söndag 4 maj 2008

Glädje och oro.... / uppdatering

Svalan har synts hos kusinen i grannbyn!

Så här skriver min kusin:

"Hej! Såg årets första svala i går, den var lite blyg så jag fick ingen bra närbild. Men nog är det en svala allt." (Foto: J-B Johansson)
Underbart!


Underbart är det också att vi nu krattat hela tomten. Det blev så rent och fint. Igår hade vi 19 grader varmt. Nästan all snö är borta. Sjön gick upp igår, tussilagon har blommat färdigt och björklöven har börjat spricka så smått. En lövgroda - tror jag - hade gömt sig i gräslövet, men den flyttade jag genast till skogen så att den inte skulle bli mat till skatorna som boar i en björk på gården.

Myrorna trivs på vår skogstomt. Två nya små myrstackar hittade vi på tomten. Tyvärr fick de också förpassas - med myror och allt - till samma plats i skogen. Förhoppningsvis stannar myrorna där..... jag vill inte ha flera myror på tomten än de vi redan har!

En större fågel swishade förbi och flög in i ett gammalt hackspettbo i en tall. En knipa, trodde min man. Jag hann bara se stjärtfenorna på fågeln när den flög in hålet i tallen - och en stor fågel var det. Bygger knipor bon i gamla hackspettbon? Det här boet får jag ha koll på....


Valborgsmässoafton i Rå med Ronja.

I morgon ska vi låta veterinären undersöka vår "gammelmor" (11 ½ år och mamma till två), hunden Ronjas ena framben. Hon har plötsligt börja halta och jag känner mig orolig för att det är allvarligt. Ronja har genomgått bland annat ett kejsarsnitt tidigare och en svår tumöroperation förra året som tog väldigt lång tid att läka, och vi anser inte att det känns riktigt att hon eventuellt ska genomgå flera operationer i sitt liv. Vi får höra djurdoktorns dom i morgon....

Uppdatering em. 5 maj:´

Veterinären trodde att det kunde röra sig om en ligament- eller muskelskada i knä- eller höftleden. Möjligen beroende på artros. Ronja ordinerades anti-inflammatorisk medicin och sträng vila i minst 14 dagar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan
Jag ska hålla en tumme för din Ronja att det inte är något farligt. Det är så ledsamt när djur har ont och det är ännu ledsammare att behöva ta det svåraste av beslut.

Kram från Evy

smulan sa...

Tack Evy! Jag tror inte Ronja har ont - hon är lika pigg psykiskt som tidigare - men hon vill inte använda benet. Jag gissar på att det är en korsbandsskada och det måste i så fall opereras. Och det vill vi inte utsätta Ronja för igen....

thord wiman sa...

Hej Smulan!

Jo men se - en ladusvala och kanske även sommar småningom fastän den är ensam.
Tänk vad fort allt ändå går - tussilagon, snön, sjön redan uppe.

Ni ser så glada ut på Valborg och man säger ju, åtminstone säger finlandssvenskarna det "Glada Vappen" (Glad Valborg...).

Rå - hm...låter bekant. Tittade på kartan: Helgum, Rådom men ingen Rå. Så var?
Det var ju i Rådom den gamle centerledaren Gunnar Hedlund bodde i så många år. Han med det riksbekanta björnskinnet: "sälj inte skinnet..." en metafor han framgångsrikt använde i någon debatt.
Rå. Jag ger upp!

Och du "Glada Vappen" där uppe och "Glada Vovven" här nere.
I morgon.
Glasklart!
(som i Rådoms fönsterfabrik!)

En hälsning från thord.

smulan sa...

Hej Thord! Du behöver inte söka så långt från Omsjö för att hitta Rå, Thord! :)

Rå ligger strax norr om Näsåker; ovanför Västanbäck. Vi var i min mans f.d. föräldrahem för att röja och elda. Tyvärr kunde vi inte elda för det var för varmt och torrt, men vi fick ändå en trevlig afton med god mat och ett par vänner. Ronja (och de andra hundarna var med förstås...)

Idag har vi haft kallare nordliga vindar igen. Bara inte snön återkommer....

Jag väntar ju på ladusvalan....!

thord wiman sa...

JA där ja - Rå. Tack!
Åkt förbi har jag gjort åtskilligt på väg till Junsele och vidare norrut.
Minns en utgrävd damm(?)på höger sida någon mil norr om Rå med inplanterad regnbåge men har inget namn vidhäftat det minnet.

Hoppas Ronja svarar positivt på dunderkuren!

Hej från thord.

smulan sa...

Thord! Jag förstår att du menar fiskdammen i Holafors? Den är tyvärr nedlagd nu.
Ädelfisken fiskas i "vår" sjö; Karvsjön, numera :)!

Allt gott! Smulan