måndag 21 april 2008

Skolkort från Resele / Uppdaterat

Det här gamla skolkortet fanns i min äldsta mosters fotosamling. Det är min moster Tora född 1909, som står längst till vänster i det vita förklädet. Det står "Tora i andra klass" på baksidan på kortet. Tora vistades mycket hos sin farmor i Norrtannflo, Resele i sin barndom och därför kan jag tänka mig att hon också gick i skola där. Jag gissar att året är mellan 1916 -1918.

Det är ett intressant och typiskt skolfoto från den här tiden: skolplanscherna, orgeln och de gamla skolbänkarna. Till och med biblarna ligger uppslagna på skolbänken....

Var kan skolkortet vara taget? Vem är lärarinnan och vilka är barnen?

Det skulle vara roligt att få veta....

Uppdaterat:
"Har bland mina skannade kort hittat ditt skolkort med sju elever. Enligt mina anteckningar är det skolan i Mo, Resele. Skolan var hos Molanders. På bilden finns Fredrik Åkerlund. Harriet "
Tack Harriet!
I Sollefteå Bilddatabas (nr dl-6121/99.) hittar jag detta skolkort från Tängsta i Resele. Året är 1918.

Klass ett och två i Tängsta skola år 1918. Bakre raden från vänster: Ella Berglund/Lundbom, Elin Lundbom, Anna Rotmark, Olava Tängdén, Nanna Lindström, Märta Fahlén, Linnea Edin och Hildur Tängström. Sittande: Nils Sundelin, John Gidlund, Gösta Ekman, Verner Sollander, Henning Vestermark och Johan Vestermark. Lärare: Hedvig Östin.

3 kommentarer:

anders sa...

Hej fick en trevlig stund på din sida .hittade min mormor och hennes syster på skolkortet det var ju roligt :)

lasse sa...

Hej

Hedvig Östin var min mammas lärarinna.
Hon är född 1920 men känner igen några personer och flera efternamn.

/Lasse

Anonym sa...

Anita
Har bland mina skannade kort hittat ditt skolkort med sju elever. Enligt mina anteckningar är det skolan i Mo, Resele. Skolan var hos Molanders. På bilden finns Fredrik Åkerlund.
Harriet