onsdag 9 april 2008

Stackars lilla rödhake.....

Jag fick ett kort och mail från min kusin i grannbyn:

"Sänder en bild av en som har bråttom med att komma till Norrland. Man kan undra hur det ska gå för den lilla kraken, för enligt min fågelbok så lever den av insekter. Skulle inte tro att det är allt för mycket insekter ute en sådan här dag....."

Min kusin har sett den lilla rödhaken på marken under fågelbordet i flera dagar. Den äter fågelmat som ramlat ner på marken, trots att det inte hans vanliga föda. Kan rödhaken verkligen överleva? Rödhaken är ju en riktig sommarfågel och så är den redan här! Nu, när vintern har kommit tillbaka med flera decimeter snö, och våren känns långt, långt borta....

Stackars, stackars lilla rödhake....

4 kommentarer:

Ptr sa...

Smulan, kan kanske trösta dig med att rödhaken i regel är en rätt tuff krabat - jag har hört den sjunga glatt mitt i den smällkalla västsvenska vintern! Enligt sidan jag länkar till kan man utfodra rödhaken med energirik föda på vintern, t.ex. mjölmask (är gubben metare?) men det fungerar även med krossade frökärnor. En liten bit ost kan man kanske testa med också. Hoppas och tror att rödhaken står pall till dess våren kommer ordentligt!

http://wildlifegarden.se/fagelsidor/rodhake.html

smulan sa...

Peter! Åh, vad skönt att höra! Min kusin "gubben" :) är fiskare och han var inne på samma idé att ge rödhaken lite maggot. Jag ska viderbefodra ditt svar, då blir han glad!

Tack Peter!

Ptr sa...

Hoppas vi får veta hur det går för "Robin"!

Jag uttryckte mig kanske lite slarvigt! Med "gubben" menade jag maken - jag hade nog inte genusbilden riktigt klar för mig.

Anonym sa...

Hej

:-D Kan du tänka dig. Det var en rödhake utanför mitt köksfönster idag. Jag blev så glad. Här finns gott om flygfän i luften så den behöver nog inte svälta. (tror jag i alla fall). Vi har haft fjärilar och mygg hela vintern i år. Och även kalla vintrar kan man se mygg över snön då solen värmer lite extra. Rätt skumt tycker jag då.

Hej från Evy