle Molins brev på "avvägar". Något som då blev mycket uppmärksammat och beskrevs i Expressen så här:


Vid det tillfället "återfanns" dock breven i ett bankfack...!


Copyright: Hans O Alfredsson. (Tack Hans-O! )

Kanske dags att ta en titt i bankfacket igen? ;)


PS. Jag kan rekommendera följande böcker där många brev är återgivna ur Pelle Molins digra brevsamling:

"I Pelle Molins spår" av Per Nilsson-Tannér (1951)

"Pelle Molin. Brev, dagboksblad och varia i Sollefteå stadsbibliotek" av Per Nilsson-Tannér (1966)

9 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Då undrar man varför i helskotta originalbreven överhuvudtaget finns i stugan och ännu mer fundersam blir man över att de lånats ut.
mvh R

smulan sa...

Renee: Det fanns inga originalbrev i PM-stugan. Bara kopior inlåsta i glasskåp. Men likafullt verkar det som både original och kopior försvunnit! Märkligt.

Jag hoppas breven kommer tillrätta..

Tuvstarr sa...

Verkligen, mycket konstigt! Man skulle särskilt akta alla brev av Pelle Molin som eventuellt finns i andra hembygsföreningar.

smulan sa...

Tuvstarr: Jag tror inte att det finns så många originalbrev i andra hembygdsföreningar. Desto märkligare är då att föreningen inte har mer kontroll över denna kulturskatt än att breven bara "försvinner"!

Jag vill ju tro att breven på något sätt kommer tillbaka, men så länge ingen(?)vet vad som hänt, så vet man inte vad man ska tro om detta...

Kersti sa...

Verkligen ingen ordning. Hur kan ingen veta? Det är verkligen mystiskt.

Anonym sa...

Suck... ska man tro någon i Lidens Hembygdsföreningen, så har man "lånat ut" deras egendom utan kontroll vart?

Det här är ju mycket värdefulla objekt med höga ekonomiska värden.

Klart att någon har gjort något kriminellt för att tjäna pengar!

Vem däremot - är väl svårare att säga. Det finns säkert lurade godtrogna inblandade, tyvärr, som inte verkar vilja sprida ljus över det hela.

Lars Eric
www.junselebyar.se

Ptr sa...

Detektiven i mig vaknade när jag läste om de försvunna breven! Det är trist och försumligt om någon lånat ut brev och/eller kopior utan att ha mandat från styrelsen. Sedan kan det ju vara så "enkelt" att breven lånats ut till någon person som avlidit, och att de därefter skingrats vid någon bodelning eller dödsboauktion. Den som eventuellt har lånat ut breven kanske hade kvitto på lånet, men själv hunnit avlida innan han/hon kunnat redovisa detta. Ett tips (om ingen redan tänkt samma tanke) kan då vara att kolla vilka medlemmar med möjlighet att komma åt breven som avlidit under årens lopp, och vilka Molinforskare som gjort det samma (har svårt att tänka mig att vem som helst har fått låna breven!) I bästa fall kan breven ligga som arvegods eller auktionsfynd hemma hos någon som inte är medveten om deras betydelse.

smulan sa...

Lars-Eric: Enligt en upgiftslämnare så ska en ledamot i Hbf ha uppgett att "kopiorna i stugan blev bortkastade i samband med tapetseringen; "nån" tyckte att det bara var skräp""...!

Förstår du nåt...?? ;)

Peter: Det ligger en del i dina teorier som absolut bör kollas upp. Jag hoppas att Hbf:s ledamöter läser och funderar. Men jag tror att de vet mer om den här "affären" än de vill uppge, förstås...

Sitter i bilen och skriver. Igår åkte vi genom din hemstad Mölndal på väg till Gbg Peter! (Vi är på hemresa från Tyskland.)

Ptr sa...

Smulan, då var vi bara några hundra meter från att ses!

Ikväll är det en fantastisk sommarkväll här. Jag kom nyss hem och såg ett magnifikt "stjärnfall" på vägen. Funderar på att övernatta på balkongen under bar himmel i natt - det är nog så nära "vildmark" man kan komma, så här i storstadens utkant.

Ha en fortsatt fin helg!