söndag 4 november 2007

Familjen V.B. Frisendahl i Ådalsliden

För något år sedan skrev jag här i bloggen om gästböckerna som finns bevarade från det gamla, numera rivna "Gästis" i Näsåker. Ett par av dem som hade skrivit och tecknat i gästboken 1949 var skulptören Fredrik Frisendahl och Fredriks son konstnären Jan-Erik Frisendahl. Jag fick senare kontakt och ett foto av Jan-Erik via mail, som gladde mig mycket.

Det är skulptören Fredrik Frisendahl (1891-1984) som har gjort det välkända monumentet "Timmerflottare" i Ångermanälven i Sollefteå.

Fredrik är i sin tur son till kyrkoherden Viktor Bernhard Frisendahl (1846-1907) och hans hustru Lydia Vilhelmina Lindahl (1856-1931). V.B. Frisendahl verkade som kyrkoherde i Näsåker mellan 1880-1906. Hembygdsforskaren Paul Lundin har skrivit om "Stärkprästen" så här:
Tre av sönerna till Viktor Bernhard Frisendahl och hans hustru;  Carl, Fredrik och Halvar, blev alla framgångsrika konstnärer och skulptörer.

Släktforskaren Martin Bergman har i sitt senaste månadsbrev på sin fina hemsida skrivit om familjen Frisendahl. Han har hittat kopplingar mellan denna familj till en annan känd konstnärsfamilj, vars stamfader var Jonas Forsslund (1754-1809), kungamålare och professor vid Konstakademin i Stockholm. Det är en intressant konstnärlig koppling. En av de sentida ättlingarna i familjen Forsslund har på ett intressant sätt berättat om familjen Forsslunds släkthistoria på sin hemsida.


I Näsåker har många konstnärer bott och verkat genom åren. Den kanske mest kände av dem alla är Pelle Molin. På det här fotot från början av 1890-talet ser vi Pelle Molin dansa ringdans med prästfamiljen Frisendahl. Bland andra ses här prosten Viktor Bernhard med hustrun Lydia Vilhelmina och sönerna - Carl, Fredrik och Halvar - tillsammans med Pelle Molin (i svart klädsel och keps) utanför prästgården i Näsåker. Kyrkoherde V.B. Frisendahl blev något av en välgörare till Pelle Molin, eftersom Pelle ofta var i ekonomiska bekymmer under sin tid i Näsåker.9 kommentarer:

Martin Bergman sa...

Smulan,

tack för din komplettering kring konstnärerna Frisk/Frisendahl. Jag betraktar även anmodern Valborg Månsdotter Frisk som en stor konstnär. Jag har en ungdomsvän som är egagerad i Hildegard Löfbladh sällskapet. Hildegardh har ju bl a beskrivit Valborgs resa till Tyskland och hennes vävnadskonst. Sällskapet försöker nu få fram mera kring Valborg och hennes vävda fälttäcken. Dom behöver all hjälp dom kan få tag på om detta. Om någon känner till något, hör av er till mig så förmedlar jag.

smulan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Karin sa...

Hej Smulan och tack för mailet. Jag skriver svar senare. Just nu måste jag ut och skotta snö.

Som du kanske minns så har jag ett inlägg med foton på V.B. Frisendahl och hans hustru på min gamla blogg. Där finns nya kommentarer från J-E Frisendahl. Han har bekräftat att fotot på kvinnan är hans farmor Lydia Vilhelmina Lindahl.
gammaltochnytt.blogspot.com/2006/06/viktor-bernhard-frisendahl-fdd-1845.html

Vi hörs!

smulan sa...

Karin! Ja, jag känner till ditt inlägg om V.B. Frisendahl. Bra att du lade in länken!
Mail kommer!

Anita

Martin Bergman sa...

Tack Smulan,

för det arbete du lagt ner kring detta. Roligt att kunna samla så mycket om konstnärerna Forsslund, Frisk/Frisendahl på ett och samma ställe. Det kanske kommer mera så småningom.

Mvh Martin B i Ekskogen

smulan sa...

Tack själv Martin! Det är du som har gjort "grovjobbet" :)

Hälsningar Smulan

Margareta Österberg sa...

Hej "Smulan"!
Det är jag som är Martin Bergmans ungdomsvän /klasskamrat från realskolan och som är specialintresserad av allt som har med författarinnan och forografen Hildegard Löfbladh att göra. Vi har i Ragunda bildat ett Hildegard Löfbladhsällskap bl. a. för att det finns så mycket historiskt värdefulla inlägg bland Hildegards skrivna berättelser och bilder. Vill du veta mera om oss i Sällskapet så hör av dig. margareta.osterberg@telia.com

Hälsningar
Margareta

smulan sa...

Margareta! Tack för Ditt inlägg! Jag vill önska Dig och Hildegard Löfbladssällskapet ett stort Lycka till!

Många hälsningar
Smulan

Martin Bergman sa...

Roligt att det här med Jan-Erik Frisendahl kom upp. Det påminde mig om att komplettera med ytterligare konstnärer med samma rötter. Jag berättade förut om konstprofessorn Jonas Forsslund (1754-1809)En sondotterdotter till honom var Gerda Rydberg (1858-1928) som också var konstnär. Jag har skrivit om henne i många månadsbrev. Hon illustrerade bl.a Robinson Kruse av D Defoe i en upplaga av boken som utkom 1913. Inte nog med det. Gerda var gift med konstnären Johan Tirén (1853-1911) född i Själevad. En son till paret var konstnären Nils Tirén som ligger bakom många skolplanscher med djurmotiv. Dottern Kristina Tirén (1886-1951) var också konstnär. Familjen var bosatta i Tirsta, Penningby Länna socken söder om Norrtälje. Tyvärr finns inga barn bland fyra som har fört konstnärsskapet vidare.