onsdag 28 maj 2008

Två nationalhelgon.....


Piotr Skrzynecki (1930-1997) var en legendarisk skådespelare och regissör i Polen. Han sitter staty på det stora torget i gamla stan i Krakow, och varje dag har han nya blommor i sin hand som visar hur uppskattad han blev och fortfarande efter sin död är i sitt hemland.


 

Piotr med vänner....

I gamla stan i Stockhom hälsade jag också på vårt eget nationalhelgon Evert Taube. Han hälsade mig glatt i det underbart vackra vädret. Aldrig har jag sett Stockhom och gamla stan vackrare än denna gång!

Jag har just återkommit från en underbar och intressant resa till Krakow. Krakow är en gammal och underbar, historisk och kulturell stad som jag genast föll för. Där fanns mycket, mycket att se och uppleva. Jag återkommer till det!

På hemvägen gjorde jag , som sagt, ett stopp i Stockholm där jag träffade (förutom Evert :) ) Ingrid, som genom sin aktiva medverkan gjorde det möjligt att jag har hittat och fått min farfarsfarfars gamla bibel! Det är en underbar och lite märklig släktforskningshistoria som jag skrivit om här . Ett jättestort och varmt tack Ingrid!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen hem Anita

Roligt att din resa blev lyckad. Du fick alltså inget av allt det regn jag hört ska ha fallit över Polen under sista tiden?

Ska bli kul att läsa dina kommande små berättelser om dina upplevelser.

Själv har jag gjort en resa till Ellen Keys Strand vid Ödeshög. En helt fantastiskt vackert belägen plats intill Vätterns vatten. Och guidningen var jättebra och en-och-enhalv-timme gick som ett visch. Hade gärna stannat i trädgården utanför huset resten av dagen men det var lite långt att gå hem...

Hej från Evy

Smulan sa...

Hej Evy!
Nej, inte en droppe föll tack och lov! Ingen sol heller men varmt och skönt ändå. Jag hoppas skriva lite om Krakow - en helt underbar stad!

Ellen Key minns jag berättelser om från yngre dar. Jag visste dock inte var hon hade bott. Jag är säker på att du fick en jättetrevlig visning på en sådan vacker plats!

Fortfarande lite kallt och kyligt här, men svalorna har kommit och värmen är på väg! Det känns skönt att vara hemma igen.

Allt gott! Anita

Inkan sa...

Å en sådan där härlig minnesstaty igen som man kan sitta bredvid. Jag gillar den här typen av statyer av poeter, skådespelare, sångare etc. Hellre sådan än alla dessa krigsmonument och gamla kungar.
Skådespelare Piotr Skrzynecki verkar vara lika älskad och ompysslad som poeten Fernando Pessoa i Lissabon. Han sitter ju också vid ett bord utanför ett café han själv ofta besökte.

Synd att du ej hade mer tid i Sthlm- men...Taube står kvar:)

Kram!

Inkan sa...

Psst - vilket gudomligt söt unge i rutan uppe till höger. Lockigt hår och änglaljuv.
Underbart foto!

Vi hörs.

smulan sa...

Inkan vännen!
Jag hoppas få mer tid nästa gång jag kommer till Sthlm. Då ska vi sitta på Stortorget och dricka ett glas vin! Det var helt underbart att strosa runt i gamla stan de timmar jag var i Sthlm. Jag hade nästan glömt vilken ljuvlig stadsdel det är....

Hmmm.. tills jag hittar ett lite mer "up to date" foto att lägga in, så får den här lilla lockiga varelsen duga :)

En bra dag!
(Själva ska vi åka till en ortopedveterinär i Östersund idag för en slutlig bedömning av Ronjas ben....)

thord wiman sa...

Välkommen hem!

Att vara nationalhelgon verkar mysigt och uppskattat.
Ja - kanske man skulle satsa på det...
Hur svårt kan det egentligen vara att kreera ihop några storartat folkliga och odödliga strofer?

Inget hmmmm... Smulan. Tösen i rutan är söt som sockerdricka! Låt henne vara kvar åtminstone året ut!

Som Evy vill jag rek. Ellen Keys "Strand" vid Vättern. Makalös plats särskilt i ögonfägnad blåsippstid.
Ellen hade ett innerligt förhållande till blåsippan som nog för henne symboliserade själen i människan - hon skrev mycket om vikten att vårda sin "blåa" själ!

Det finns en underbart, förtjusande biografi om "Sibyllan på Strand" "Ett hem för själen" av Ingela Bendt. Rekommenderas varmt som mycket välgörande och lycklig vinterläsning!!
Den vackra bildsatta boken finns att låna på biblioteket där jag fann den en gång och inspirerades till ett oförglömligt besök i blåsippornas april månad.

Hej från thord.

smulan sa...

Hej Thord!
Just hemkommen från Östersund och mycket ledsen över att vår kära Ronja är borta för alltid, så känns det gott att läsa ditt inlägg Thord.

Jag blir så inspirerad att besöka Ellen Keys hem av ditt och Evys inlägg att döma. Och jag ska absolut låna boken du rekommenderar! Tack Thord!

Nu ska jag vårda min själ som är väldigt "blue" ikväll.....