söndag 15 juni 2008

Axel Engblom (1885-1969), näverslöjdaren

Axel Engblom och Ida Lundin. Foto: Sigfrid Sundvall.

När jag var liten på 1950-talet minns jag en farbror som bodde i en liten stuga inte långt från mitt barndomshem i Västanbäck, Näsåker. Farbrorn hette Axel Engblom. Jag minns att han hade ett talfel, och att han ibland, när han fått i sig ett par öl, gärna gick och sjöng gamla skillingtryck och sorgsna sånger som "Roine strand". Mer än så kände jag inte till Axel Engblom vid den tiden.

Jag vet numera att Axel Engblom var en mycket duktig näverslöjdare. Innan han flyttade till Västanbäck i slutet av 1950-talet bodde Axel i ett litet hus i Vigdsjön, Jansjö tillsammans med Ida Lundin, där han försörjde sig med näverarbeten och fiske. (huset finns fortfarande kvar)

Axel Engbloms näverarbeten är otroligt vackra och välgjorda. Produktionen blev stor och hans alster är spridda över hela landet. Till och med den gamle kungen Gustav V förärades en av Axel Engbloms näverkorgar i gåva vid ett kungligt besök i Näsåker. I min mans föräldrahem fanns också ett av Axel Engbloms fina näverarbeten, och den vackra näverkorgen står nu hemma hos oss (bild).

Axel Engblom föddes 1885 i Holafors, och växte upp med sin mor och sina yngre halvsyskon i Rå, Näsåker. Hans pappa är okänd. En avlägsen släkting till Axel Engblom var den kände träsnidaren Zachris Persson (1815-1871) Axel Engblom dog 1969.

Klicka på fotot så ser man det vackra hantverket bättre!


Uppdatering: Axel Engblom f 1885-04-04 i Holafors, Ådals-Liden. Han var äldst av fem syskon. Modern hette Johanna Erika Holmberg f 1859-04-09 i Lidgatu, Ådals-Liden död 1920-04-27 i Rå, Ådals-Liden. Fader okänd. Axel Engblom dog 1969-11-22 i Ådals-Liden.


5 kommentarer:

Inkan sa...

Fantastiskt att ni har kvar näverkorgen så vacker. Ser ju nästan nygjord ut! Just handslöjd är roligt att ha - tänk va de kunde de gamla hantverkarna.

smulan sa...

Ja, det märks att det är ett mycket fint hantverk. Otroligt välgjort. Han gjorde dessutom egna naturfärger (rött och grönt) av lingon och löv. Den röda färgen finns i röda prickar längst upp på korgen och färgen är såå vacker fortfarande!

smulan sa...

Bilden av näverkorgen är nu klickbar för större storlek! Så kan bättre man se det fina hantverket..

Inkan sa...

Tack - jag förstorade upp den - och OJ vilket fantastiskt hantverk.

Jag la in din blå stol på min blogg- såååå fin!

smulan sa...

Blå blommor på en blå stol - bara till dig Inkan!