Translate

måndag 19 november 2007

Näsåkers första telegraf

Telefonisterna på bilden heter Svea Holmkvist t.h. och Hildur Persson (gift Nilsson) t.v. Ca 1918.

Vi har haft telefonavbrott - och därmed även utan internet - över ett och ett halvt dygn igen. Det är inget ovanligt hos oss, men det är lika besvärligt varje gång..

Fotot ovan lär vara från ca 1918 i Näsåkers telegrafstation. Hur var det på den tiden?

Så här står det i Ådalslidens hembygdsbok:

"Det inrättades en telefon- och telegrafstation i Näsåker 1893 (Min not: ska vara 1884 enl. säkrare uppgifter, se nedan) med en stockholmsfröken Emma Lagerberg som föreståndare. Abonnenterna fick själva bekosta ledningarna till sina apparater och även bekosta växelstationens föreståndarinna. Ledningarna var i regel i dåligt skick och blev dåligt underhållna och själva telefonapparaterna läspade och snörvlade och var ibland svåra att avlyssna. När åskan gick brukade det smälla och spruta eldgnistor ur apparaten. 1895 fanns det 8 abonnenter och vid krigsutbrottet 1814 hade antalet vuxit till 17."

Möjligen låg den första telegrafen här i det "Blomska kvarteret". 
Skylten "Telegraf-station" finns till vänster i bild, kan möjligen vara en hänvisning till en annan plats.


Uppdatering 2022: Det är inte klarlagt var den första telegrafen låg i Näsåker. Men sannolikt är att den första telegrafen startades 1884. I en minnesbok om VA ( numera nedlagda Västernorrlands allehanda) finns följande notis från 1884:



Nedanstående bild och text hittade jag på Murbergets gamla hemsida:

Den gamla telegraf- och telefonstationen, senare Essys pappershandel. Fotot är daterat till ca 1910.




5 kommentarer:

Anonym sa...

hihi :-D

Jag vet att Oskar och Gustav var snabba med att få telefon till Fängsjön. Men det var bara för att de skötte brandbevakningen i skogen. Säger mamma i alla fall.
Lite roligt att tänka på att telefon var bra, men elektrisitet skaffade de aldrig .....

hej från Evy

Anonym sa...

Evy! Ja, Gustaf och Oskar skaffade telefon någon gång i slutet av 60-talet, tror jag. Något år senare gjorde pappa det. Telefonanslutningen till Brandtornet måste ha funnits redan på 40-talet eftersom Kalle Fängström var brandvakt där till 1953.

När det gäller ström till Fängsjö så blev även Fängsjöborna erbjudna el. i början av 60-talet, men tackade nej (även min morfar). Jag och pappa har senare upprepade ggr försökt att få el till Fängsjö men det har stupat på alltför hög kostnad och för få abonnenter. Tyvärr.

Anonym sa...

Hej igen Smulan

Är du säker på detta med -60-talet? Vad jag förstått på mamma så fanns det telefon i Fängsjön redan då mamma var liten och bodde i Härnön.

Hej igen från Evy

Anonym sa...

Evy!
Konstigt, nu måste jag fråga min mamma! Återkommer!

Anita

Anonym sa...

Evy! Mamma hade inte riktigt koll på detta, men jag ringde min kusin i Jansjö som tror att Gustaf och Oskar skaffade telefon samtidigt som hans föräldrar i Jansjö dvs 1959-60. Det känns rimligt, för jag minns att Gustaf hade problem att svara (han kände sig inte bekväm med det - så småningom sa han "Fängsjööön"...:) Före dess gick de och ringde i Jansjö. Det fanns bara en abonnent i Jansjö tidigare, Mia Näslund (som också hade telegraf-funktionen för Omsjö och Ottsjö där det också fanns en telefon i varje by).

På Nävernäsan fanns det dock telefon redan på 40-talet.