tisdag 16 december 2008

Gamla julkort

Så här i julkortstider så vill jag gärna rekommendera ett par hemsidor om man vill se riktigt gamla julkort. Gamla julkort är ju så vackra, tycker jag!

Kortet ovan har jag hittat på en helt underbar blogg med bara 50-talsnostalgi. Bloggen heter Femtiotalsjakten och i ett av inläggen visas vackra gamla julkort - många av julkorten är från 1940-talet. Titta och njut!

På Postmuseéts hemsida pågår en julkortsutställning med gamla julkort. Där finns också en intressant historik om julkortets historia. Där står det bland annat så här:

"Det första julkortet skickades i England på 1840-talet. Det trycktes i en upplaga av tusen exemplar och var handkolorerat. Det var samtidigt ett nyårskort. Vid den tiden var trycktekniken ännu inte så väl utvecklad att vackra färgkort var möjliga i massupplaga. I Sverige började man skicka julkort på 1880-talet. Både influenser och kort kom till Sverige från Danmark och Tyskland. Den nu hävdvunna hälsningen "God jul" hade i början konkurrens av både "Fridfull jul" , "Fröjdefull jul" och "Glad jul".

Till en början delade man själv ut julkorten, men snart kom de att distribueras via postverket. Julkortskrivandet var först en överklassföreteelse som sedan spred sig nedåt i folklagren. Efter 1897 års utställning i Stockholm, blev vykortsskrivandet i allmänhet en sådan fluga, att det sägs att 1903 års ståtliga huvudpostkontor på Vasagatan i Stockholm bekostats av inkomsterna från vykortsportona. "

Men nu är det hög tid att skicka årets julkort!

Inga kommentarer: