fredag 28 december 2007

De ovanliga

Fortfarande, sedan över en vecka, har vi stora problem med telefon- och internetuppkopplingen. Det går att ringa ut men inte att ringa in. Internet fungerar ibland men bara korta stunder, och då går det väldigt långsamt. 20-30 kbite/sek. (Hur mycket är hastigheten på bredband....?)

Telia har lovat att felet ska vara reparerat i eftermiddag, men jag tvivlar. Jag gissar att alla reparatörer - de fåtal som arbetar här - har ledigt över helgerna, så jag tror att problemet kvarstår över nyårshelgen också. Det är tur att mobiltelefonen fungerar....

Något helt annat.....

Jag och min man fick var sin bok i julklapp som blev mycket intressanta läsupplevelser. Böckerna heter "De ovanliga" del 1 och 2 (del 2 är en uppföljning av personerna efter några år) och handlar om ovanliga människor som lever i samhällets marginaler. Författaren och fotografen till bilderna i böckerna heter Åke Mokvist. Han skildrar de ovanliga människorna med stor lyhördhet och värme och han har låtit dem berätta med egna ord, i sin egen takt och på deras villkor. Han berättar om människor som har valt att leva utanför samhället, ofta i undermåliga kojor eller bostäder, människor som värdesätter friheten högre än tevesåpor, melodifestivaler och ishockey-VM. Det är starka och envisa människor, som ofta fått betala ett högt personligt pris för sitt levnadssätt.

De är också människor som kritiskt betraktar samhället utifrån, utan TV, datorer och telefoner. Åke Mokvist berättar bland andra om Helena Langenhed som blev 85 år, och levde de sista 20 åren av sitt liv utan värme, elektricitet, vatten och telefon i en liten koja, trots att hon var mycket rik. Hon avled under oklara omständigheter i december 2002, och lämnar ett outplånligt intryck av styrka och medvetenhet. Hon sade ofta: "Det är inte i medvind, utan i motvind, som vingarna stärks".

"De ovanliga" är underbara, ovanliga böcker med fantastiska bilder. Läs dem!


Uppdatering em:

Ordningen återställd! Telefon - och internetfelet är fixat. Som kompensation för åtta dagars problem bjuder Telia på ett kvartalsabonnemang! Känns som en liten julklapp.....

Uppdatering 29/12

Glädjen blev kortvarig.... Problemet med telefon- och internetuppkopplingen är tillbaka. Telia säger att felet ska vara åtgärdat den 4/1 2008. Suck. Min nyårsönskan blir tålamod.....!

11 kommentarer:

Inkan sa...

Så bra att det ordnar sig och Telia ska självklart kompenserea när det man betalar för inte fungerar!

Jag har precis kommit hem - men drar till Solna över nyåret.

En del av dessa "Ovanliga" har jag upplevt via TV och jag blev så förtjust. Det måste få finnas plats för alla i vårt samhälle.Så trist det skulle bli annars - med alla dessa plastbehandlade som figurerar TV och tidningar. yak.

Ha en skön nyårshelg Anita!

Ptr sa...

Smulan, jag har läst del ett av "De ovanliga" med stor behållning. Mannen på bilden är Arne Ottosson, eller "Arne på båten" som han kallades. Köpte en film om och med honom genom "Film i Värmland" för något år sedan, en mycket sevärd skildring.

Hälsn.

Peter

http://korsningen.blogspot.com/2006/11/arne-p-bten.html

Smulan sa...

Inkan och Peter!
Erik och Sigvard Gustafsson heter bröderna i filmen "Erik och Sigvard - ett år i Småland" som visades på juldagen 1999. Dessa underbara bröder med hästen Donna bor på en otroligt välskött gård. Jag såg Åke Mokvists underbara stillbilder från den filmen på en utställning i Nyköping i somras. Helt otroligt vackra foton.

Intressant att det finns en film om Arne Ottosson också! Det finns ett par andra filmer - inspelad av Thord Åhman - om ett par andra "ovanliga" personer i boken: min avlägsna släkting Doris Berglund i Övra, Junsele och Ludvig Rönnberg i sin koja i hälsingeskogen. Jag har haft nöjet att ha sett båda filmerna.

Ett riktigt Gott Nytt År!

Anonym sa...

Ring ut det gamla och ring in det nya - låter som en nyårshälsning! GOTT NYTT ÅR!

smulan sa...

Vi ringer in och ut på en skraltig internetledning - den ligger på marken just nu.... - men vi är glada för att det går att ringa :)

Gott Nytt År Bibi!

Liza sa...

De böckerna har jag läst med, gav min far dem då han var sjuk och de uppskattades massor. Jag tycker om att få bekräftelse på att inte alla människor följer den mall som anses vara "bäst" enligt allmänheten.

Smulan sa...

Jag håller med dig Liza. Jag tycker väldigt mycket om människor som går sina egna vägar, tänker egna tankar, tar sig tid och inte stressar sig igenom tillvaron.

Gott Nytt År!

londongirl sa...

Åh, har det kommit en del 2 nu?! :-) Har sett reportage om några av de här människorna på TV när den första boken kom.
Tack för det här boktipset! Jag hade tänkt läsa den första men glömt det. Nu ska jag gå och köpa bägge delarna i Nyårspresent till mig själv! :-)

Gott Nytt År med hopp om en vänligare värld!!!

smulan sa...

Londongirl!
Jag tror inte att du ångrar de här bok-köpen.

Ett riktigt Gott Nytt År du också!

Cornelia sa...

Del ett har jag och nu har jag önskat mig del 2 i födelsdagspresent.

Det är så intressanta och tankeväckande livsöden!

smulan sa...

Cornelia!

Håller helt med dig.
Grattis i förskott!

Smulan