söndag 13 januari 2008

Åkerberget

Foto Anders Gustaf Persson. Åkerberget 1920-talet


Några mil in i Västerbotten, inte långt från den ångermanländska gränsen ligger en liten by vid namn Åkerberget. Dit flyttade min farfars mors föräldrar - Mårten Mårtensson (1817-1877) och hans hustru Erika Olsdotter (1825-1905) - nån gång i mitten av 1800-talet. De fick tretton barn som alla så småningom tog efternamnet Åkerberg efter byn Åkerberget.

Gunnar O. har skickat mig ett par bilder från Åkerberget på 1920-talet, som gladde mig mycket. Bland annat en bild av det torp som Mårten Mårtensson ägde. (bild ovan) Mårten Mårtenssons initialer "MMS 1870" finns bevarat - det är inristat i bryggstugan. Husen tillhör numera Gunnars familj.

Ett varmt och stort tack Gunnar!

Fotot: Min ffm Anna Matilda Åkerberg (1857-1941) född i Åkerberget


9 kommentarer:

Gunnar Olofsson sa...

Bilden som togs före 1925 visar Olofssons gård där man ser gaveln på bryggstugan medan storstugan är dold av stora rönnar. Till höger mellan skolhuset och dubbelladan går gränsen mot det som då var Berqvists ägor. Längre till höger syns den gärdsgård som följer gränsen mot Anders Gustafs ägor.

Emelie sa...

Hejsan! Jag och min bror Niklas är barnbarn till Göte Olofsson, Gunnars bror. Vi brukar fira påsk i Åkerberget varje år och det är ett ställe som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Vi blev så glada när vi hittade det här inlägget! :)

smulan sa...

Hej Emelie!
Vad trevligt att du skriver!
Min man och jag gjorde en liten utflykt förra sommaren bland annat till Åkerberget. Tyvärr hittade vi inte riktigt vägen ner till husen, men det var trevligt att få se platsen där jag har en del av mina rötter.

Hälsa Gunnar så mycket om ni träffas.
Hälsningar Anita B.

Sven sa...

Gott nytt år 2010!
Råkade på min dator se bilden av vad som var mitt barndomshem under mina första sex år, innan vi flyttade in i det nya huset. Bilden som visar huset med de stora rönnarna framför väcker många minnen. Bagarstugan står forfarande kvar, den användes under många år även som sommarstuga.
Fastigheten med ovan nämnda hus tillhör hemmanslotten Åkerberget 1;4 som nu ägs av Olof Olofssons söner Göte, Gunnar Karl-Uno.

Sven sa...

Det tidigare inlägget skickat från Sven är en hälsning från hans far Göte Olofsson.

smulan sa...

Göte (och Sven): Tack för din kommentar och god fortsättning!
Vad roligt att gården fortfarande finns kvar i er familj.

Hälsningar Anita

Eva Agde sa...

Hej!
Jag har fått hjälp med att släktforska och hittade din sida med huset där Mårten bott. Mårten Mårtensson är min farmors farfar. Min farmor hette Evelina Åkerberg och växte upp i Torvsjö. Nu har jag också fått förklaringen till namnet Åkerberg. Jättekul!
Hälsningar
Eva Agde i Umeå

smulan sa...

Hej Eva! Tack för din kommentar! DEt är alltid roligt att få lite mer "kött på benen" när man släktforskar.

Vad hette din farmors föräldrar?
Hälsningar Anita

Anonym sa...

Hej! Min farmors far hette Jonas Erik Mårtensson Åkerberg(son till Mårten Mårtensson) och min farmors mor hette Kristina Karolina Eriksdotter f 1855 i BJörksele, Åsele.

Hälsningar
Eva