fredag 6 mars 2009

Girighet

Visst är det ruggigt. Först miljonbonusar till redan högavlönade chefer på statliga bolag. Bland annat AP-fonderna. AP-fonderna (våra pensionspengar) gick många miljarder i förlust på grund av chefernas riskfyllda aktiespekulationer. Trots det får cheferna flera miljoner i bonus bara för att bolagen inte gick med så mycket förlust som man räknat med... Japp, så är det !

Det är girighet utan gräns. På pensionärernas bekostnad.

Och så detta.. Kungen begär flera tiotals miljoner extra till dotterns bröllop. Av skattepengar! Kungen har dessutom två barn till som är på väg att gifta sig - ska även de bröllopen bekostas av skattepengar?

Kungen är mångmiljonär. Dessutom får han och övriga medlemmar i kungafamiljen ett stort apanage - mer än 100 miljoner. Borde inte kungen själv kunna bekosta sina egna barns bröllop? Så går det till i andra mycket mindre bemedlade familjer. Varför ska kungafamiljen vara ett undantag?

Nej, anser kungen att han inte har råd att betala så tycker jag att han får gå till andra sponsorer för att tigga pengar till sina barns bröllop.

Det är inte skattebetalarna som ska stå för den bröllopsnotan.

Tycker jag.

5 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Håller fullständigt med dig på alla hålla och kanter!
mvh R

Monet sa...

Tror du inte det kan bero på att det här inte är vilket bröllop som helst? Det är ju en "statsangelägenhet" när en kronprinsessa gifter sig, hon är ju blivande statschef och kan inte ha något litet bröllop i stillhet.

Mängder med andra kungligheter och statschefer från andra länder bara "måste" ju bjudas in, de kan inte bara begränsa sig till släkt och vänner som vi "vanliga" dödliga kan göra.

Jag tar inte girighet i försvar och är lika f-b som du på bonusavtal. Men jag tror att man får se det här bröllopet i ljuset av att det faktiskt är en angelägenhet som också berör svenska folket. Eller?

smulan sa...

Renee! :)

Monet!
Jag kan inte se att bröllopet är en angelägenhet för h e l a svenska folket. Om kungen inte anser sig ha råd att betala sina barns bröllop (han h a r råd!)så borde han begära pengar av dem som sponsrar och stödjer honom, tycker jag. Dvs näringslivet, veckotidningarna och monarkisterna.

Om vi ska ha monarkin kvar så borde monarkin, precis som kyrkan, skiljas från staten, anser jag. Det bör vara frivilligt att behöva stödja monarkin.

Lika lite som jag anser att chefer är förtjänta av miljonbonusar så ska skattebetalarna inte behöva stå för kungabarnens bröllop.

Viktoria verkar vara en smart och empatisk tjej. Jag önskar henne allt gott. Synd bara att hon har tvingats in i en roll som är helt otidsenlig i en demokrati.

Elisabet sa...

I nästan allting är jag en sån där människa som är "å ena sidan ...., ja, men å andra sidan ..".

Jag förstår dig Smulan.
Men jag förstår Monet också.

Jag är en sån som tycker att monarkin i sig själv är helt förlegad, men jag kommer förstås att sitta framför tv:n och titta och säkert blir jag rörd också.

I det här fallet tycker jag faktiskt både-och.

smulan sa...

Elisabet! Jag har inget emot bröllop - absolut inte! Jag tittar gärna på kungliga bröllop på TV.

Men jag skulle gärna avstå om jag slapp vara med och betala för ståhejet. :)