lördag 25 juli 2009

Thyra 97 år / uppdatering

I dagens skriver man om 97-åriga Thyra, som beviljats särskilt boende men som inte kommer att få möjlighet att bo på sin hemort på grund av att platserna ska reserveras för personer med demenssjukdomar. Hon kan dock få en plats på annan ort trots att hennes största önskan är att fortsätta bo i Ramsele där hon levt i hela sitt 97-åriga liv. Jag tycker det är ett oerhört inhumant och kränkande handläggning av kommunen! Tyvärr fick inte Thyra stöd i Länsrätten heller när beslutet överklagades av sonen.

Jag vet av egen erfaranhet, och som verksamhetschefen Lena Andersson också säger i TÅ, så försöker man i möjligaste mån att bereda plats på hemorten om det är vårdtagarens önskemål. Det som i det här fallet sätter käpp i hjulet är inte en direkt platsbrist i äldreboendet, utan att man planerar i första hand att ta emot enbart dementa personer eftersom kommunen planerar att skapa ett framtida demensboende där.

Syftet att skapa särskilda demensboenden är säkert både vettigt och logiskt med tanke på att där bör finnas utbildad och kompetent personal i demensvård, vilket möjligen kan underlättas om demensboenden centreras i en kommun. Dementa människor har i allmänhet ingen lokalkännedom utan där är hemmiljön och kompetent personal i boendet det viktigaste i vården.

Men ett nytt demensboende får inte ske på bekostnad av att enskilda personer med stora vårdbehov ska behöva flytta till en annan ort mot vårdtagarens egen vilja! Det är oerhört fel och kränkande. Det skapar en stor oro hos gamla människor som har hoppats och trott att den dag de behöver vård och hjälp inte ska behöva flytta från hemorten - ofta långt från barn, anhöriga och vänner. Den utvecklingen får inte ske!

Låt Thyra 97 år bo kvar i Ramsele. Bara för man är gammal så ska man inte behöva tvingas flytta från hemorten mot sin vilja. Inga andra människor behöver flytta mot sin vilja - varför ska gamla människor drabbas?

Tänk med hjärtat kommunfolk! Låt inte ekonomin styra allt. Låt oss få behålla en viktig värdegrund nämligen att gamla och vårdbehövande människor har rätt till trygghet i sin närmiljö.

Det är ett fundamentalt behov. För alla och i synnerhet för gamla människor.

Uppdatering 13/8:
Thyra behöver inte flytta från den ort där hon bott i hela sitt liv. Nu har kommunen ordnat plats för henne på ett äldreboende på sin hemort Ramsele. Thyra är glad! Läs mera i dagens ..

Förnuftet segrade. Eller var det tack vare en stark opinion?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag blir så deprimerad då jag läser om sådana här händelser. Finns det verkligen inte en enda vettig person där uppe i ert landsting som har funderat över hur det är att bli gammal? De vill väl inte själva skyfflas runt som en hög med avfall när den dagen kommer, eller hur?

Finns det inte någon protestlista för denna Thyra? Jag anser att det är detsamma som att putta henne utför ättestupan om de tvingar henne att flytta från sin bygd.

Mitt hjärta gråter / Evy

smulan sa...

smulan sa...
Evy: Det är Kommunen som är ansvarig och fördelar platserna i äldrboenden - inte Landstinget.

Jag tror att protesterna kommer att hagla eftersom det har uppmärksammants i tidningen. En hel sida i tidningen. Bra tycker jag! Det finns möjligheter till kommentarer under artikeln i tidningen också. (som ligger ute på nätet nu)

Allt gott!
Anita

Cicki sa...

Det är så tråkigt att behöva läsa om detta och liknande saker. Tyvärr verkar det vara alltför vanligt att man behandlar gamla lite som det faller sig. En del får inte komma till ett boende, andra flyttas om hur som helst och så vidare. Det är bra att det uppmärksammas. Det är nog ända sättet att få någon ändring på eländet.

smulan sa...

Cicki: Ja, finns det "bråkiga" anhöriga så kan man få rätt. Men alla gamla har inte det tyvärr..

Allt gott! Smulan

Marianne sa...

Det är förfärligt! Speciellt som det tydligen inte handlar om platsbrist, bara på vilja. Man kan inte BARA specialisera sig på demensvård, de flesta äldre som behöver hjälp och vård är ju faktiskt inte dementa.

Jag hoppas verkligen att protesterna ska hjälpa henne.

reneesfotoblogg sa...

Dessa våra folkvalda, som så fort de kommer till köttgrytorna drabbas av total brist på empati och förstånd och istället utvecklar girighet och känslolöshet.
Man blir så ledsen för Thyra skull och samtidigt blir man rädd för sin egen framtid.
mvh R

smulan sa...

Marianne: Ja, jag hoppas också att protesterna ska hjälpa Agnes att få bo kvar i Ramsele. Demensvård är viktigt, men alla ska kunna få plats på sin hemort om de önskar.

Renee: Ja, tyvärr är jag benägen att hålla med dig. Även om ekonomin styr mycket, så anser jag att det krävs mer empati och kompetens bland de ansvariga än vad som nu finns i vår kommun.

Hannele sa...

Märklig byråkrati... minns en annan pigg 104-åring, som inte längre fick sitt eftermiddagskaffe i matsalen utan tvingades sitta ensam på rummet, för dom la om kostnaderna..

Katarina sa...

Ett stort GRATTIS på födelsedagen (i efterskott) Anita!

Kramar, Katarina

Christina sa...

Vad jag blir trött och ledsen när jag läser om sånt här.
Det är ofattbart att behandla en 97-årig gammal kvinna på det här sättet.
Var finns empatin?

smulan sa...

Christina: Jag känner på samma sätt som du. Man blir helt orkeslös...