Translate

onsdag 23 juli 2008

Rapport från fiskgjusboet på Långnäset




Två eller möjligen tre flygfärdiga fiskgjusungar! (uppdaterat) Skönt att allt gick bra. Inom några veckor är ungarna tränade och beredda för den långa färden mot Afrika. Är det inte fantastiskt!

Lycka till på färden och välkommen åter till Långnäset nästa år!

(De två sista korten är tagna genom kikarögat.)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Vilka fantastiska bilder du fått. Underbara. Och du fixade det där med kikaren också :-D

Jag kollar på sidan med fiskgjusar som du länkade till för ett tag sedan. Jättespännande ju att se dem i rörligt tillstånd. Inte var dag man har sådan möjlighet.

Tack för länken och de fina bilderna du matar oss med.

Hej från Evy

Anonym sa...

Hej Evy!
Tack för ditt tips om kort genom kikaren! :) Det var lite knepigt att ta men det blev dock bättre än utan.

Ja, länken till Skottlandsgjusarna har jag tittat på varje dag och sett att även de är flygfärdiga nu.

Ha det gott!

Ptr sa...

Härliga bilder! Fast är det tre ungar? På den nedre bilden verkar det i alla fall vara två vuxna och en unge, men de två andra "småttingarna" kanske bara är dolda?

Anonym sa...

Peter! Jag är nästan säker på att det är tre ungar. Jag såg modern (?) flyga i luften och hon var betydligt större än de som var i boet. Jag satt länge och tittade i kikaren och ibland fick jag för mig att det fanns fyra fåglar i boet, men de flaxade så mycket så det var svårt att avgöra.
Jag tror att bilderna "ljuger" lite om storleken - gjusarna i boet ser lite större ut än de verkligen var, tycker jag.

Ptr sa...

Det jag funderar över är att två av dem är utfärgade, medan den tredje ser ut att ha kvar ungfågeldräkten. Jag är inte säker på hur snabbt gjusen får sin vuxenfjäderdräkt, men har svårt att tänka mig att ungarna redan nu är fullt utfärgade (jmfr bilderna från Skottland!). Fast du såg ju en vuxen över boet samtidigt, så det är möjligt att jag har fel.

Anonym sa...

Peter! Du gör mig lite fundersam.. Jag vet att du är så fågelkunnig. Vi ett tidigare tillfälle vet jag bestämt att jag såg tre små fågelhuvuden sticka fram över bokanten alltmedan en vuxen gjus flög i luften, därför har jag tagit för givet att det finns tre ungar i boet. Och desssutom ser alla fortfarande mindre ut än sin förälder. Jag har bara sett EN förälder - finns hannen kvar och deltar han i att ge ungarna mat?

Vid ett tidigt tillfälle såg jag dessutom TRE fiskgjusar cirkla runt i luften när ungarna definitivt inte var flygfärdiga (och ej syntes till i boet) för att krångla till det ytterligare...:)

Önskar att du var här och kunde hjälpa mig att identifiera gjusarna Peter!

Ptr sa...

Kan det vara så att det finns fler fiskgjusar vid sjön, och att det är någon från ett annat par som tagit en koll när du såg den över boet?

Båda föräldrarna är kvar och hjälps åt med matandet och tillbringar rätt mycket tid i boet när de styckar bytet. Möjligheten finns ju även att det finns fler ungar i boet, men att de inte kom med på bild.

Anonym sa...

Peter! Jag tror inte att det finns flera fiskgjusar vid sjön.

Jag tror fortfarande att det finns tre ungar i boet. Jag ska gör en ny koll om några dar!

Jag har skickat dig några bilder från senaste besöket, ej förminskade, så kan du titta lite noggrannare på dem.

Ptr sa...

Kollade de fina bilderna du skickade, och får det till två synliga ungar samtidigt. Kan ju innebära att de jobbade skift och faktiskt är tre stycken totalt!

Anonym sa...

Hej Peter!

När jag tittat på gjusungarna i Skottland så kan jag inte se någon större skillnad i färgerna på dem och deras föräldrar som synts till av och till i boet. Den skillnad jag har sett på "mina" gjusar är att ett par av dem är större och andra är mindre. Ett par av dem jag såg i boet hade samma mörka spräckliga fäger som de vuxna, men de var mindre.

Ja, jag har svårt att avgöra - det jag känner mig ganska säker på att det var tre små huvuden som tittade upp i boet frö några veckor sedan medan en större gjuse cirklade ovanför...

Jag ska ta en koll igen!

Ha det gott i värmen!
Anita